Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Vojaški letalci obeležili dan slovenskega vojaškega letalstva

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
11 Jan 13
Napisal BRZOL Prebrano 2667 krat
Objavljeno v Novice

Danes, 11. januarja, so v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki s slovesnim postrojem pripadnikov Brigade zračne obrambe in letalstva obeležili dan slovenskega vojaškega letalstva, ki ga praznujemo v spomin na prvi bojni polet pilotov ljubljanske letalske stotnije 12. januarja 1919.

dan_brzol_1.jpgNa slovesnosti je zbrane nagovoril namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir Andrej Osterman, ki je vojaškim letalcem ob prazniku čestital in poudaril pomen rodu letalstva. Pri tem je še posebej izpostavil uspešno izvedene naloge v preteklem letu, med drugim tudi, v zadnjih letih pridobljeno sodobno letališko infrastrukturo, katera predstavlja pomembno operativno zmogljivost. Poudaril je tudi pomembnost usposabljanja s področja helikopterskega reševanja v gorah, saj je bilo prav zaradi visoke stopnje usposobljenosti letalcev rešeno marsikatero človeško življenje. »Letošnje leto prinaša določene transformacijske spremembe v Slovenski vojski, ki bodo zajele tudi letalske enote. Cilj preoblikovanja pa je doseči večjo operativno zmogljivost celotne Slovenske vojske. Ob vseh teh nalogah je izrednega pomena tudi funkcionalna profesionalizacija in vzpostavljanje strokovnega vojaškega voditeljstva, kar bo utrdilo homogenost in čvrstost vseh komponent, ki sestavljajo vaš rod vojaško letalstvo.« je še dodal brigadir Osterman.

Slovenska vojska je z današnjim dnem bogatejša za osem pilotov, ki so uspešno zaključili usposabljanje v Letalski šoli Slovenske vojske. Pet pilotov bo prevzelo svoje naloge v 15. helikopterskem bataljonu, trije pa bodo nadaljevali z delom Letalski šoli.

dan_brzol_2.jpgOb tej priložnosti je poveljnik Brigade zračne obrambe in letalstva polkovnik Jani Topolovec najzaslužnejšim pripadnicam in pripadnikom letalskih enot Slovenske vojske vročil priznanja enote, med drugim tudi zlati letalski znak Brigade zračne obrambe in letalstva, ki sta ga prejela polkovnik Branko Rek in major Rudolf Velnar.

Prireditev je kulturno obarval kvintet Orkestra Slovenske vojske in lokalni kantavtor Peter Dirembek. Po slovesnosti so si obiskovalci lahko ogledali letala in helikopterje SV.


Začetki slovenskega vojaškega letalstva sicer segajo v leto 1918, ko sta bili 14. in 15. decembra ustanovljeni ljubljanska in mariborska letalska stotnija. V obeh stotnijah, ki sta bili pod okriljem Maistrovih enot, so leteli slovenski piloti iz avstro-ogrskega vojaškega letalstva.

bell_412_gasilci_img_8760.jpgLjubljanska letalska stotnija je svoj prvi bojni polet opravila 12. januarja 1919, ko sta pilota Vilko Peternelj in Franc Zupančič poletela na izvidniški polet na Koroško in mitraljirala avstrijske enote. Mariborska letalska stotnija je svoje prve vojaške polete opravila v okviru proslave ob osvoboditvi Maribora 15. decembra 1918.

Slovenski vojaški letalci so se bojevali tako v prvi kot drugi svetovni vojni, sicer kot pripadniki drugih vojska, o čemer pa je žal premalo zapisanega oziroma znanega.

V novejši zgodovini je najpomembnejši mejnik prebeg pilota majorja Jožeta Kalana in letalskega tehnika praporščaka Bogomirja Šuštarja s helikopterjem Gazela iz mariborske vojašnice v vrste slovenske teritorialne obrambe 28. junija 1991.

Danes je vojaško letalstvo sestavni del Brigade zračne obrambe in letalstva. Vojaško letalstvo sestavljajo štiri enote, in sicer 15. Helikopterski bataljon, Letalska šola, 107. Letalska baza in Letalska tehnična enota. Vse enote bazirajo na letališču Cerklje ob Krki. V bližnji prihodnosti se bo BRZOL transformirala v letalski polk.


Letalske enote Slovenske vojske se lahko letos pohvalijo z naslednjimi dosežki. 

LETALSKO TEHNIčŒNA ENOTA
izvaja bazno vzdrževanje letalske tehnike Slovenske vojske na II. in III. stopnji doma ter na mednarodnih operacijah in misijah z namenom zagotavljanja tehnično brezhibnih zrakoplov za izvajanje nalog letalskih enot SV.

