Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Nadzor prometa iz zraka - Leteči policisti

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
01 Sep 09
Napisal Prebrano 13374 krat
Policija uporablja v Sloveniji helikopterje že vse od leta 1967 -  Nadzor iz zraka pomeni boljši pregled in lažje ter hitrejše ukrepanje ob zapletih – Izkušen policist opazovalec beleži dogajanja v prometu

Za varnost v prometu je še kako pomembna stalna prisotnost policistov,  tako da vozniki dobijo občutek, da jih bo vsaka kršitev drago stala, kot hkrati tudi ta, da bo v primeru nesreče tudi pomoč učinkovita in hitra. Tudi temu prvemu cilju so namenjeni stacionarni radarji, radarji v civilnih vozilih, praktično pa že vse od ustanovitve  Letalske policijske enote  (LPE) leta 1967 policisti promet nadzirajo tudi iz zraka.  LPE to delo opravlja skozi celo leto, posebej intenzivno pa v turistični sezoni, ko helikopter nad cestami postane še bolj oster nadzornik in pomoč za ukrepanje v kritičnih situacijah. In tudi zato smo se pridružili posadki LPE  pri njihovem delu.

Policisti in HNMP
Ob našem prihodu v bazo Letalske policijske enote (LPE) na Brniku je bilo vse mirno. In če je mirno v bazi, to lahko bell_206_jetranger_iii_s5-hpd_img_4779.jpgpomeni le eno. Težave na terenu! In res je bilo tako. Posadka policijskega helikopterja AB212 in ekipa helikopterske nujne medicinske pomoči sta dopoldan opravili že tri lete. Reševali so starejšo ponesrečenko na Kočevskem, pohiteli pa so tudi na del še neizgrajene avtoceste od Pluske do Karteljevega pri Novem mestu, kjer je srbski voznik zaspal in zapeljal v nasproti vozeče vozilo. Žal je bila to nesreča z najbolj tragičnim koncem, kjer je umrla dveletna deklica in ji tudi hitra pomoč ni pomagala. Sodelovanje policistov letalcev z enoto helikopterske nujne medicinske pomoči je več kot uspešno, zaradi prevelike obremenjenosti policistov letalcev pa jim s svojim helikopterjem pomaga tudi dežurna posadka helikopterja Slovenske vojske. Policisti delajo odlično, reševalci tudi, bi pa bilo možno helikoptersko reševanje še izboljšati.

Pogled na ceste
Pilot Blaž Šeter mi je najprej skrbno pojasnil obnašanje okoli helikopterja, kajti ob pristanku, posebej izven letališkem, blaz_seter_in_anton_vinko_img_4707.jpgnajvečjo nevarnost predstavlja repni rotor. blaz_seter_img_4905.jpgVzletela sva proti Kamniku in nadaljevala let proti Štajerski. Sledila cesti preko Kozjaka, kjer je prepovedan promet za tovorna vozila v tranzitu, in cesti, ki je zelo priljubljena pri motoristih. Na cestah proti Mariboru prometa skoraj ni bilo, enako na štajerski avtocesti od Šentilja proti Gruškovju. Temeljno za uspešno delo helikopterske posadke je policijski opazovalec v helikopterju. Tako se nama je v Mariboru priključil namestnik komandirja PPP Maribor, Anton Vinko, ki to delo opravlja že 10 let. „Policist 'observer - opazovalec' mora za delo v helikopterju opraviti poseben tečaj, bistvo pa je, da spremlja promet, zabeleži prekrške in ukrepa v različnih sitacijah glede na potrebo.  Pri sebi imamo daljnogled, kamero ali fotoaparat. Tako lahko razberem tudi registrsko tablico in o prekršku obvestim patruljo na cesti.  Sodelujem pri nadzoru prometa, saj je pogled iz helikopterja bistveno bolj pregleden kot s tal. Tako da nemalokrat tudi sodelujem pri obveščanju, predlagam preusmeritve, ugotavljam pravilnost postavitve prometne signalizacije in rešujem morebitne zastoje s predlaganjem obvozov,“ je razlagal Anton Vinko.

Tokrat smo spremljali prometa na novo odprtem kraku avtoceste Maribor-Ptuj, ki je močno razbremenil magistralno cesto. Žal pa kar nekaj kilometrov avtoceste do mejnega prehoda Gruškovje, kjer smo obrnili, manjka. Prometa je izredno malo, pozornost je vzbujal le voznik, ki je ustavil v križišču magistralne in lokalne ceste in okrog katerega je pilot nekajkrat zaokrožil, opazovalec pa je o opaženem obvestil policijsko patruljo na tleh, ki je v kratkem prevzela 'situacijo' na tleh in uredila 'težavo' tujega voznika.

