Natisni to stran

Adrio Tehniko vidimo kot strateško naložbo

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
10 Dec 16
Napisal Prebrano 3787 krat
Objavljeno v Novice

Linetech je bil ustanovljen z zasebnim kapitalom leta 2010. Z nakupom Adrie Tehnike so povečali tržni delež in predvsem razširili svojo ponudbo.

desno: Tehnični direktor Linetecha Michal Wawreniuk
  desno: Tehnični direktor Linetecha Michal Wawreniuk

»Z Adrio Tehniko dopolnjujemo svojo ponudbo. Mi smo licencirani za vzdrževanje letal Boeing družine B737 serij od 300 do 900 (opremljenih z motorji CFM56) in Embraer ERJ-170/-190 (opremljenih z motorji CF34), medtem, ko je Adria Tehnika pooblaščena za vzdrževanje Airbusov družine A320 (opremljenih z motorji CFM56 in V2500) in letal Bombardier CRJ 100/-200/-700/-900/-1000. Za enkrat nismo certificirani za vzdrževanje širokotrupnih letal smo pa v postopku pridobivanja dovoljen za izvajanje vzdrževalnih del na letalih A330. V prihodnosti pa si želimo pridobiti certifikat za vzdrževanje širokotrupnih letal dreamliner B787 in B777, saj smo v ta namen zgradili v Rzeszówu tudi dva hangarja.« je povedal tehnični direktor Linetecha Michal Wawreniuk in nadaljeval: »Na Poljskem imamo dve lokaciji. Tu v Katowicah imamo dva hangarja za ozkotrupna letala in dva hangarja v Rzeszówu za širokotrupna letala.« V Ljubljani ima Adria Tehnika tri hangarje. Hkrati lahko na vseh lokacijah opravljajo servise na 13 ozkotrupnih letalih, če gre za letala velikosti A320 oziroma B737. V primeru manjših regionalnih letal tipa CRJ, ERJ ali ATR pa tudi več.

V Katowicah imajo dva hangarja
  V Katowicah imajo dva hangarja

Izvajajo vzdrževanja do tako imenovanih D pregledov oz. 12-letnih pregledov, torej A in C in linijsko vzdrževanje. Poleg tega izvajajo tudi modifikacije na letalih imajo pa tudi laboratorij za neporušitvene metode (NDT pregledi), kompozitno, kleparsko, tapetniško in ličarsko delavnico. Adria Tehnika jim zagotavlja CAMO. V Rzeszówu imajo trenutno zaposlenih 20 ljudi, saj tam še ne delujejo v polnem zamahu. Glavni poslovni partnerji Linetecha so Travel Service oz. Smartwings, Enter Air in Cargo Air. Linijsko vzdrževanje pa po naročilu izvajajo v osmih državah za različne letalske družbe, med njimi LOT, Lufthanso, Norwegian, easyJet, KLM in druge. Največ linijskega vzdrževanja opravijo na Poljskem, kjer so med tremi največjimi ponudniki vzdrževanja letal. Veliko linijskega vzdrževanja opravijo ad-hoc, torej na letalih, ki se pokvarijo na letališčih, kjer imajo lastno osebje. Po besedah Wawreniuka imajo največ takega dela v Krakowu.

