Natisni to stran

Za policijske helikopterje imajo hišnega dobavitelja

Oceni ta prispevek
(1 glas)
25 Avg 13
Napisal Vasja Jager in Jana Juvan, Večer Prebrano 3881 krat
Objavljeno v Novice

hpa_2633_milan_korbar.jpgPolicija je brez razpisov vedno isti firmi oddala za skoraj 12 milijonov evrov naročil za helikopterje Agusta. Znaten del vsote je šel za reševalni helikopter, ki se v štirih letih ni dvignil s tal.

policija_ab_412_in_grs_virpolicija.jpgSlovenska policija že dolga leta naroča rezervne dele za helikopterje znamke Agusta pri  primorskem podjetju Futura Kanal. Oddana naročila so bila vredna na milijone evrov, kljub temu pa zanje ni bil objavljen razpis. Najbolj sporen je posel z obnovo reševalnega helikopterja, za katerega so Futuri plačali že nad 3,3 milijone evrov (celotna vsota je bržkone bliže šestim milijonom), kljub temu pa ne leti že več kot štiri leta.

Zgodba se je začela v 2007. Takrat je bil po odmevnem koncu sodelovanja z AMZS za medicinske reševalne prevoze določen helikopter AB-412, ki pa je star že skoraj trideset let, zato ga je bilo potrebno povsem obnoviti. Namesto da bi za to najeli proizvajalca, angleško-italijanski konzorcij Agusta-Westland, so se v policiji odločili, da bo delo opravila kar njihova letalska enota.

Da bi privarčevali, so servisirali sami
"Čeprav lastna vzdrževalna organizacija nima vseh potrebnih in primerljivih resursov, je bila glede na strokovno usposobljenost kadrov sprejeta odločitev, da se projekt izvede v njej, čimer bi prihranili okoli 50 odstotkov prvotne cene," so nam sporočili iz Generalne policijske uprave. Da bi remont izvedla Agusta, bi stalo okoli šest, sedem milijonov, tako pa naj bi stroški znašali do dobre tri milijone.

bell_412_policija_foto_pgd_postojna.jpgS 15. aprilom 2009 so helikopter prizemljili in tehniki so se lotili dela; od takrat dalje še ni opravil nobene intervencije, čeprav bi naj bila po prvotnih ocenah obnova zaključena v letu dni. "Stroj smo morali razstaviti praktično na prafaktorje in takrat smo odkrili dodatne napake, za katere nismo mogli vedeti pred začetkom del," nam je pojasnil Simon Vindiš, ki vodi policijsko letalsko enoto od leta 2009 in je projekt "podedoval" od svojega predhodnika. Rezervne dele je dobavljal Agustin slovenski zastopnik, primorsko podjetje Futura Kanal, ki je z ministrstvom za notranje zadeve podpisalo osnovno pogodbo v vrednosti 2,5 milijona evrov. Zaradi zapletov pa je bilo potrebno naročiti dodatne komponente, zato so sklenili še aneks za 866 tisočakov. "Za nas je to predstavljalo dodatno birokratsko oviro, zaradi katere deset mesecev nismo mogli delati na helikopterju," je še dejal Vindiš in dodal, da je bila njegova enota zaradi posegov, ki so bili potrebni tudi na preostanku strojev, močno preobremenjena.

Milijoni za hišnega dobavitelja
Futura Kanal je torej zgolj z dobavo delov za en policijski helikopter uradno zaslužila nad 3,3 milijone evrov, v praksi pa je vsota menda še krepko višja. čŒeprav sta bili za AB-412 objavljeni  dve naročili, je notranje ministrstvo od 2008 objavilo cel kup naročil za celotno floto helikopterjev proizvajalca Agusta, v katera so zajeli tudi komponente za reševalni helikopter. Skupna vsota, ki so jo porabili za AB-412, je tako po naših podatkih že presegla šest milijonov, kar pomeni, da policija na koncu s poslom ni privarčevala prav nič. Futura Kanal pa je v "helikopterskih" poslih z resorjem za notranje zadeve zaslužila hpa_7330_milan_korbar.jpgše krepko več, saj je dobila vsako naročilo, ki je vključevalo Aguste. Od februarja 2008 so tako po podatkih registra Supervizor od ministrstva zanje prejeli več kot 11,7 milijonov evrov. Vsa naročila so bila oddana brez javnega razpisa, policija se pogajala zgolj s Futuro Kanal.

Družba je namreč ekskluzivni zastopnik Aguste-Westlanda za Slovenijo, zato so ji priznali sposobnost kot edinemu ponudniku. Toda ključno vprašanje, ki se ob tem zastavlja je, zakaj dobaviteljev rezervnih delov niso iskali izven Slovenije, z mednarodnim razpisom. Naša država je namreč del evropskega trga, na katerem deluje kar nekaj podjetij, ki bi lahko dobavila želeno blago. Resda mora Agusta kot proizvajalec ob koncu obnove izdati certifikat ustreznosti za helikopter, toda firma sodeluje s celo kopico partnerjev. "Po moji oceni je to skrajno nenavadno. Prepričan sem, da bi lahko poiskali firme, ki bi konkurirale Futuri Kanal," meni strokovnjak za javna naročila, nekdanji predsednik Državne revizijske komisije (DKOM) Samo Červek. In dodaja: "Metodo neposrednih pogajanj brez predhodne objave bi lahko uporabili le, če bi šlo za tajno naročilo – vendar v teh primerih ni bilo tako. Zato ne razumem, zakaj niso šli v mednarodne razpise. Kazalo bi povprašati tudi ministrstvo za finance, ki bi moralo biti obveščeno glede uporabljenih postopkov."