Odleteli smo proti Pesnici in Šentilju. Tudi na cestah severno od Maribora je promet potekal tekoče in brez posebnosti. Odleteli smo še do Dravograda, kjer je bilo tudi vse mirno. Motoristov, katerim letos zaradi izredno slabe prometne varnosti posvečajo še več pozornosti, skorajda ni bilo. Posadka helikopterja pa ne nadzira le prometa na cestah, ampak tudi bedi nad drugim dogajanjem.

Omenita velja, da je opazovalec tega dne pri preletu koruznega polja opazil tudi gojišča konoplje, o čemer je bila seznanjena kriminalistična služba.

Na PPP Maribor imajo trenutno izšolanih 6 policistov opazovalcev, na mesec pa promet iz zraka na področju PPP Maribor nadzirajo v povprečju dvakrat. S pilotom Blažem Šeterjem sva odletela nazaj proti Brniku, pripovedoval pa je,  da na leto naleti približno dvesto ur in da imajo pozimi nekoliko manj dela, medtem ko poleti  resnično letijo od jutra do večera.

LEO400
V LPE imajo šest helikopterjev, ki pa so namenjeni za opravljanje različnih nalog. Najmanjša (jetrangerja) uporabljajo za nadzor prometa, saj je iz njiju zelo dobra vidljivost in tudi stroški ure letenja so najnižji. Po potrebi ju opremijo z video pogled_iz_zraka_mb-zahod_img_4560.jpgnadzornim sistemom LEO400, ki lahko sliko posreduje v operativni štab in jo hkrati shranjuje tudi na elektronski medij. Za nadzor meje in medicinske prevoze imajo na razpolago dva srednja helikopterja (A109 power in EC 135), ki sta tehnološko bolj napredna. Njun video nadzorni sistemi je bolj izpopolnjen, sistem za prenos slike pa je digitaliziran. To pomeni, kvalitetnejše posnetke in boljši prenos slike na začasno lokacijo. Sprejemni modul ima patrulja v avtu in v živo spremlja dogajanje. Sicer ima LPE še dva transportna helikopterja; AB 212 in AB 412. Letno pa 21 pilotov in 14 tehnikov letalcev naleti približno 2000 ur za potrebe nadzora in zaščite in reševanja. Do konca leta se jim bodo priključili še trije novi piloti, med njimi tudi pilotka, ki bo tako že tretja v LPE. „Kadrovsko to zadostuje za nemoteno opravljanje vseh nalog“ je povedal vodja pilotov LPE Damjan Bregar, ki je še dodal: „Helikopterji so postali nenadomestljivi pri urejanju in nadzorovanju cestnega prometa, zasledovanju storilcev kaznivih dejanj, nadzoru državne meje in reševanju ob naravnih nesrečah in nesrečah v gorah, pri prevozu dojenčkov v inkubatorjih, hudo bolnih in poškodovanih, pri odkrivanju in gašenju požarov na prostem.

Danes letijo v LPE številni mladi piloti, ampak bistvo uspešnega njihovega dela ni morda le v teoretičnem in letalskem znanju,  ampak v uspešnem nadaljevanju več kot 40 letne tradicije letalske policijske enote oziroma prej še miličniške helikopterske enote. Ne morda samo pilotov, ampak tudi tehnikov letalcev in tudi mehanikov vzdrževalcev.

Policisti LPE so letos skupno naleteli 1173 ur in pri tem opravili 34 sekundarnih prevozov bolnikov in 160 letov z ekipo helikopterske nujne medicinske pomoči, kar je skupaj 194 medicinskih letov in 6 reševanj v gorah. V primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta je to za navedene naloge preko 150 ur več naleta (6.8.2009). 

Fotografije: Borut Podgoršek
Fotogalerija (Bell 206 jetranger III S5-HPD) 

ec-135_s5-hph_img_4088.jpgec-135_s5-hph_img_4084.jpgec-135_s5-hph_img_4074.jpgab-212_s5-hpb_img_4063.jpgs5-hpb_img_4075.jpgs5-hpb_medico_img_4078.jpgec-135_s5-hph_img_4082.jpgrepi_img_4058.jpgec-135_s5-hph_img_4104.jpg
Nazadnje urejano na Petek, 04 Oktober 2019 08:32

Koledar objav

« Marec 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31