Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Nova ploščad za transportna letala

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
14 Okt 14
Napisal Prebrano 5485 krat
Objavljeno v Novice
Precejšnje zmanjšanje obrambnega proračuna v zadnjih letih je na le dva odstotka njegove vrednosti zmanjšalo tudi vrednosti naložb v opremo in oborožitev Slovenske vojske. Projekti, kakršen je tudi posodobitev letališča v Cerkljah ob Krki, sofinanciralpa ga je Nato, so zato še toliko bolj pomembni.

ljce_ploscad_iz_zraka_img_0425-002.jpgV okviru tega projekta so lanipodpisali pogodbo, januarja letos pa začeli gradbena dela na ploščadi za transportna letala, ki se bo, ko bo prihodnje poletje končana, razprostirala na 76.936 m2. Nova ploščad bo namenjena parkiranju transportnih letal in jo nujno potrebujejo, ker sedanje ploščadi nimajo ustrezne nosilnosti in gabaritov za premik ter parkiranje tovrstnih letal.

Pogled na transportno ploščad, kjer je poleg stolpa prostor za gasilski objekt

»Naložbena vrednost, ki jo v celoti plača Nato, je 8.316.538 evrov, projekt pa obsega gradnjo celotne ploščadi in vozne steze H ter širitev spojnice C,« je povedal vodja posodobitev letališča v Cerkljah ob Krki Jožef Lacko in dodal, da so v projektu, ki so ga pripravili v LUZ d.d., načrtovani tudi osvetlitev ploščadi, kontrolirano odvodnjavanje padavinskih voda z lovilci olj in ponikovalnima lagunama, vertikalna signalizacijater robne luči. Dela opravlja konzorcij treh podjetij. Glavni nosilec pogodbe je CGP, z njim pa sodelujeta Kostak in Begrad. Vsa podjetja so slovenska in iz Dolenjske. Poleg glavnih izvajalcev in podpisnikov pogodbe na gradbišču delajo tudi njihovi nominirani podizvajalci Strdin, Žarn, OMP ter Giro Santosa. Vsak dan je na gradbišču v povprečju trideset delavcev, ki so že opravili 50.000 delovnih ur.

ljce_gradbena_dela_ploscad_img_0318.jpgParkirne površine se bodo podvojile

Na ploščadi bo šest parkirnih mest za taktična transportna letala C-130 , C-27J in C-295 ter dve parkirni mesti za strateška transportna letala C-17 , C-5 , An-124 in A400M . Nosilnost ploščadi je prilagojena tovrstnim tipom letal. Na ploščadi je 7840m3 vgrajenega betona, 150 ton armaturnih mrež, 60.000m2 asfalta (trije slojiz osem, osem in pet centimetri, skupaj 21centimetrov) za vozne površine in 16.000 m2 asfalta z debelino šest centimetrov za robni pas za nevozne površine. Predhodno je površina utrjena s 35centimetri tamponskega sloja in betonsko stabilizacijo. Parkirne površine so utrjene z betonskim voziščem, vozne površine pa z asfaltom. V celoti je zgrajen in opremljen tudi heliport, ki je severovzhodno od ploščadi za transportna letala. Na ploščadi bo vgrajenih 69 stoječih in deset povoznih robnih luči, ki oddajajo modro svetlobo, kupljene pa so v podjetju ADB v Belgiji, je povedal član projektne skupine in odgovoren za ploščadi in vizualno navigacijo letališča Aleš Ambrožič. Ploščad bo osvetljena z reflektorji, ki so pritrjeni na osmih stebrih z višino 21 oziroma 26metrov.

ljce_gradbena_dela_ploscad_img_0292.jpgPosodobitev letališča bo končana leta 2016

Poleg nove ploščadi je načrtovana tudi gradnja gasilskega objekta, skladišča za gorivo in sistema za zaviranje lovskih letal. Razpis za gradnjo skladišča za gorivo je že objavljen. Lacko pričakuje, da bodo pogodbo z izvajalcem podpisali še letos, projekt pa naj bi bil končan leta 2016. Prav tako bo tega leta podpisana pogodba za gradnjo sistema za zaviranje lovskih letal, kar je tudi zadnji projekt v okviru posodobitve letališča. »V tem trenutku proučujemo stroške vzdrževanja zaviralnega sistema. Sistem se mora kljub neuporabi redno vzdrževati, kar pomeni dodatne stroške. Naša letala tega sistema ne bodo uporabljala,« je povedal Lacko.

