Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Letalske enote Slovenske vojske v letu 2016

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
25 Dec 16
Napisal Bojan Brecelj Prebrano 3228 krat
Objavljeno v Novice

Leto 2016 je bilo za 15. polk vojaškega letalstva, glede na omejene vire uspešno, vse zadane naloge smo realizirali.

Neprekinjeno smo, v sodelovanju z zavezniki zagotavljali kontrolo i varovanje zračnega prostora Republike Slovenija in na ta način zagotavljali njeno suverenost v zračnem prostoru. Uspešno smo izvedli NATO certifikacijo zmogljivosti helikopterske medicinske evakuacije in tudi zagotavljali stalno pripravljenost te zmogljivosti v okviru odzivnih sil zavezništva. Zaključili smo z večletnim uspešnim delovanjem v operaciji KFOR s transportnim helikopterjem. Sodelovali na mnogih vajah doma in v tujini, pri čemu je bila osrednja vaja letalstva Jadranski udar 2016.

 

S falconom so letos prepeljali deset organov za presaditev
  S falconom so letos prepeljali deset organov za presaditev

Smo na pravi poti izgradnje regionalnega centra za šolanje usmerjevalcev združenega ognja. To je samo par primerov, ki niti ne omenjajo naporov usmerjenih v delovanje letališča ali vzdrževanje letalske tehnike ter delovanje v sistemu Zaščite in reševanja. Za vse uspehe se lahko zahvalimo vsem pripadnicam in pripadnikom 15. Polka vojaškega letalstva in širše, ki so s svojim znanjem in voljo vse to sploh omogočili. In izvedba je vedno, kot pravijo "on time on target".

Naloge, ki so pred nami v letu 2017 se bistveno ne razlikujejo od letošnjih. Izhajajo in našega poslanstva in nalog Slovenske vojske. Naš cilj je, da vse obstoječe zmogljivosti vzdržujemo najmanj na današnjem nivoju, njihov izkoristek pa nadgradimo s stalnim usposabljanjem, sprejemanjem in nadgradnjo tehnik, postopkov in procedur delovanja in pri temu razpoložljive vire izkoristimo na maksimalen mogoč način. Seveda, pa prioriteta, tako kot vsa leta delovanja vojaškega letalstva ostaja varnost, tako varnost pri delovanju na zemlji kot varnost letenja.

podpolkovnik Bojan Brecelj, poveljnik 15. PVL

15. polk vojaškega letalstva in podrejene enote
15. polk vojaškega letalstva in podrejene enote

151. Helikopterska eskadrilja

Zagotavlja zračno podporo enotam SV ter opravlja naloge v sistemu ZiR. Enota je dejavna pri helikopterski pomoči.

Helikopterske posadke slovenske vojske so bile tekom leta aktivno vključene v več mednarodnih in domačih letalskih vaj. Izvedli so tudi bojno streljanje z helikopterji na zemeljske cilje. Uspešno smo izvedli certifikacijo premestljivega modula za helikoptersko medicinsko evakuacijo z taceval preverjanjem in hkrati vstop enote v hitre odzivne sile nato – NRF v letu 2016. Helikopterska posadka je letos novembra zaključila misijo v mednarodni operaciji KFOR na Kosovu.

 

 

Helikoptersko reševanje
  Helikoptersko reševanje

152. Letalska eskadrilja

Zagotavlja ognjeno moč iz zraka, zračni transport, VIP prevoze, mednarodno usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja in bojno usposabljanje pilotov letal. Enota je še posebej dejavna z letali Pilatus PC-9M Hudournik in letalom Falcon 2000EX. Letali L-410 ''Turbolet'' in PC-6 ''Porter'' pa uporabljajo za vzdrževanje zračnega mosta KFOR, prevoze in usposabljanje padalske reprezentance. Letalo Falcon je v letu 2016 za potrebe zavoda Slovenija- transplant opravilo 10 prevozov življenjsko pomembnih organov in zdravil.

Center usmerjevalcev združenega ognja uspešno sodeluje s pripadniki in enotami tujih oboroženih sil. V letu 2016 je center dosegel akreditacije za izvajanje usposabljanja usmerjevalcev združenega ognja s strani Nata in ameriške vojske. Izveden je bil tudi prvi mednarodni tečaj usmerjevalcev združenega ognja.