Letalsko tehnična enota je skozi proces vzdrževanja letalnikov v letu 2012 na II. stopnji izvedla 105 pregledov na helikopterjih in letalih in zagotovila 61% plovnost ter 6700 ur tehničnega naleta za vse letalnike. Med največje dosežke sodi generalna obnova letala Pilatus PC-6. Trenutno pa enota izvaja najbolj kompleksen 1500 urni / 8 letni pregled na helikopterju AS 532 AL Cougar. Šolanje za licenco B1/B2 po PART 66 je končalo 10 pripadnikov od tega 1 častnik 9 podčastnikov.

15. HELIKOPTERSKI BATALJON
bell_412_img_2546.jpgzagotavlja zračno podporo enotam Slovenske vojske, opravlja naloge v sistemu zaščite, reševanja in pomoči na težko dostopnih terenih ob naravnih ter drugih nesrečah.

Enota je še posebej dejavna pri reševanju v gorah, helikopterski nujni medicinski pomoči, prevozu različnih tovorov ter gašenju požarov doma in v tujini.

Tako je v lanskem letu dežurna posadka 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske v reševalnih akcijah posredovala 179-krat, od tega je 91-krat posredovala pri reševanjih v gorah in 88-krat nudila helikoptersko nujno medicinsko pomoč, 26-krat pa je posredovala tudi pri gašenju požarov v naravi. Pri tem je prepeljala 180 poškodovanih ali obolelih oseb, 395 reševalcev ter za potrebe gašenja prepeljala več kot milijon litrov vode  in naletela skupno 337 ur. Izven meja Republike Slovenije je helikopterska posadka zaradi izrednih zimskih razmer sodelovala 3 dni pri reševanju ljudi in premoženja v čŒrni Gori ter 6 dni pri gašenju požarov v Albaniji.

Enota je s helikoptersko posadko in z enim helikopterjem Bell 412 ali AS 532 AL Cougar od meseca novembra 2010 prisotna tudi na mednarodni operaciji in misiji KFOR na Kosovu.

V sklopu enote deluje tudi letalsko transportni oddelek, ki med drugim zagotavlja tudi zračni most za enote Slovenske vojske na Kosovu in nudi pomoč pri usposabljanju padalcev Slovenske vojske.

Vsekakor, pa je bila helikopterska pomoč nepogrešljiva tudi v času katastrofalnih poplavami za kar so helikopterske posadke naletele 11 ur.

pc9_in_pilot_img_5855.jpg107. LETALSKA BAZA
deluje v sestavi Brigade zračne obrambe in letalstva ter izvaja logistično podporo vojaškemu letalstvu na letališču v Cerkljah ob Krki in vojaškem delu letališča na Brniku.

Za nemoteno izvedbo letenja in delovanja letališča, pa v okviru 107. letalske baze skrbijo tudi letališke službe, ki so v letu 2012 skupaj delovale – »naletele« 244 dni, oziroma več kot 2000 ur od tega 320 ur v nočnem času.

Enota se lahko pohvali tudi z aktivnim sodelovanjem pri izvedbi vojaških vaj SKOK, ADTRAC, ŽAREK, POMLAD, LETALO in STARTASSESS.

Pripadniki 107. letalske baze, pa so od meseca novembra lanskega leta prisotni tudi v mednarodnem okolju na misiji Združenih narodov v Libanonu, kjer v sklopu 13. kontingenta Slovenske vojske skrbijo za mednarodni mir in varnost v območju odgovornosti misije UNIFIL.

LETALSKA ŠOLA
je nosilka šolanja pilotov letal in helikopterjev ter drugega letalskega  strokovnega osebja Slovenske vojske. Piloti učenci opravljajo osnovno in nadaljevalno šolanje na letalih Zlin ali helikopterjih Bell 206, bojno usposabljanje pa izbrani kandidati nadaljujejo na letalih Pilatus – Hodournik. Po končanem usposabljanju pridobi Slovenska vojska bojne pilote, iz njihovih vrst pa Letalska šola zagotovi kakovosten inštruktorski kader. Piloti, ki končajo usposabljanje na helikopterjih, pa nadaljujejo kariero v 15. helikopterskem bataljonu.

Tako je letos v Letalski šoli Slovenske vojske,  ki jo kot prvo vojaško letalska šolo v Evropi priznava tudi Evropska agencija za letalstvo, usposabljanje uspešno zaključilo 5 – pet pilotov na helikopterjih Bell-206 in 3- trije na letalih Pilatus PC-9, ki bodo z današnjim dnem prestopili v operativni del letalskih enot Slovenske vojske.

bell_412_img_2316.jpg

1 komentar

  • Komentiraj povezavo france korošec Sobota, 12 Januar 2019 13:41 objavil france korošec

    Krasne čestitke!
    Lepo Vas je spremljati.
    Želim Vam napredovanja in razvoja.
    Srečno med oblaki!

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Oktober 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31