Zgoraj: Asfaltiranje zgornjega petcentimetrskega sloja ploščadi

facebook.jpg Zaradi pomanjkanja denarja bodo do nadaljnjega brez zidanega objekta ostali gasilci in reševalci. Iz starega letališkega stolpa se bodo gasilci in reševalci preselili v začasni montažni šotor, ki bo na ploščadi. Glede na kategorijo letališča imajo dovolj gasilske in reševalne opreme. »Nakup druge opreme za podporo logistike okrog letal je odvisen od nalog, zaradi katerih bi na letališče prispela transportna letala. Tovrstnljce_laguna_img_0489-002.jpge potrebe se bodo usklajevale v postopku podpore države gostiteljice. Letališče prav tako nima stalnih sistemov za razledenitev letal, predvidena pa je lokacija, na kateri bi se sistem lahko uporabljal. Za raztovarjanje eksplozivnih sredstev in njihovo hranjenje je bila v prvih mesecih letošnjega leta končana gradnja ploščadi R. Uporabno dovoljenje zanjo že imamo, pridobitev obratovalnega dovoljenja pa poteka. Ploščad je osvetljena z reflektorji in opremljena z lučmi za vizualno navigacijo ter bermami oziroma zaščitnimi nasipi. Prav tako sta bili v začetku leta zgrajeni skladiščna ploščad za začasno skladiščenje eksplozivnih sredstev in delavnica za njihovo sestavljanje oziroma formiranje,« je povedal Lacko.

Gradimo za vojaško in civilno rabo

Vsi objekti na letališču so zgrajeni dvonamensko, torej tudi po civilnih predpisih. Letališče bo skladno s sklepom slovenske vlade namenjeno tudi civilnim letalom. Prostor za aktivnosti civilnega letalstva je zagotovljen na severni strani vzletno-pristajalne ploščadi, kjer bi lahko potekale tudi druge gospodarske dejavnosti. Projekt Feniks, ki je predvideval prav razvoj civilnega dela letališča, do danes še ni zaživel. Investitorji, ki so se do zdaj zanimali, se niso odločili za to lokacijo.

ljce_spojnica_c_img_0455.jpgPo končani posodobitvi bo na letališču približno šestdeset parkirnih mest za letala in helikopterje. Ob tem se smiselno postavlja vprašanje, čemu tolikšne zmogljivosti. V zadnjih štirih letih na letališču ni pristalo nobeno transportno letalo. Lacko ob tem poudarja, da letala niso pristajala, ker vzletno-pristajalna steza še ni povsem končana, prav tako pa sedanja steza ni bila v celoti v uporabi zaradi drugih del, saj so bilena njej občasne delne zapore. Ob tem pove, da se obrambna infrastruktura gradi zaradi povečanja obrambne sposobnosti in ima hkrati tudi učinek odvračanja. »Natov obrambni koncept temelji na solidarnosti pri zagotavljanju zmogljivosti in sodelovanju v obrambnih operacijah. Operacije skladno z doktrino potekajo zunaj držav članic, to pa zahteva ustrezne transportne zmogljivosti in infrastrukturo, ki lokacijsko omogoča dostop na območje operacij. Želimo, da bi ploščad z vidika vojaške uporabe samevala, saj bi to pomenilo, da v naši širši okolici ni vojaških operacij,« je končal Lacko. Zgoraj: Razširjena spojnica C

Besedilo in fotografije: Borut Podgoršek

ljce_stari_stolp_img_0336.jpg

Stari letališki stolp je sicer predviden za rušenje. S svojo značilno zgradbo, ki je tipska in značilna tudi za nekatera druga letališča v nekdanji državi, bi stolp lahko uporabljali kot interni letalski muzej, v katerem bi 15. polk vojaškega letalstva lahko obiskovalcem predstavil svojo bogato zgodovino.

 

Nazadnje urejano na Torek, 03 Marec 2015 00:44

Koledar objav

« September 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30