Natisni to stran

Heliport LJHS – v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec

Oceni ta prispevek
(5 glasov)
24 Dec 16
Napisal Zdravko Vrečič Prebrano 4194 krat
Objavljeno v Novice

Heliport Splošne bolnišnice Slovenj Gradec je bil v sklopu večje investicije zgrajen leta 2012 na ploščadi nad 3. nadstropjem novega prizidka C1.

Zdravko Vrečič, vodja operaterjev LJHS
  Zdravko Vrečič, vodja operaterjev LJHS

Zaradi sprememb zakonodaje priletno/vzletnih koridorjev je bilo potrebno za pridobitev Obratovalnega dovoljenja Javne agencije za civilno letalstvo RS (CAA) izdelati še nove aeronavtične študije in dodatno izšolati operaterje.  

Prvi demonstracijski prilet je bil opravljen 22.7.2015 s helikopterjem slovenske policije.

Izdaja Obratovalnega dovoljenja od CAA 30. julija 2015 je pomenila uradni začetek delovanja heliporta in 10. avgusta 2015 je bil izveden prvi interventni prilet helikopterja.

Heliport se uporablja za lastne potrebe, v vizualnih meteoroloških pogojih in po pravilih vizualnega letenja podnevi in / ali ponoči za helikopterje zmogljivosti razreda 1, največje skupne dolžine 20 m in 6 t maksimalne vzletne teže. Glede na vsebino Priročnika heliporta in stopnjo usposobljenosti operaterjev heliporta je le-ta namenjen za lastne potrebe prevozov pacientov s helikopterji slovenske vojske in policije, ne pa tudi tujih helikopterjev.

Po enem letu poizkusnega obratovanja je 27.7.2016 heliport splošne bolnišnice Slovenj Gradec (LJHS) dobil obratovalno dovoljenje z veljavnostjo naslednjih 5 let.

Na heliportu je prvi pristal helikopter Slovenske policije
  Na heliportu je prvi pristal helikopter Slovenske policije

Od uradnega odprtja do danes je bilo opravljenih 42 priletov helikopterjev slovenske vojske in policije. Prepeljanih je bilo 12 inkubatorjev, 2 mlajša otroka, 26 med bolnišničnih prevozov odraslih bolnikov v UKC Maribor in UKC Ljubljana. V bolnišnico Slovenj Gradec pa je bila s terena pripeljana ena nosečnica in ena poškodovanka.

Kljub ustrezni opremljenosti za 24-urno obratovanje heliport zaenkrat obratuje le v svetlem delu dneva in se prilagaja delovnemu času HNMP.

Oprema za gašenje je po predpisih redno vzdrževana in servisirana od pooblaščenega izvajalca.

Heliport deuje tudi pozimi
  Heliport deuje tudi pozimi

Za varnost na heliportu skrbijo trenutno štirje usposobljeni operaterji, ki skrbijo da je heliport LJHS po protokolu vedno v brezhibnem stanju.

Od 15.11. letos je ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči tudi na letališču Maribor, kar je za našo bolnišnica pomembna pridobitev za transport kritično bolnih v UKC Maribor s helikopterjem in tako pričakujemo še večjo frekvenco priletov na naš heliport.

V prihodnjem letu se bo za delo operaterja na heliportu ustrezno izobrazilo še nekaj zaposlenih in bomo tako lahko imeli heliport odprt tudi v nočnem času.

 

Zdravko Vrečič, vodja operaterjev LJHS

 

Nazadnje urejano na Sobota, 29 December 2018 15:35