Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Letališče Lukla Airport (Nepal)

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
03 Jun 09
Napisal Franci Jeraj, Revija Letalo Prebrano 6265 krat

Za hitrejše dostope na določene lokacije je najhitrejši dostop z letalom. čŒeprav mnogokrat na teh mestih ni prostora za postavitev ustreznega letališča, se kljub temu najde prostor za potrebno pristajalno stezo. Tako na nemogočih lokacijah (največkrat med dolinami gora ali majhnimi ravnimi površinami, med zalivi morij ali vrhu planot) najdemo letališča, kamor prihajajo potniki in turisti. Sodijo med najzahtevnejše in med spektakularnejše na svetu. Ta način prihoda, v izbrani kraj, je za potnike enostaven, za posadko letala pa zahteven, nevaren in včasih celo predrzen. Letališča največkrat niso opremljena z ILS pristajalnim sistemom, nimajo osvetljene steze in so odprta le v dobrih pogojih vidljivosti. V tem članku bom opisal tri majhna letališča. Dva spadata med višinska in eno med obmorsko letališče.

Letališče Lukla ob istoimenski vasici v vzhodnem delu Nepala leži v himalajskem visokogorju in spada med najvišje ležeča letališča na svetu. Na nadmorski višini 2860 m nudi izhodišče večini alpinistom za svoje podvige na goro Mount Everest. Letališče je začelo delovati v septembru leta 1971. Preko letališča se odvija notranji promet – večina iz in v mesto Katmandu, od koder polet traja okrog 40 minut. Tedensko na letališču pristane do 35 letal, z okoli 665 potnikov. Na letališču redno pristajata dve letalski družbi (Royal Nepal Airlines in Yeti Airlines) z letali tipa De Havilland Canada DHC-6 Twin Otter-300 ter občasno helikopterji. Med ostalimi prevozniki so še Sita Air, Shangrila Air in Gorkha Airlines (z letali Dornier 228).

Pogosti dnevni leti (nočnih letov ni) med letališčem Lukla in Kathmandu so odvisni od vremena. Veter in vreme povzročata na letališču obilo zamud, vendar ob veliki ponudbi pijače v letališki zgradbi, čakajočim potnikom čas hitro mine. čŒeprav je razdalja poleta kratka, se lahko vremenski pogoji med poletom spremenijo. Prihod letala na letališču naznanijo s sirenami in tako seznanijo letališko osebje na prihajajoče letalo. Na letališče je dobro priti dve uri pred odhodom, kajti če potnik zamudi letalo lahko namesto njega vzamejo na krov drugega, ki čaka na let. Pred letom varnostne službe temeljito pregledajo prtljago in potnike. Prepovedan je vnos vžigalic, baterij in vnetljivih snovi.

Na letališču so bili terminal in spremljajoči objekti obnovljeni skupaj z obnovo vzletne steze preko projekta imenovanega »Druga razvojni projekt turistične infrastrukture«. Vgrajena je bila tudi nova komunikacijska in navigacijska oprema.

lukla_nepal.jpg

Asfaltirana letališka steza je kratka in omogoča pristanek letalom, ki potrebujejo kratko stezo. Steza je dolga okrog 500 m in se v naklonu spušča proti dolini. Začetek steze je tik na robu globoke pečine. Letališče je ograjeno je z ograjo ob kateri vsako uro delajo obhod nepalska vojska ali policija.

Pri vzletu se letalo pelje po vzletni stezi navzdol in potem steza kar naenkrat izgine izpod koles letala. čŒe letalo pri vzletu ne pridobi dovolj hitrosti, pade v globino, dokler se zopet ne dvigne na pravo višino leta.

Na letališču se je pripetilo že nekaj nesreč. Manjše, brez smrtnih žrtev, so se največkrat pripetile pri pristajanju letal. Večja je bila 9. junija 1991, ko se je DHC-6 Twin Otter-300 9N-ABG Royal Nepal Airlines pri pristajanju v slabem vremenu zrušil. Življenje je izgubilo 14 potnikov in trije člani posadke. Naslednja nesreča s smrtnimi izidi je bila 25. maja 2004, ko se je DHC-6 Twin Otter-300 9N-AFD Yeti Airlines na poti iz Katmanduja zrušil v nevihtnih oblakih nad gorovjem Lamjura. Preiskovalna komisija je ugotovila, da kapitan letala ni priskrbel točnih podatkov o letu in ni vedel za položaj letala. Trije člani posadke so umrli, potnikov ni bilo v letalu. 8. oktorbra 2008 se je tik pred pristankom na letališču Lukla v hrib pred pragom steze zaletelo manjše potniško letalo z devetnajstčlansko posadko. Preživel je samo pilot letala, domačin iz Nepala. Med smrtnimi žrtvami je bilo 12 Nemcev, dva Avstralca in štirje Nepalci. Med pristajanjem je bilo nad letališčem oblačno, vendar je vidljivost 400 metrov še omogočala varen pristanek. Nenaden sunek vetra pa naj bi prispeval k temu, da je letalo s kolesi zadelo ob ograjo na začetku letališča, treščilo ob tla in zagorelo.

Med plezalno sezono (oktober, november) se zgodi, da mora letalo krožiti nad letališčem in čakati na prazno parkirno mesto na ploaščadi, kjer je prostora le za štiri letala.

Do letališča se lahko odpravite tudi peš. Od konca zadnje ceste v Jiri boste za vzpon potrebovali pet dni.

čŒeprav letališče leži na rekordno visoki nadmorski višini 2860 metrov, se lahko pohvali z rednimi letalskimi progami. Na svetu sta višji le še letališči El Alto International Airport v Boliviji (4061 m) in Chamdo Bangda Airport v Tibetu (4334 m). Blizu letališča Lukla se nahajata še dve pristajalni stezi,  Phaplu in Syngboche. Slednja je zaprta zaradi protesta domačinov in je celo na višji nadmorski višini kot Lukla – 3745 m.

revija_letalo.jpg
 

lukla_pristanek.jpg

letališče ICAO koda IATA koda steza dolžina (m) nadm.višina (m) naklon (%)
Lukla VNLK LUA 06/24 500 2860 15

Nazadnje urejano na Sreda, 03 Junij 2009 16:52

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Maj 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31