Natisni to stran

Heliport na UKC ponovno odprt

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
12 Dec 16
Napisal Prebrano 3743 krat
Objavljeno v Novice

V petek ob 19. uri so po dveh mesecih ponovno odprli heliport na UKC Ljubljana.

Vse pomanjkljivosti povezane z zagotavljanjem neposredne varnosti so odpravljene, kar je dokazal tudi preizkus sistema gašenja, ki je bil opravljen v petek, 9.12.2016 ob 12.00 so sporočili iz UKC in dodali, da se želijo ob tem na UKC zahvalili vsem uporabnikom za potrpljenje v času, ko heliport ni obratoval in razumevanje, saj je bilo vse to v korist pacientov in vseh ostalih, ki heliport uporabljajo, kajti varnost mora biti vedno na prvem mestu.

Sistem za gašenje
  Sistem za gašenje

Skrbnik Heliporta na Reševalni postaji UKC Ljubljana dipl. zn. Anton Posavec je ob tem povedal: »Upamo, da se tovrstne težave ne bodo več pojavile, kar bomo skušali zagotoviti še z ostalimi ukrepi, ki še sledijo. Samo obnovo smo namreč razdelili v več faz. Da bi napake v prihodnje čimprej odkrivali bomo v drugi fazi zgradili vzdrževalno ploščad pod heliportom in suhi hidrant, ki bo omogočal gasilcem, da bi hitreje gasili, če bi odpovedali vsi sistemi na heliportu.«

Skrbnik heliporta dipl. zn. Anton Posavec
  Skrbnik heliporta dipl. zn. Anton Posavec

V času, ko heliport na UKC ni deloval so helikopterji Slovenske vojske in Policije pristajali v vojašnici v Mostah. V tem obdobju so helikopterji tam pristali okrog 20x. Sicer na UKC letno zabeležijo približno 500 operacij. Od petka popoldan do danes popoldan na UKC ni pristal noben helikopter.

Drenažni vod
  Drenažni vod

Sistem za gašenje v petih minutah goreč helikopter "zalije" z 35.000 litri vode. Voda s heliporta pa odteče v posebne zbiralnike, kjer jo očistijo. Po uporabi se rezervoar čiste vode polni celih sedem ur. Suhi hidrant bi skrajšal polnjenje rezervoarja za vodo na slabi dve uri.

Delovanje sistemov za gašenje po Posavčevih besedah preverijo vsaj dvakrat na leto, saj so zavezani k spoštovanju predpisov in varnosti za uporabnike tega heliporta.

Nazadnje urejano na Ponedeljek, 12 December 2016 18:54