Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Prenovljeni objekti in nova oprema na Letališču Edvarda Rusjana Maribor

Oceni ta prispevek
(1 glas)
19 Dec 15
Napisal Davor Golec Prebrano 2074 krat
Objavljeno v Novice

Minister Gašperšič si je včeraj skupaj z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom ogledal objekte in opremo, ki so bili prenovljeni oziroma nabavljeni na letališču Edvarda Rusjana Maribor v okviru projekta »Posodobitev letališke infrastrukture na letališču Maribor 2007 – 2013«.

Ministra Gašperšič in Počivalšek ter dirketor Brolih
  Ministra Gašperšič in Počivalšek ter dirketor Brolih

Projekt Posodobitve letališke infrastrukture na letališču Maribor 2007-2013 zajema dograditev in prenovo potniškega terminala vključno z opremo, nakup opreme za sprejem in odpravo letal, obnovo letaliških objektov in izdelavo glavnega načrta letališča. Ključni dobavitelj opreme za oskrbo letala in potnikov je podjetje Tips iz okolice Krškega. Izdelava glavnega načrta letališča pa predvideva, v prvi fazi, podaljšanje vzletno-pristajalne steze na 3300 metrov (sedaj le ta znaša 2500 metrov), kasneje pa tudi na končno dolžino 4500 metrov. S podaljšanjem steze želijo omogočiti večjim cargo prevoznikom operacije iz Maribora, novo pridobljena oprema jim omogoča oskrbo tudi te vrste letal. Podaljšana vzletno-pristajalna steza bi lahko bila ključna konkurenčna prednost pred ostalimi okoliškimi letališči, katera so že omejena s širitvijo. Skupna vrednost projekta znaša 18.080.117,92 evrov, od tega bo 13.538.391,24 evrov sofinanciranih iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in 4.541.726,68 evrov iz proračuna RS.

Kontrola potnikov
  Kontrola potnikov

Po ogledu je minister Gašperšič z direktorjem Aerodroma Maribor, d.o.o. Ladimirjem Brolihom opravil svečano primopredajo objektov in opreme na letališču Edvarda Rusjana Maribor.

Minister Gašperšič je poudaril, da je vesel, da je projekt obnove letališke infrastrukture, kamor sodi obnova terminala A in izgradnja novega terminala B ter obnova vseh tehničnih objektov in nabava potrebne opreme za izvajanje letaliških služb dosegel točko, ko lahko potrdimo, da je bila odločitev o nujnosti modernizacije letališča pravilna in zelo pomembna za razvoj celotne  regije.

Terminal letališča v Mariboru
  Terminal letališča v Mariboru

Poudaril je še, da v sklopu pomoči pri vzpostavljanju varnostnih kriterijev v civilnem letalstvu, država financira obvezne gospodarske službe in s tem zagotavlja varno in nemoteno odvijanje zračnega prometa na letališču, na drugi strani pa tudi zelo intenzivno deluje v prizadevanjih po vzpostavitvi pravnih podlag - dvostranskih sporazumov z državami v regiji in med regijami, ki so zainteresirane za vstop v slovenski gospodarski prostor.

Šolanje na MBX redno izvaja Swiss
  Šolanje na MBX redno izvaja Swiss

Ob podpisu primopredaje objektov in opreme je bil podpisan tudi aneks, ki ga je zahteval upravitelj Letališča Edvarda Rusjana Maribor, Aerodrom Maribor, v katerem je točno določeno, da mora država do sredine leta 2016 Aerodromu Maribor dodeliti dolgoročno (20-30 letno) koncesijo za upravljanje z letališčem. Ob tem je dodal: ” Mislim, da je to dobro za razvoj in načrtovanje aktivnosti za oživitev letališča, po drugi strani pa je to tudi eden izmed pogojev tujih partnerjev ki bi želeli vstopiti v lastniško strukturo Aerodroma Maribor. Interes le teh je velik, ker vidijo določene potenciale in možnosti za učinkovito skupno sodelovanje. Partner bi dodal še dodano vrednost, da gre letališče v smer prevoza čim večjega števila potnikov.”

Odhodi potnikov
  Odhodi potnikov

Minister Počivalšek je poudaril, da je razvita letališka infrastruktura izrednega pomena za razvoj turizma Slovenije, saj je naš turizem v veliki meri odvisen od tujih gostov. Država bo v naslednjih dveh letih resnično intenzivno vlagala v to, da bodo letala v Slovenijo prihajala polna, na turističnih ponudnikih pa je, da izpolnijo pričakovanja gostov. To je mišljeno predvsem v smislu, da bomo intenzivno pričeli s promoviranji Slovenije in naših produktov na destinacijah, kamor bodo vzpostavljene nove letalske povezave tako iz Ljubljane kot iz Maribora. ”Država ne bo subvencionirala posameznih linij kot je bilo v preteklosti napačno interpretirano,” je še dodal. Po njegovih besedah, je bila Slovenska turistična organizacija ponovno ustavljena ravno zaradi tega, da se začne intenzivno promoviranje Slovenije kot destinacije in slovenskih produktov na destinacijah, kamor bo vzpostavljena nova letalska povezava.

Air side letališča v Mariboru
  Air side letališča v Mariboru

Za območje vzhodne in severo-vzhodne Slovenije mora lokalne okvirje prerasti sedanja lokalna organizacija oziroma združenje, se preimenovati ali ponovno sformirati v Regijsko destinacijsko turistično organizacijo Maribor, ki bo koordinirala vse gospodarske in turistične subjekte tega dela Slovenije z institucijami na ravni države. Na teh je, po besedah ministra Počivalška, ”da za določene nove trge pripravijo takšne produkte, ki bodo na teh trgih privlačnejši in da tujega državljana pripeljemo v Slovenijo. Slovenska turistična organizacija bo na ravni države te produkte finančno podprla, ker dolgoročno moramo doseči to, da bodo v Slovenijo gostje prihajali zaradi vsebine, ki jo imamo in jo bomo predstavili ter ponudili. Vse to, pa bomo dosegli le s timskim delom, s katerim že imamo izkušnje v preteklosti, vendar je bila težava v tem, da tega timskega duha do konca projekta ni bilo več, ter smo posledično bili neuspešni. Zgleden primer imamo v južni Madžarski, kjer svoja zdravilišča lepo polnijo z leti iz letališča na južnem delu jezera Balaton. Mi imamo vse to enako, letališko infrastrukturo še boljšo, samo timsko moramo začet delat.”

Gašparšič in Brolih
  Gašparšič in Brolih

Omenimo naj, da je Slovenija, preko Slovenske turistične organizacije za namene oglaševanja Slovenije kot destinacije na tujih trgih v letu 2015 namenila nekaj čez 5 milijonov evrov, v letu 2016 pa bodo ta sredstva še več kot podvojena, ter bodo znašala 12 milijonov evrov. V načrtu države je tudi sprememba Zakona o spodbujanju razvoja turizma, kjer bi, po vzoru severne sosede Avstrije, del plačila turistične takse namenili neposredno ponovnemu oglaševanju na novih destinacijah. Današnji dogodek je lahko le začetni korak, da se določeni partnerji, ki so pristojni za takšne projekte povežejo, ter začnejo z delom.

 

Nazadnje urejano na Četrtek, 29 December 2016 00:08

Koledar objav

« Februar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28