Natisni to stran

Agencija za civilno letalstvo uspela odpraviti neskladja

Oceni ta prispevek
(1 glas)
05 Dec 16
Napisal Prebrano 4101 krat
Objavljeno v Novice

Iz neuradnih, a zanesljivih virov smo dobili ekskluzivno informacijo, da bo EASA še v tem tednu predlagala Evropski komisiji, da ustavi vse postopke proti Sloveniji, ki jih je sprožila zaradi neskladja z evropsko letalsko zakonodajo.

 

Saga kršenja evropskih letalskih predpisov Slovenije sega v leto 2006, ko so predstavniki Evropske agencije za varnost v letalstvu (EASA) prvič opozorili na kršenje zakonodaje. Od takrat pa do letos se je na Agenciji za civilno letalstvo in direktoratih, ki so na Ministrstvu za infrastrukturo pokrivali letalstvo zamenjalo ducat direktorjev. Kot kaže se je zadnja ekipa iz CAA Rok Marolt in iz Direktorata za letalski in pomorski promet na MzI mag. Mirko Komac problematike lotila na pravi način.

Pod vprašajem so bile vse licence izdane s strani CAA
 Pod vprašajem so bile vse licence izdane s strani CAA

 

Od januarja letos, ko so predstavniki EASA dobesedno zagrozili, da bodo pred evropskim sodiščem tožili Slovenijo. Do danes so se stvari uredile. Od leta 2006 je bilo odprtih sedem poglavij v njih pa na desetine kršitev predpisov. Vsa pa so vplivala na varnost v letalskem prometu. Do junija letos so na CAA s pomočjo MzI uspeli zapreti štiri poglavja. Do konca novembra pa še preostala tri. Če CAA ne bi uskladila postopkov z evropsko zakonodajo in odpravila vsa neskladja bi Slovenija postala prva država v EU, ki bi ji EASA s tožbo preko evropskega sodišča naložila dnevno denarno kazen in odvzela veljavnost že izdanih certifikatov. To bi pomenili, da vsi certifikati izdani s strani CAA veljajo samo v Sloveniji.

Vse letalske organizacije npr. Adria in njeni piloti, ki jim je dovoljenje izdala CAA tako ne bi smeli več leteti izven Slovenije. O gospodarski škodi v tem primeru raje ne razmišljamo.

Aerodrom Ljubljana
 Aerodrom Ljubljana

 

CAA je med drugimi zaposlila nove strokovnjake na področju plovnosti, stalno plovnost letal, ki jih urejajo nacionalni predpisi naj bi v prihodnje potrjevala LZS s tem se bodo razbremenili Letalski nadzorniki v CAA, napisali so več sto različnih procedur, ki so pomembne za letalske organizacije, vzdrževanje letal, shranjevanje podatkov, sledljivost, vodenje licenc, …

EASA pa bo še vedno enkrat letno oziroma na dve leti spremljala delovanje CAA in opozarjala na morebitne nove nepravilnosti.

 

Nazadnje urejano na Nedelja, 04 December 2016 21:44