Drobovje letala B737
  Drobovje letala B737

Servisirali bodo tudi letala C-serije

V Adrii Tehniki nameravamo usposobiti osebje, ki bo certificirano tudi za vzdrževanje najnovejših Bombardierjevih letal C-serije CS100. To je nekako smiselno, saj so že pooblaščeni za vzdrževanje regionalnih letal CRJ. Glavno povezovalno središče med Linetechom in Adrio Tehniko bo v Rzeszówu, kjer nameravajo vzdrževati širokotrupna letala A330. Poleti so tam opravili vzdrževalna dela tudi na Swissovem A320, kjer so delo opravili Adriini tehniki in inženirji. Marca in aprila je v Rzeszówu delalo 17 Adriinih in 15 Linetechovih delavcev. Ob tem je Wawreniuk povedal: »Slednji so pomagali adrijašem in lahko rečem, da je bilo sodelovanje odlično. Swissowo letalo je bilo vzdrževano na Poljskem, ker so se v Adri Tehniki tako odločili. Kakor vem bomo širili posel, nikakor ne gre za posel kupi in zapri, ampak za kupi in razširi dejavnost. Z našega zornega kota Adrio Tehniko vidimo kot strateško naložbo. Oni vedo kaj delajo zato jim puščamo odprte roke in jim pomagamo, kjer jim lahko. Skupaj z Adrio Tehniko bomo rasli in ne nameravamo odpuščati ali jim prevzemati pogodb. Tudi, če mi dobimo povpraševanje po vzdrževanju Airbusov pogodbo takoj prepustimo Adrii Tehniki in se ne vmešavamo v njihov posel in obratno, če kdo na Adrii Tehniki povprašuje po vzdrževanju Boeingov ga prepustijo nam. Vse tri naše baze rastejo in povsod bomo zaposlovali. Po mojem mnenju bi lahko zaposlili od 150-200 novih delavcev. Jaz bi bil zelo vesel, če bi jih lahko dobil toliko. Sedaj lahko opravimo delo, a če se bomo širili bo s tehničnega vidika nemogoče opraviti vse delo s tem številom ljudi.«

Njihove največje stranke so potovalne agencije, ki imajo svoje poti po katerih naročajo rezervne dele in svoje zaloge. Zato imajo zelo majhne lastne zaloge rezervnih delov predvsem »potrošnega« materiala s katerim rešujejo linijsko vzdrževanje. Ker pa sedaj, ko so kupili AAT potrebujejo enkrat večje zaloge rezervnih delov se pogajajo za boljše nabavne pogoje in nove pogodbe.

Kleparska delavnica
  Kleparska delavnica

Klasičnih štipendij ne poznajo

V Katowicah sodelujejo z 11 šolami med katerimi je sedem srednjih šol in štiri univerze. Med šolskim letom k njim prihajajo na prakso študenti, prav tako pa študentom in dijakom omogočamo počitniško delo. Kar nekaj nekdanjih študentov in dijakov so zaposlili in nekateri med njimi so že pridobili licence in type certifikate. Sicer ne štipendirajo ampak po pogodbi zaposlijo dijake in študente, ki delajo popoldan ali preko vikenda. Na začetku delajo predvsem pomožna dela, čistijo letala sčasoma pa kot pomožni delavci pomagajo licenciranemu osebju in tako pridobivajo izkušnje. Če so dobri jih napotijo na šolanje in zaposlijo je povedal Wawreniuk in dodal: »To je najboljša selekcija, saj intervjuji za prosto delovno mesto ne pokažejo značajske in delovne lastnosti kandidata. Delavnik za vzdrževalce je odvisen od dela, ki ga opravljajo. Nekateri delajo dva tedna v kosu in so potem dva tedna prosti, ali teden delajo in so teden dni prosti, lahko tudi štiri dni delajo in so naslednje štiri dni prosti vse je odvisno od pogodb, ki jih imajo podpisane za vzdrževanje letal. Linijski vzdrževalci delajo spet drugačne izmene kot bazni vzdrževalci. Delajo tudi ponoči a z zakonskimi omejitvami. V nočni izmeni je od deset do petnajst ljudi. Najbolj obremenjeni so od oktobra do aprila torej v zimski sezoni, ko se večina letalskih družb odloča za večje vzdrževalne posege na letalih ni takrat imajo največ baznega vzdrževanja in manj linijskega.«

Linetech ima 300 zaposlenih z Adrio Tehniko skupaj pa 550. Linetech ima zaposleni dve dekleti, ki imata licence za vzdrževanje letal sicer pa imajo zaposlenih 15 žensk. Povprečna starost zaposlenih je 25 let.

 Več o poslovanju Adrie Tehnike v letu 2016

Fotogalerija FB

Nazadnje urejano na Nedelja, 11 December 2016 08:11