Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Kako poteka delo kontrolorja letenja?

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
10 Apr 13
Napisal Prebrano 6858 krat
Objavljeno v Novice

kzps_img_2141-001.jpgOdgovornost vodenja letalnikov si delijo letališki kontrolor, priletni kontrolor in območni kontrolor. Območni kontrolor poskrbi, da letalniki v zračnem prostoru med seboj obdržijo varnostno horizontalno in vertikalno razdaljo in jim pomaga pri navigaciji ter morebitnemu izogibanju nevarnim področjem ali področjem slabega vremena. Večinoma opravlja delo preko radarskega zaslona, zato letala fizično ne vidi.


Ko se letalnik približa letališču (na 30 do 40 kilometrov), delo prevzame priletni kontrolor. Pilotu da navodila za približevanje letališču. Obvešča ga tudi o stanju na letališki stezi in o vremenu. To se lahko izvaja tudi tako, da letalnik kroži na različnih višinah in se postopoma spušča, dokler ne pride na vrsto za pristanek. Priletni kontrolor istočasno usmerja tudi vse letalnike v odletu iz letališča. Pri tem mora sodelovati z območnim kontrolorjem. Letališki kontrolor dela na vrhu kontrolnega stolpa, od koder ima dober razgled na letališče v vseh smereh. Delo prevzame, ko je letalnik oddaljen do 10 kilometrov od vzletno pristajalne steze. Letališki kontrolor zračnega prometa usmerja letalnike na in v okolici letališča, med drugim tudi usmerja njihovo vožnjo na tleh, napoti jih na določeno stezo oziroma iz steze na parkirno pozicijo. Na večjih letališčih usmerja premike letalnikov in drugih vozil na letališču kontrolor zemeljskega prometa.

kzps_img_2131-001.jpg

Kontrolorji v centru za območno kontrolo zračnega prometa so s kontrolorji v letališkem stolpu povezani preko posebne telefonske linije, ki zagotavlja stalno komunikacijsko povezavo, da lahko medsebojno usklajujejo nadzor nad letalniki. Obstaja pa tudi direktna podatkovna povezava, ki deluje v sklopu sistema za obdelavo podatkov o letih letalnikov. Prav tako imajo na voljo obe vrsti povezav tudi facebook.jpgz ostalimi letališkimi kontrolami v Sloveniji (Portorož, Maribor in Cerklje) ter štirimi nadzornimi centri sosednjih držav (Avstrija, Italija, Madžarska in Hrvaška). Letališka kontrola pred vzletom letalnika obvesti priletno kontrolo. Priletni kontrolor pošlje odobritev za vzlet in navodila, po kateri poti mora letalo odleteti, letališki kontrolor pa jih posreduje pilotu. Letališka kontrola vodi in nadzira letalnike med prvim delom vzleta in zadnjim delom pristanka. Na njenem področju poteka kontrola vseh letalnikov, ki želijo vzleteti, pristati, ali prečkati zračni prostor letališke kontrole. V ta namen so med vsemi domačimi enotami in tujimi centri sklenjeni tudi sporazumi o postopkih koordinacije.
masa_sevcnikar_img_3329.jpg

Nazadnje urejano na Ponedeljek, 11 November 2013 16:18

Koledar objav

« Avgust 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31