Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Izdana odločba o dodelitvi evropskih sredstev za novi potniški terminal

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
10 Jan 13
Napisal www.lju-airport.si Prebrano 1426 krat
Objavljeno v Novice

lju_img_2110.jpgEvropska komisija je izdala odločbo o sofinanciranju izgradnje novega potniškega terminala na Letališču Ljubljana, ki naj bi bil zgrajen in predan v uporabo do spomladi 2015.

Evropska komisija Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, Organu upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, sporočila, da je izdala odločbo o dodelitvi nepovratnih sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj za izgradnjo novega potniškega terminala na Letališču Ljubljana. Omenjena sredstva predstavljajo 22-odstotni delež financiranja projekta, ostalih 78 odstotkov bo družba Aerodrom Ljubljana priskrbela iz lastnih virov.

terminal_1_notranjost_med_gradnjio_april_2007.jpgOb sklepnem koraku v postopku pridobitve nepovratnih evropskih sredstev za novi potniški terminal je predsednik uprave Aerodroma Ljubljana, d. d., Zmago Skobir, dejal: »Izdana odločba pomeni stopničko napredovanja pri načrtovani izgradnji T2 in je rezultat odličnega sodelovanja s Službo vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko, Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Ministrstvom za promet in infrastrukturo. Ob tej priložnosti bi rad izrazil hvaležnost za trud in prizadevanje, ki sta bila vložena za pomoč pri najpomembnejšem razvojnem projektu Aerodroma Ljubljana.«

V okviru projekta novega potniškega terminala je trenutno v teku mednarodno javno naročilo za izbiro ponudnika za gradbena in obrtniška dela, električne in strojne inštalacije, ki je sicer v primerjavi s sedmimi do desetimi, ki bodo še sledili, najbolj obsežno. Izbrani izvajalec bo imel po podpisu pogodbe 20 mesecev časa za izvedbo oz. do skrajnega roka, tj. 15. januar 2015. Pred kratkim je bilo objavljeno tudi javno naročilo za projektna dela celovite obnove obstoječega potniškega terminala letališča.

Z novim terminalom bodo odpravljena ozka grla, zagotovljena ustrezna varnost letalskega prometa in tudi dodatne površine za komercialno dejavnost. Obstoječi potniški terminal namreč ne omogoča več doseganja zadovoljivih kakovostnih standardov. V bolj obremenjenih urah dneva in mesecih leta je že danes premajhen, glede na predvidene trende v letalskem prometu pa se bo število potnikov povečevalo in po predvidevanjih najkasneje v petih letih ponovno doseglo število potnikov iz leta 2008, ko jih je čez letališče letno potovalo blizu 1,8 milijona. Novi terminal, ki bo velik 31.200 kvadratnih metrov, bo imel zmogljivost 1800 potnikov na uro. Obstoječi terminal, ki je bil zgrajen leta 1973 in kasneje večkrat rekonstruiran, ima trenutno 13.000 kvadratnih metrov površine. Po izgradnji novega terminala bo delno še v funkciji prometa, delno pa bo preoblikovan za komercialno rabo.

Foto: arhiv sierra5.net
Nazadnje urejano na Četrtek, 10 Januar 2013 14:26

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Maj 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31