153. Letalska tehnična eskadrilja
  pripadniki 153. Letalsko tehnične eskadrilje

153. Letalska tehnična eskadrilja

Letalsko tehnična eskadrilja je leta 2016 med vzdrževanjem zrakoplovov na II. stopnji  izvedla  125 rednih pregledov  na  helikopterjih  in  letalih ter zagotovila  60 odstotno plovnost in 6500 ur tehničnega naleta za izvedbo zračnih operacij. Enota je aktivno sodelovala tudi pri projektu nadgradnje helikopterjev Bell-412 s sistemom CV FDR (Cockip Voice and Flight Data Recorder) . Veliko je bila angažirana tudi pri aktivnostih za certifikacijo helikopterja Cougar AS AL 532 opremljenega za helikoptersko medicinsko evakuacijo MEDEVAC.

107. Letalska baza

Zagotavlja delovanja vojaškega letališča Cerklje ob Krki in vojaškega dela letališča na Brniku podpira izvajanje letenja letalskih enot Slovenske vojske, zagotavlja oskrbo vseh enot nastanjenih v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki in izvaja varovanje vojašnice.

V okviru 107. letalske baze delujejo letališke službe, ki so v letu 2016 zagotovile 1986,5 ur delovanja letališča in natočile več kot 1mil. l goriva. Enota vojašnice je v letu 2016 zagotavljal splošno logistično podporo enotam 15. PVL in enot nastanjenih v Cerkljah in na Brniku. Med drugim so pripravili in podelili 134.952 obrokov hrane.

Ena izmed pomembnejših aktivnosti baze v prvih mesecih leta 2016, je bila logistična podpora delovanje SV in CZ povezana z migrantsko krizo. 107. LEBA je 41 dni logistično podpirala strelska usposabljanja z letali in helikopterji, v poletnih mesecih pa je za potrebe gašenja požarov v naravi, zagotavljala gorivo za helikopterje na terenu. Pripadniki enote so vključeni v premostljivi modul za helikoptersko medicinsko evakuacijo.

Ledinekov Kogl
  Ledinekov Kogl

16. Center za nadzor in kontrolo zračnega prostora

je specialistična enota Slovenske vojske, namenjena za neprekinjen operativni nadzor in kontrolo zračnega prostora Republike Slovenije. Od vstopa Republike Slovenije v zvezo Nato je enota pod operativno kontrolo CAOC Torrejon (Combined Air Operations Center), ki je sestavni del Natovega integriranega sistema zračne obrambe Natinamds (Nato Integrated Air And Missile Defence System) in opravlja naloge v skupnem zračnem prostoru zavezništva. Enota je v letu 2016 uspešno opravila preverjanje pripravljenosti enote s strani Nata (Readines Verification R- Scramble). V okviru enote deluje šola 16. CNKZP, njeni rezultati se že kažejo v licenciranju 4 novih kontrolorjev letal. Testno smo uvedli novo opremo sistema za izvajanje nadzora in kontrole zračnega prostora – MASE.

Uspešno je prestala nadzor TECHEVAL - tehnično evalvacijo radarskega položaja Ljubljanski vrh. Uspešno so bile izvedene nadgradnje radarskih sistemov dolgega dosega GM 403. Ponovno so bila izvedena testiranja in certifikacije radarskih sistemov dolgega dosega in pridobljena so bila ustrezna obratovalna dovoljenja za operativno delovanje.

V času obiska predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina je enota aktivno sodelovala pri varovanju zračnega prostora.

PC-6 na vaji gašenja
  PC-6 na vaji gašenja

Letalska šola

Je nosilka šolanja pilotov letal in helikopterjev, ki jih skrbno izbere skozi postopek selektivnega letenja, ter drugega letalskega strokovnega osebja Slovenske vojske. Piloti opravljajo osnovno in nadaljevalno šolanje na letalih Zlin ali helikopterjih Bell-206.

LETŠ je v letu 2016 ponosna na naslednje dosežke:

-       2 nova inštruktorja letenja

-       2 selektivna letenja za izbor štipendistov za pilota SV

-       3 piloti-učenci so pridobili CPL(H)

-       4 piloti helikopterjev so zaključili šolanje in prešli v 151. Helikoptersko eskadriljo

-       2 pilota letal sta zaključila šolanje in prešla v 152. Letalsko eskadriljo

-       V zaključni fazi specialistično šolanje 7 bodočih pilotov na ŠČ

-       Pripadniki Športnega padalskega oddelka so v vlogi padalske reprezentance SV dosegli veliko odličnih rezultatov

-       Letala : 640 ur. Od tega 300 ur s inštruktorji

-       Bell 206: 600 ur  (350 ur inštruktorskih) ( od tega 15+% v podporo šolanja JTAC – Adriatic Strike in šola JTAC)

-       pomoč LPE pri šolanju izrednih postopkov na B206

 

 

 

 

 

Nazadnje urejano na Sobota, 24 December 2016 10:51

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« December 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31