Vojaški letalci zaznamovali dan slovenskega vojaškega letalstva

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
10 Jan 14
Napisal www.slovenskavojska.si Prebrano 1849 krat
Objavljeno v Novice
Danes, 10. januarja, so v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki s slovesnim postrojem pripadnikov 15. polka vojaškega letalstva zaznamovali dan slovenskega vojaškega letalstva, ki ga praznujemo v spomin na prvi bojni polet pilotov ljubljanske letalske stotnije 12. januarja 1919. Slovesnosti so se udeležili minister za obrambo Roman Jakič, namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir Andrej Osterman ter župana občin Brežice in Krško.

dan_let_sv_img_9800.jpgNa slovesnosti je zbrane nagovoril minister za obrambo Roman Jakič, ki je vojaškim letalcem ob prazniku čestital in poudaril pomen rodu letalstva. »15. polk vojaškega letalstva, ki združuje vse letalske enote Slovenske vojske, je pomembna komponenta naših obrambnih sil, saj so naloge, ki jih opravljate, izredno pomembne za nacionalno varnost, sodelujete pa tudi v mednarodni operaciji Kforja na Kosovu. Poleg tega prispevate neprecenljiv delež k uspešnosti slovenskega sistema zaščite, reševanja in pomoči, s čimer neposredno pomagate državljankam in državljanom, ki se znajdejo v veliki stiski,« je povedal minister Jakič. Spomnil je tudi na velik zgodovinski pomen slovenskega letalstva, saj je bil prvi slovenski polet bratov Rusjan že leta 1909, le šest let po prvem poletu z motornim letalom na svetu.

dan_let_sv_img_9809.jpgKot je povedal, bo naslednji teden v letalski bazi madžarske vojske v Kecskemétu z madžarskim ministrom za obrambo podpisal sporazum o sodelovanju na področju vojaškega letalstva in zračne obrambe. Ta sporazum bo omogočil vključitev madžarskega vojaškega letalstva v Natovo operacijo nadzora zračnega prostora nad Republiko Slovenijo. Madžarska vojaška letala bodo nadzor opravljala skupaj z italijanskimi. Pohvalil je uspešno sodelovanje s 16. centrom za nadzor in kontrolo zračnega prostora pri preoblikovanju in uveljavitvi nove Natove poveljniške strukture v integriran sistem zračne obrambe. Ob bližajoči se 10-letnici članstva Republike Slovenije v Natu je minister Jakič poudaril, da je bil aprila 2004 ravno takratni 16. bataljon za nadzor in kontrolo zračnega prostora, ki je bil predhodnik današnjega centra, prva enota Slovenska vojske, ki je formalno prešla v Nato, in sicer kot del integriranega sistema zračne obrambe.

dan_let_sv__img_9878.jpgOb tej priložnosti se je minister dotaknil tudi očitkov glede usposobljenosti posadke letala Falcon. Kot je povedal, je vesel, da so uspeli v tako kratkem času letalo Falcon usposobiti za operativno uporabo. Ob tem je izrazil trdno prepričanje, da je bila odločitev, da se njegovo postopno propadanje v hangarju konča in da ga dvignemo s tal, pravilna. »Kot potnik in kot minister za obrambo popolnoma zaupam posadki ter sem prepričan, da so dvomi, ki se pojavljajo v javnosti, neupravičeni in neutemeljeni,« je še dodal.

Slovenska vojska je z današnjim dnem bogatejša za osem operativnih pilotov, ki so uspešno končali usposabljanje v Letalski šoli Slovenske vojske in bodo prevzeli naloge v operativnih letalskih enotah. Ob tej priložnosti je poveljnik 15. polka vojaškega letalstva podpolkovnik Bojan Brecelj pilotom vročil letalski znak Krilca.

dan_let_sv_img_9870.jpgNa slovesnosti so minister Jakič, brigadir Osterman in podpolkovnik Brecelj upokojenim pripadnikom polka podelili čine ob izrednem povišanju v čin ob upokojitvi; dva upokojena pripadnika sta bila povišana v čin polkovnika, dva v čin podpolkovnika in eden v čin majorja.

Prireditev je kulturno obarval kvintet Orkestra Slovenske vojske in lokalni kantavtor Peter Dirembek, končala pa se je s preletom letal 15. polka vojaškega letalstva. Po slovesnosti so si obiskovalci lahko ogledali razstavo letalskih maket Maketarskega kluba Maribor.

Danes je vojaško letalstvo sestavni del 15. polka vojaškega letalstva. Polk sestavlja šest  enot, in facebook.jpg sicer 151. helikopterska eskadrilja, 152. letalska eskadrilja, 153. letalsko-tehnična eskadrilja, Letalska šola, 107. letalska baza ter 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora. Enote polka bazirajo na letališču Cerklje ob Krki in vojaškem delu letališča na Brniku.

Nazadnje urejano na Petek, 10 Januar 2014 15:59

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« April 2020 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30