Se na Brniku res delijo prijateljski hangarski posli?

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
09 Sep 11
Napisal Petra Sovdat, Finance Prebrano 4036 krat
Objavljeno v Novice

Vsi izvajalci še niso izbrani, v Adrii Tehniki pa že govorijo o 10-odstotnih prihrankih


Koprska gradbena družba Adriaing , ki je v lasti družine Andrejašič, nadaljuje gradbena dela GPG , ki je lani na Brniku začel graditi tretji hangar. Solastnik in zastopnik Adriainga je tudi Matjaž Andrejašič, znanec članice upravnega odbora Adrie Tehnike Bernarde Trebušak.

aatehnika_finance-35_1315514282.jpg
Koprski gradbinec Adriaing nadaljuje gradnjo tretjega hangarja na Brniku. Bernarda Trebušak, članica upravnega odbora Adrie Tehnike, pa zatrjuje, da bi gradbinec posel dobil tudi, če ne bi bila znanka solastnika Adriainga.

Naši viri so ozadje posla razložili tako: Andrejašič in Bernarda Trebušak, članica upravnega odbora Adrie Tehnike, ki je naročnik gradnje hangarja, prijateljujeta. Zato je Adriaing dobil posel.

Kako so na Adrii Tehniki izbirali izvajalce
Trebušakova, ki zanika tesnejšo povezavo z Andrejašičem, pravi: Za gradbena dela je Adria Tehnika pozvala k oddaji ponudb devet izvajalcev. Vse postopke izbora izvajalca je vodilo poslovodstvo družbe, Mirjana Tratnjek čŒeh, Pavle Perhavec in Franc Buhvald. Poslovodstvo je na podlagi meril najnižja cena, najvišje kazni ob morebitni zamudi pri gradnji, visoka plačilna sposobnost, zahtevana bančna jamstva (resnost ponudbe, odprava napak) upravnemu odboru Adrie Tehnike predlagalo izbor ponudnika Adriaing, s katerim so tudi sklenili pogodbo. Poznam tudi nekatere druge ponudnike. A to nikakor ni vplivalo na izbor, saj pri tem sploh nisem sodelovala.

Andrejašiča za komentar nismo priklicali. Njegova mama, tudi solastnica družbe, je pojasnila, da je nedosegljiv, ker je na dopustu.

Tri milijone evrov vreden posel razbit na dele, da bi prihranili
Tudi direktorica Adrie Tehnike Mirjana Tratnjek čŒeh v družbi že poteka revizija poslov za minulih pet let, zdaj pa bo stekla še posebna revizija gradnje tretjega hangarja zatrjuje, da se je vodstvo družbe odločalo samo.

finance_si-120x60.gifO podrobnostih posla, denimo, kakšna je bila ponudba Adriainga in kakšne njegovih tekmecev, pa ni želela govoriti. čŒeprav še niso izbrali izvajalcev elektro in strojnih inštalacij, je pojasnila: Lahko pa povem, da bo prihranek več kot desetodstoten. Tako je ocenila na podlagi še nedokončanih del. Napotila nas je še na šefa upravnega odbora Jožeta Bajuka iz PDP. Ta je dejal, da zaradi pogajanj o številkah ne more govoriti, jih bo pa razkril ob podpisu vseh pogodb. To naj bi bilo kmalu. Posel naj bi bil vreden okoli tri milijone evrov.

Zapleti s konstrukcijo
Poročali smo že, da v Adrii Tehniki, ki je bila še pred nedavnim v lasti potapljajočega se državnega letalskega prevoznika Adrie Airways , zdaj pa sta lastnika državna družba PDP in večinsko državni Aerodrom Ljubljana, že raziskujejo, kaj se je zgodilo z že naročeno konstrukcijo za tretji hangar. V Trimu Trebnje , ki jo je naredil, so pojasnili, da jo je GPG (zdaj je gradbinec v stečaju) naročil 30. avgusta lani, ni pa je plačal, 10. januarja so ustavili dela. V Adrii Airways, prejšnji lastnici Adrie Tehnike, pa zdaj raziskujejo, kaj natančno se je dogajalo.

Besedilo: Petra Sovdat, Finance
Vir: http://www.finance.si/323225/Se-na-Brniku-res-delijo-prijateljski-hangarski-posli

Nazadnje urejano na Petek, 09 September 2011 12:01

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Avgust 2020 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31