Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Letala in podmornica pod novo streho

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
04 Avg 15
Napisal Prebrano 1822 krat
Objavljeno v Novice

Operacija Celovita ureditev kompleksa Park vojaške zgodovine se počasi bliža koncu.

V nov paviljon je bila 3. avgusta preseljena še podmornica P-913 Zeta, največji in hkrati tudi najbolj atraktiven eksponat Parka vojaške zgodovine.

podmornica P-913 Zeta
Selitev podmornice P-913 Zeta

Velik logističen zalogaj selitve 60-tonske podmornice je bil izveden s pomočjo podjetij Dvig d.o.o. in CEM-TIR d.o.o.. Podmornica je s tem končno dobila ustrezno mesto, zaščiteno pred vremenskimi in drugimi negativnimi vplivi, kar omogoča njeno trajno hrambo in prezentacijo.

S selitvijo eksponatov v nov paviljon je prišlo tudi do povsem nove postavitve zbirk v obstoječem drugem paviljonu. Ta je po novem posvečen artileriji, ki je nekoč veljala za kraljico bojišča. V paviljonu so tako našli mesto najdragocenejši artilerijski eksponati iz zbirke Vojaškega muzeja Slovenske vojske, kot so legendarni nemški top Flak 88 iz druge svetovne vojne ali pa ameriška havbica 155 mm poimenovana Long Tom, ki ima kar 7 m dolgo topovsko cev. Razstave v drugem paviljonu bodo dokončane do sredine septembra, a bo kljub temu ogled novih pridobitev zaradi velikega zanimanja in viška turistične sezone mogoč že od petka, 7. avgusta.

Nov paviljonV Parku so v nov paviljon namestili tri letala in sicer Mig -21 F-13; F-84 Thunderjet in IF-86 Sabre. »V nov paviljon je že nameščen tudi helikopter gazela, ki bo, skupaj z Mig-om, del scenske postavitve. Poleg omenjenih letal pa bomo v Parku do sredine septembra razstavili tudi jugoslovansko letalo Soko 522. Vsa letala so bila obnovljena v sklopu projekta Celovite ureditve kompleksa Parka vojaške zgodovine, poleg letal pa je bilo obnovljeno večje število oklepnih vozil in drugih eksponatov.« je za slovenski letalski portal povedal strokovni sodelavec Parka Boštjan Kurent in dodal, da namestitev IAR-93 Vulturja v nov paviljon zaenkrat ni predvidena, bo pa verjetno dobil končno mesto v naslednji fazi.

Med novostmi v Parku velja vsekakor izpostaviti tudi skulpturo tanka ob vhodu v Park. Gre za unikatno umetnino, ki jo je po idejni zasnovi Barbare Kogoj izdelalo podjetje Hortikultura d.o.o. iz Sežane. Skulptura je narejena iz naravnih materialov, posajena z zelenjem, ki prerašča tankovsko konstrukcijo. Topli naravni materiali in bujno zelenje predstavljajo pravo nasprotje hladnosti vojaških strojev in tako nova skulptura na nek način izraža mirovniško sporočilo Parka vojaške zgodovine.

Dokončanje operacije “Celovita ureditev kompleksa Park vojaške zgodovine” in s tem odprtje novega razstavnega paviljona je predvideno v sredini septembra, v okviru letos že IX. Festivala vojaške zgodovine.

Nov paviljon bo odprt sredi septembra.

Foto. Park vojaške zgodovine

Nazadnje urejano na Torek, 04 Avgust 2015 10:39

Koledar objav

« Februar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28