Natisni to stran

Easyjet od danes dalje z Brnika tudi na londonski Gatwick

Oceni ta prispevek
(5 glasov)
05 Dec 16
Napisal Prebrano 4822 krat
Objavljeno v Novice

Danes zvečer britanski nizkocenovni letalski prevoznik Easyjet vzpostavlja novo redno letalsko povezavo med Londonom in Ljubljano. Poleg letališča Stansted, kamor pozimi z Brnika letijo vsak dan, dodajajo še štiri tedenske lete na drugo največje londonsko letališče Gatwick.

 

Nova povezava dopolnjuje zimsko ponudbo letov iz Ljubljane na Otok, kjer poleg že omenjene Easyjetove povezave s Stanstedom, leti še madžarski nizkocenovnik Wizzair in sicer na letišče Luton, štirikrat tedensko.

EasyJet A319
 EasyJet A319

 

Easyjet bo z Brnika na Gatwick, ki je Easyjetova največja baza, letel štirikrat tedensko, ob ponedeljkih, sredah, petkih in nedeljah. Razen sredinega leta, ki bo dopoldanski, bodo ostali leti večerni. Dopoldanski let bo pristal na Brniku ob 10.uri in 55 minut, ter poletel nazaj proti britanski prestolnici pol ure kasneje, medtem ko bo boste lahko z večernim letom na Brniku pristali ob ponedeljkih ob 19:15 (odhod 19:50), ob petkih in nedeljah pa ob 20:25 uri (odhod ob 20:55 oziroma ob 21.uri). 

EasyJet A320
 EasyJet A320

 

Razen določenih sredinih in petkovih letov, ki bodo izvedeni z Airbusi A319, so na vseh preostalih letih predvideni 180 in 186 sedežni Airbusi A320 (Easyjet postopoma nadgrajujejo sedežne kapacitete na starejših Airbusih A320 iz 180 na 186, tudi pri Adrii Tehniki na Brniku). 

London Gatwick pa ni povsem nova povezava iz ljubljanskega letališče, tja v poletnih mesecih leti tudi Adria Airways, ali bo po uvedbi nizkocenovnih letov na to letališče, še letela tja, nam zaenkrat ni znano. 

Ljubljana - London Gatwick
 Ljubljana - London Gatwick

Letos je z Adrio na redni povezavi med Ljubljano in Londonom letelo 6568 potnikov. Povprečna zasedenost letal pa je bila natančno 70 odstotna.

Sicer pa so nizkocenovni leti Wizza in Easyjeta v London med najbolj zasedenimi linijami iz Ljubljane. Wizzair je leta 2014 beležil 5,4 odstotno rast števila potnikov, konec leta 2015 pa kar 22 odstotno, medtem ko je zasedenost letal Wizzaira bila 78 odstotna (+2,8%). V prvih šestih mesecih letošnjega leta pa so beležili novo rekordno rast, + 32,6 % več potnikov kot v prvem polletju 2015. Zasedenost letal se je povečala za 6,3 odstotka. Wizzair leti iz Brnika v Luton štirikrat tedensko.

WizzAir A320
 WizzAir A320

 

Easyjet ne zaostaja veliko za odličnimi številkami madžarskega nizkocenovnika. Leta 2015 so beležili 4 odstotke več prepeljanih potnikov na povezavi Ljubljana - London Stansted, medtem ko je bila povprečna zasedenost letal 88,5 odstotna (+0,1%). V prvih šestih mesecih letos, pa so prepeljali za 7,5 odstotka več potnikov, ob tem da so poleti dodali še tri tedenske lete in so leteli desetkat tedensko iz Brnika na Stansted. V zimskem voznem redu letijo med Stanstedom in Brnikom enkrat dnevno z Airbusi A319, od prihodnje sobote dalje, pa bodo ob sobotah na omenjeni liniji leteli z večjim Airbusom A320.

Zagotovo je nova povezava zelo dobrodošla za vse, ki želijo poceni leteti dalje v Severno ali Južno Ameriko, kajti z Gatwicka lahko nadaljujete potovanje bodisi z British Airways-om ali Virgin Atlantic, bodisi z nizkocenovnim Norwegian-om, ki ima moderno floto širokotrupnih Dreamlinerjev, da ostalih ugodnih letov po Evropi, niti ne omenjamo.

easyJet je svoj prvi let na slovenski trg opravil 28. aprila 2004. Sprva je med Stanstedom in Brnikom letel štirikrat tedensko, nato pa obseg prometa konstantno povečeval. Od začetka do danes je na ljubljanskem letališču opravil 9.746 operacij (vzletov in pristankov) ter na svojih letalih v in iz Slovenije prepeljal 1.274.399 potnikov.

Fotografije: Davor GOLEC

 

 

Nazadnje urejano na Torek, 06 December 2016 15:10