F-84G thunderjet obogatil zbirko v Pivki

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
04 Jul 13
Napisal Prebrano 7130 krat
Objavljeno v Novice

f-84g_img_6760.jpgPredsednik Republike Slovenije Borut Pahor je včeraj, 3. julija 2013, v okviru obiska občine Pivka obiskal tudi Park vojaške zgodovine. Predsednik si je z zanimanjem ogledal zbirke Parka in se seznanil z aktivnostmi v zvezi s kohezijsko operacijo »Celovita ureditev kompleksa Park vojaške zgodovine«.

f-84g_pahor_1_20jpg.jpgKot častni gost in slavnostni govornik je predsednik Borut Pahor prisostvoval tudi osrednji slovesnosti ob odprtju muzejske postavitve novega eksponata, prvega letala v zbirki - lovskega bombnika F-84G Thunderjet. Dogodka so se udeležili državni sekretar Ministrstva za obrambo Zoran Klemenčič, načelnik generalštaba brigadir Dobran Božič, ilirskobistriški župan Emil Rojc, pivška podžupana in občinski svetniki, vojaški piloti, veterani vojne za Slovenijo ter ostali gostje in obiskovalci.

Predsednik države Borut Pahor je z županom tudi simbolično razprl slavnostno pentljo ter predal nov eksponat – veličastno letalo na ogled vsem, ki bodo obiskovali Park vojaške zgodovine. Kulturni program so sooblikovali kvintet orkestra Slovenske vojske in pevska skupina Studenec. Predsednik Pahor je v svojem nagovoru izrazil občudovanje nad projektom Parka vojaške zgodovine, pohvalil vse sodelavce projekta in obljubil svojo pomoč pri premagovanju administrativnih ovir pri izvedbi predvidene operacije. Predsednik je poudaril,  da je zaradi ohranjanja zgodovinskega spomina pridobitev novih eksponatov način, kako pri mladih spodbuditi spoštovanje do tistih, ki so omogočili, da je Slovenija suverena država.

Z obnovo lovskega bombnika F-84G Thunderjet je pred propadanjem rešen pomemben eksponat iz nacionalne f-84g_2_20jpg.jpgvojaško-tehnične dediščine, Park pa z njegovo muzejsko predstavitvijo uresničuje eno svojih ambicij – kar najbolj celostno prikazovati nacionalno vojaško zgodovino. Te ni brez letalstva. Slovenski letalci so se, sicer pod različnimi zastavami, vse od pionirskih časov letalstva do današnjih dni, odlikovali po svoji sposobnosti, spretnosti in pogumu.

facebook.jpgZ muzejsko postavitvijo tega letala bodo, skupaj s helikopterjem Gazela, ki je že razstavljen v Parku, dobili vsaj skromno muzejsko obeležitev zgodovinskega spomina.

V Sloveniji je še kar nekaj letal in helikopterjev, ki čakajo na obnovo. Upamo lahko le, da jo bodo dočakali preden jih zob časa dokončno uniči.

Več o letalu F-84G thunderjet

Foto: PVZ Pivka
Fotogalerija: F-84G Thunderjet od Brnika do Pivke foto: Borut Podgoršek
Nazadnje urejano na Ponedeljek, 11 November 2013 16:21

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« September 2020 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30