Delničarjem Aerodroma Ljubljana 43 centov na delnico

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
24 Jun 11
Napisal Prebrano 5340 krat
Objavljeno v Novice

Včeraj je na 15. seji zasedala skupščina družbe Aerodrom Ljubljana, ki je potrdila vse predlagane sklepe.

Na seji je odločala o delitvi bilančnega dobička in višini dividende. Delničarji Aerodroma Ljubljana bodo dobili po 43 centov bruto na delnico ali jpl_stolp_img_8961.jpgskupaj 1,83 milijona evrov. Preostali del bilančnega dobička v vrednosti 308 tisoč evrov bo namenjen za druge rezerve. Podeljena je bila razrešnica nadzornemu svetu in upravi, za revizorja družbe za poslovno leto 2011 pa je bila izbrana revizijska hiša Deloitte revizija, d.o.o. Delničarji so potrdili tudi predlog plačil nadzornikom. čŒlani nadzornega sveta bodo dobili 275 evrov na sejo, predsednik pa 357,50 evra bruto na sejo. Sejnine članom nadzornega sveta ne pripadajo, če je skupni znesek sejnin v poslovnem letu dosegel polovico višine plačila za opravljanje funkcije članov nadzornega sveta. Ta znaša na leto bruto 12 tisoč evrov (za predsednika 14.400 evrov).

Predsednica nadzornega sveta Anja Strojin Štampar je na seji poročala o delu nadzornega sveta v letu 2010, predsednik uprave Zmago Skobir pa je delničarjem predstavil ključne teme, ki so zaznamovale poslovno leto 2010 in izzive, ki družbo čakajo v bližnji prihodnosti. Pri prihodnjih projektih se je ustavil predvsem pri pridobivanju novih letalskih prevoznikov in pri gradnji Terminala 2, ki je zaradi obetane rasti prometa nujna. Aerodrom Ljubljana si prizadeva, da bi bil razpis za projekt objavljen še letos in da bi gradnjo delno financirali tudi s pomočjo evropskih sredstev. Med poudarki preteklega leta je predsednik izpostavil dokončanje obnove vzletno-pristajalne steze, ki je sovpadala s težavami zaradi vulkanskega pepela, spremembo v upravi (Janeza Kolarja je na mestu člana uprave zamenjala Bernarda Trebušak), pozitivni preobrat v prometu proti koncu leta in težave domačega letalskega prevoznika. Predvsem slednje je sprožilo živahno razpravo med delničarji. Upravi in nadzornemu svetu so postavili številna vprašanja vezana na lastniški vstop Aerodroma v podjetje Adria Airways Tehnika in na usodo Aerodroma, če bi se poslovanje domačega prevoznika še naprej poslabševalo.  Predsednik uprave Zmago Skobir je delničarjem pojasnil, da Adria Airways na Brniku opravi tri četrtine prometa in ustvari približno 43 odstotkov vseh prihodkov ter zagotovil, da izguba prometa, ki ga ustvarja Adria Airways, za Aerodrom Ljubljana ne bi bila usodna. Ob tem je podal oceno, da bi drugi letalski prevozniki izgubljeni promet nadomestili v šestih do osmih mesecih.

Na vprašanja o naložbi v Adrio Airways Tehnika je odgovarjala članica uprave Bernarda Trebušak, ki kot članica sodeluje tudi v upravnem odboru Adrie Airways Tehnika. Delničarjem je pojasnila razloge za lastniški vstop Aerodroma v Tehniko in poudarila, da je bila to ob slabi likvidnostni situaciji domačega prevoznika  najboljša možna zaščita terjatev in premoženja Aerodroma Ljubljana. Ocenila je, da bo ob primernem upravljanju sedemmilijonska naložba v Tehniko za Aerodrom postala donosna v letu in pol.  
Nazadnje urejano na Nedelja, 02 Oktober 2011 21:44

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Januar 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31