s5-hpa_img_2108.jpgPo petih letih prvič z razpisom
facebook.jpgŠe bolj nenavadno je, da je policija nenadoma spremenila svojo dolgoletno prakso. Po petih letih namreč dobavitelja rezervnih delov za Aguste vendarle iščejo z razpisom; objavili so ga aprila, vreden je dva milijona evrov, po naših informacijah pa se je poleg Future Kanal prijavil še en ponudnik. Kar pomeni, da konkurenca in zanimanje za tovrstne posle obstajata. Zakaj je bila torej Futura Kanal vse do sedaj "hišni dobavitelj"? "Zadnje naročilo je drugačno od ostalih, saj zajema tudi komponente, ki jih je moč kupiti pri ostalih proizvajalcih, na primer pri Rolls-Roycu," nam je pojasnil Vindiš. Toda velik del blaga še zmeraj ostaja vezan na Agusto in vendar so tokrat lahko odprli naročilo tudi za druga podjetja, ne le za njenega uradnega zastopnika. "To se mi zdi precej zgovorno, na nek način s tem policija priznava pretekle napake," meni Červek.

vecer.jpgs5-hpa_img_2124.jpgZapleti okoli reševalnega helikopterja AB-412 naj bi se vendarle končali v kratkem, saj nam je Vindiš zatrdil, da bo še ta mesec poletel v Italijo na uradno certifikacijo. Šef policijskih letalcev po vseh pripetljajih priznava, da bi se lahko remonta lotili tudi drugače, poudarja pa, da njegovi fantje pridno delajo in da je zamuda v veliki meri posledica objektivnih okoliščin: "Morda smo se malce precenili, vendar smo imeli nemalokrat zvezane roke zaradi zadev, na katere nismo mogli vplivati. Dejstvo pa je, da je bila odločitev, da policija sama spelje servis helikopterja, sprejeta z najboljšimi nameni." Precej bolj sporno je, zakaj policija na tem področju že leta posluje le z enim dobaviteljem in zakaj milijonov za helikopterje niso razdelili prek mednarodnih razpisov kot določa zakonodaja.

Igor Šoltes: Saj smo del EU!
Tudi dolgoletni predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes je kategoričen - posle bi morali oddati z razpisi. "Saj smo del EU, naročila niso omejena zgolj na našo državo! Zagotavljanje mednarodne konkurence je eden temeljnih pogojev Evropske Skupnosti." Dodaja, da je postopek pogajanj na podlagi priznanja sposobnosti kvečjemu izjema, ne pa pravilo: "Pa je tudi v takšnih primerih še zmeraj potrebno objaviti mednarodno naročilo in k izkazovanju sposobnosti pozvati tiste, ki se nanj prijavijo." Kot je razvidno iz obvestil o oddaji naročil Futuri, notranje ministrstvo tega ni počelo.

Besedilo: Vasja Jager in Jana Juvan, Večer
Foto: Milan Korbar, Borut Podgoršek, GRS Postojna, MNZ

Kdo je Futura Kanal
čŒeprav je v javnosti neznana, je Futura Kanal družba z več kot dvajsetletno tradicijo in  zvenečimi referencami. Že od leta 1991 je edini zastopnik Aguste-Westland, poleg nje pa zastopa še Euroavionics, Aerodata, Inaer, Sloan, ASA, Alenio, ES Partners in LET AI. Kot nam je pojasnil direktor podjetja Branko Dolenc, Futura Kanal izvaja "logistično podporo pri dobavi delov, organizaciji obnov in opravil komponent skladno z navodili proizvajalca in zahtevami naročnika", z Agusto pa ima tudi sklenjen sporazum glede organizacije šolanja pilotov in tehnikov v Agustinem centru v Italiji. V zadnjem desetletju je družba
prejela za 19,5 milijonov evrov plačil od proračunskih porabnikov, od tega 15,5 milijonov od notranjega ministrstva. (vj)
 

Datum oddaje

Predmet naročila

Vrednost (z DDV)

Razpis

Izbrani izvajalec

06.02.08

"Naročila storitev in dobave blaga za vzdrževanje helikopterjev Agusta"

1.500.000,00 EUR

Ne

Futura Kanal d.o.o.

18.06.09

"Vzdrževanje helikopterjev Agusta – dobava rezervnih delov, obnova, popravila in specialni pregledi rezervnih delov"

450.000,00 EUR

Ne

Futura Kanal d.o.o.

21.07.09

"Naročilo storitev po postopku s pogajanji brez predhodne najave za generalno obnovo in nadgradnjo helikopterja AB-412"

2.495.882,18 EUR

Ne

Futura Kanal d.o.o.

09.10.09

"Naročilo storitev po postopku s pogajanji brez predhodne najave za vzdrževanje helikopterjev Agusta" 

461.044,500 EUR

Ne

Futura Kanal d.o.o.

28.10.10

"Dobava blaga in storitev za izvedbo generalne obnove in nadgradnje helikopterja AB-412, S5-HPA - dodatne potrebe"

865.775,48 EUR

Ne

Futura Kanal d.o.o.

03.11.10

"Usposabljanje pilotov na simulatorju letenja A-109E POWER"

Nazadnje urejano na Petek, 04 Oktober 2019 08:35