Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Varčevanje ne sme biti izgovor za zmanjšanje varnosti letenja!

Oceni ta prispevek
(10 glasov)
05 Jan 17
Napisal Mihael Klavžar Prebrano 3146 krat
Objavljeno v Novice

Za nami je dinamično leto zaznamovano z mnogimi letalskimi nesrečami civilnih letal. Žal s smrtnimi poškodbami posadke in potnikov.

Skladno z nacionalno zakonodajo, je na zaprosilo ministra za infrastrukturo, ministrica za obrambo glede na zmožnosti obrambnega sistema RS odrejala pomoč civilnemu letalskemu preiskovalnemu organu.  Ministrstvo za obrambo in Slovenska vojska sta tako prvič uporabila nove zmogljivosti brezpilotnih letalnikov (BPL) v namen iskanja pogrešanega dela repnega horizontalnega stabilizatorja letala »Piper« na področju Trnovskega gozda.

Polkovnik Mihael Klavžar, Načelnik SPLNIVZ MORS
  Polkovnik Mihael Klavžar, Načelnik SPLNIVZ MORS

Število izrednih letalskih dogodkov na letalnikih Slovenske vojske se tudi očitno in konstantno povečuje, kar nazorno prikazuje priloženi graf. Predvsem se izpostavlja, da se je število dogodkov povečalo iz razloga tehničnega faktorja, kar ni v skladu s svetovno statistiko, kjer je večina vzrokov v domeni »človeškega dejavnika«.

Kakorkoli, sreča je očitno na strani vojaškega letalstva Slovenske vojske. Računati na srečo tudi v 2017 pa je seveda naivno in bodo morali zlasti strokovni  organi GŠSV izboljšati svoj program preventivne dejavnosti, da ne bo prišlo do tragedije. Zaskrbljujoče je predvsem stanje na helikopterjih Bell 412, ki so še vedno »delovni konj« sistema zaščite in reševanja – zlasti v gorah.

Grafični prikaz izrednih dogodkov in nesreč
  Grafični prikaz izrednih dogodkov in nesreč

Poleg tega so zaskrbljujoče informacije, da je Slovenska vojska opustila, oziroma delno opušča dolgoletni vložek v varnost letenja – trenažo pilotov in članov posadk helikopterjev in letal v simulatorjih letenja. Tega se ni opustilo celo v časih največjih varčevalnih ukrepov v državi. Vzroke bo morala pojasniti letalska in ostala stroka v GŠSV in Slovenski vojski. Lahko samo ponovimo: »varčevanje ne sme biti izgovor za zmanjšanje varnosti letenja!«

Vsekakor je za nami z vidika varnosti, kljub povečanim varnostnim tveganjem uspešno leto 2016.

Veliko osebne sreče, zadovoljstev in predvsem brez nesreč v 2017.

Polkovnik Mihael Klavžar, Načelnik SPLNIVZ MORS, glavni preiskovalec MORS

 

Nazadnje urejano na Sreda, 04 Januar 2017 22:13

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« December 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31