Natisni to stran

Otvoritev heliporta na UKC

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
06 Feb 13
Napisal Prebrano 5626 krat
Objavljeno v Novice
Na strehi UKC Ljubljana so danes odprli heliport. To je pomembna pridobitev za paciente, torej za tiste, ki potrebujejo zdravstvene storitve UKC-ja.

heliport_img_1533.jpg

Generalni direktor UKC-ja Simon Vrhunec je spomnil na balonarsko in množično prometno nesrečo na dolenjski avtocesti. UKC Ljubljana je bil po njegovih besedah obakrat nosilec pomoči poškodovanim. Heliport je pomemben, saj bodo bolnike s helikopterji zdaj lahko prepeljali neposredno na UKC in se tako izognili dosedanjim prevozom pacientov z reševalnimi vozili z Roške ulice, kjer so helikopterji pristajali do zdaj, ter prihranili življenjsko pomembne sekunde.

heliport_rezanje_traku_img_1555.jpg

Minister za zdravje Tomaž Gantar je opomnil, da je to pomemben projekt, ki pa je bil končan prepozno, a vendarle ga danes imamo. Upa, da ga bodo uporabljali vsi, ki bodo pomoč UKC-ja potrebovali. Gre tudi za sledenje sodobnim trendom pri helikopterskih reševalnih prevozih, saj je to najvarnejši, najhitrejši, najkakovostnejši in najmanj obremenjujoč prevoz za najhujše bolnike, kot je povedal Gantar.

heliport_gasilna_opr_img_1536.jpg

Heliport je naložba, ki je trajala kar nekaj časa, ni pa še končana. Podobne heliporte bodo zgradili tudi v drugih urgentnih centrih po Sloveniji. Po kategoriji sodi med heliporte za lastne potrebe UKC Ljubljana, vezane na izvajanje zdravstvene dejavnosti. V Sloveniji ima heliport le še SB Jesenice, ostale slovenske bolnišnice ( SB Novo mesto, UKC Maribor, SB Celje, SB Murska Sobota, SB Izola in SB Nova Gorica ) pa imajo pristajališča. V sklopu gradnje mreže urgentnih centrov bodo v okviru naslednje finančne perspektive bolnišnice, ki so vključene v to mrežo, predvidoma uredile tudi helioport.

facebook.jpgIzgradnja heliporta je sicer potekala v okviru izgradnje projekta Diagnostično-terapevtskega servisa (DTS) oz. nove urgence v UKC Ljubljana. Ploščad ima premer 34 metrov in je pozicionirana na jekleni nosilni podkonstrukciji, nameščeni na strehi objekta prizidka DTS. Komunikacijsko je neposredno povezana s prostori, kjer se izvaja urgentna medicinsko-zdravstvena dejavnost v UKC Ljubljana.

Heliport je z mostom povezan do prostora z dvigali, ki je nameščen na vzhodni strani UKC Ljubljana. Iz dvigal je neposreden dostop do intenzivnih terapij, operacijskega bloka in urgence.

heliport_img_1534.jpg

Ploščad je v primeru snega in ledu ogrevana in na ta način preprečujejo, da bi prišlo do zmrzali. Opremljena je tudi z dvema gasilnima topovoma in sistemom za samodejno gašenje, ki se sproži v primeru požara na helikopterski ploščadi. Na heliportu lahko pristajajo helikopterji skupne mase do 9 ton.

hnmp_torta_img_1575.jpg

Vrednost investicije je 5,56 milijona evrov. Zaradi neugodnih vremenskih razmer pa helikopter danes ob odprtju ni mogel pristati na ploščadi. Letno opravijo med 500 in 600 prevozov s helikopterjem na ljubljansko urgenco.

Nazadnje urejano na Sobota, 29 December 2018 15:35