Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

St. Barths Airport (Mali Antili)

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
04 Avg 09
Napisal Franci Jeraj, Revija Letalo Prebrano 8900 krat
Otok St. Barths (skrajšana oblika imena St. Barthelemy – Sveti Bartolomej) je francoski otok, ki se nahaja v Malih Antilih v karibskem otočju. Naselil ga je normanski ribič pred davnimi leti. Slovi po lepih plažah in odlični kulinariki.

Letališče Aeroport de St-Jean ne sprejema privatnih letal, ampak samo letala, ki letijo na lokalnih progah z letališč na otokih St. Maarten, San Juan in St. Thomas. Letala na letališču med dnevom pristajajo vsaj enkrat na uro. Največ letov je z  letališča Queen Juliana International Airport na otoku St. Maarten. Polet med tema dvema letališčema traja deset minut, polet z otoka Guadeloupe pa 45 minut. Zgodi se tudi, da potnikova prtljaga, zaradi prevelike skupne teže letala, ne potuje z istim letalom kot potnik, vendar vso prtljago kasneje dostavijo v hotel. Med prevozniki največ rednih letov opravita Winair in Air Caraibes (ki povezuje Zahodnoindijske otoke), med čarterji pa Tradewind Aviation. Ostali prevozniki so še Air Guyane, Coastal Air in US Airways. Na letališču pristajajo majhna  turbopropelarska letala z do dvajset sedežev (DHC-6 Twin Otter).

024.jpg

Vzletno pristajalna steza na letališču je kratka in se razteza med strmim hribom na eni strani in morsko obalo na drugi strani. Letališče leži na nadmorski višini 15 m. Letala, ki pristajajo s strani hriba, se v zelo strmem letu spustijo na stezo. Pri vzletu proti morski obali pa letijo tik nad glavami turistov, ki ležijo na plaži. Znaki na plaži opozarjajo na sončenje izven območja steze, zaradi nizkega preleta letal. Od pilotov se zahteva, da opravijo posebna urjenja za pristajanje na tem letališču. Za mnoge pilote je pristajanje, posebno v vetrovnih dneh, prava pustolovščina. Tedensko preko letališča potuje tudi do 3200 potnikov.

Zaradi svoje lege in neokrnjene narave prihod na letališče imenujejo z vzdevkom »pobeg v raj«.

letališče ICAO koda IATA koda steza dolžina (m) nadm.višina (m) naklon (%)
St. Barths TFFJ SBH 10/28 650 15 -


025.jpg

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Maj 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31