Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Kako je neznani leteči predmet postal znan zaradi incidenta na nogometni tekmi

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
28 Nov 14
Napisal Patrizia De Franceschi Korent Prebrano 1769 krat
Objavljeno v Novice

Nogometne tekme, kjer se reprezentance borijo za točke, ki prinašajo nastop na evropskih in svetovnih prvenstvih, so vselej nekaj posebnega. Nabite z željami. Nabite s čustvi. Na njih ni prostora za površnost, za napake. Šteje le boj do zadnje minute in predanost svoji domovini. Na teh tekmah je pomembna vsaka podaja, vsaka poteza in vsak gol. Nogomet. Za kaj drugega na teh tekmah ni prostora.  

dron_nogomet_6.jpgčŒe je nogomet najpopularnejši šport in če sta evropsko in svetovno prvenstvo največji tekmovanji v svetu športa, je nastop na teh dveh prvenstvih zagotovo največ, kar lahko dosežejo športniki, države, nacije. čŒast, nekaj, kar je dano samo največjim. Najboljšim. Trenutno potekajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo v nogometu, ki bo leta 2016 v Franciji. 23. februarja letos je bilo v bobnih na žrebanju v Nici, ki ga je opravila UEFA, 53 držav.  V skrbno nadzorovanem žrebu je bilo teh 53 evropskih držav razvrščenih v 9 skupin. V 8 skupin po 6 držav in eno, kjer je bilo le 5 držav. Skozi kvalifikacijske tekme se jih bo na koncu na prvenstvo v Franciji uvrstilo le 23 (plus država gostiteljica).

Blog Fuzbal = Ljubezen

Kvalifikacijski ples reprezentanc je v polnem teku in če ne bi na tekmi med Srbijo in Albanijo neznani leteči predmet, ki kmalu to ni več bil, prekinil tekmo, bi se vse doreklo na zelenici. Kaj se je zgodilo?

dron_nogomet_7.jpgŽe med žrebom kvalifikacijskih skupin je bilo slutiti, da se utegnejo stvari v skupini I močno zakomplicirati. Albanija in Srbija sta pristali v isti kvalifikacijski skupini. Znano je namreč, kako strastno doživljajo nogometne tekme navijači na Balkanu. Kako strastno, predvsem pa kako neverjetno resna stvar je v teh državah nogomet in kaj pomeni. Pogosto se strast in pripadnost naciji prenese tudi na nogometne stadione. Tokrat se je celo na igrišče.

Kvalifikacijska tekma med Srbijo in Albanijo se je zgodila 14. oktobra v Beogradu. Partizanov stadion je bil poln. Poln navijačev ene in druge strani. Poln čustev. Poln pričakovanja. Na zelenici partizanovega stadiona se je igral nogomet, na tribunah je šlo za več kot to. Bolj kot kadarkoli prej je šlo za čast. Šlo je za pripadnost narodu. Za pozornost. Za dokazovanje. V 42. minuti, ko je bilo na tribunah že tako ali tako zelo vroče, je nad nogometaše, ki po večini svoj kruh služijo v tujini in s ponosom zastopajo barve svoje domovine, nekaj pribrnelo. dron_nogomet_5.jpg

Komentatorji številnih televizijskih in radijskih postaj niso vedeli, kaj točno gledajo. Večina med njimi je rekla, da gre za neznani leteči predmet, ki mirno z zastavo Velike Albanije leti nad igriščem. V tistem trenutku se je vedelo, da je provokacija prevelika. Da se tekma nikakor ne bo končala mirno.

Blog Fuzbal = Ljubezen

Po približno dveh minutah je, še vedno povsem neznani leteči predmet, sklatil albanski nogometaš Stefan Mitrovič‡. Duh iz steklenice je bil spuščen. Albanski nogometaši so želeli zaščititi zastavo, srbski so se branili, gledalci so se prepustili vsesplošnemu kaosu. Padali so udarci, na igrišče so leteli predmeti in v trenutku je bilo jasno, da bo tekma odpovedana. Da se tistega dne nogomet ne bo več igral. Da se vse to ne bi smelo nikoli zgoditi. čŒustva so bila prevelikdron_nogomet_3.jpga. Od tistega trenutka naprej ni šlo več za nogomet. Ta je klavrno umrl v 42. minuti. Šlo je za narodno pripadnost. Za politiko. Za vse tisto, kar na nogometnem igrišču nima kaj iskati. Sodnik je seveda tekmo prekinil. UEFA je na koncu, nekaj dni po incidentu, dodelila zmago Srbiji s 3:0. Prav ali ne? Edini pravi odgovor v tem primeru je, da ni bilo prav nič od tistega, kar se je od 42. minute dalje dogajalo na igrišču. Odločiti bi morala žoga. 22 igralcev na igrišču. Njihovo znanje in talent.

Fuzbal je Ljubezen tudi na FB

Vseeno se danes zdi, da je realno gledano od vsega skupaj imel nekaj samo »neznani leteči predmet«. Ta kmalu je kmalu po sklatenju dobil svojo identiteto. Večini je bilo prevozno sredstvo popolna neznanka, a so kamere kmalu osvetlile, da gre za nekakšen helikopter, ki ga poganjajo štirje rotorji.

Nad igrišče Partizanovega stadiona je provokadron_nogomet_1.jpgtivno zastavo pripeljal kvadrokopter. Daljinsko voden, s kamero. Bil je eden boljših modelov in ni bil med tistimi najcenejšimi modeli, ki se jih za nekaj deset evrov že da dobiti preko internetnih prodaj. Šlo je za zelo dober model, ki je bil tako zmogljiv, da je uspel na igrišče pripeljati zastavo, ki je visela s palice, voden pa je bil iz nekje zunaj stadiona, saj je praktično nemogoče, da bi nekdo tako napravo z daljinskim upravljalnikom vred prinesel na stadion mimo vseh varnostnih kontrol. Skrbno načrtovano torej.

Za razliko od navadnega helikopterja ima kvadrokopter štiri propelerje in jih uporabljajo predvsem tam, kjer zaradi prostora ni možen drugačen pristanek in vzlet kot vertikalen. Velikokrat jih uporabljajo za snemanje vodnih ujm,dron_nogomet_2.jpg poplav; torej kotičkov, ki jih navdane kamere s snemalci ne ujamejo. Na nogometni tekmi ni imel kaj iskati. Mogoče bi ga lahko kdaj uporabljali za snemanje nogometne tekme iz druge perspektive, a bi v tem primeru moral biti del standardne snemalne opreme stadiona. Ne pa kot orožje. Ne kot sredstvo za provokacijo. Kot nekaj, kar bo ubilo šport in povzročilo nestrpnost.

Tako je neznani leteči predmet na tekmi v Beogradu postal znan. Kljub temu se tisti kvadrokopter, kljub svojim izjemnim lastnostim vzletanja in pristajanja nikoli ne bi smel odlepiti od tal. Ne med tisto tekmo. In ne s tistim namenom. 

Fuzbal je Ljubezen tudi na FB

Blog Fuzbal = Ljubezen

Foto: svetovni splet

Nazadnje urejano na Petek, 28 November 2014 23:52

Koledar objav

« Avgust 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31