Natisni to stran

Pipistrel kupil nekdanjo upravno stavbo Primorja

Oceni ta prispevek
(7 glasov)
09 Jan 17
Napisal Prebrano 3976 krat
Objavljeno v Novice

Prostorska stiska in izjemna poslovna rast Pipistrela sta bili razlog za nakup nove stavbe v Ajdovščini.

Pipistrel je lani zabeleži še eno izjemno uspešno poslovno leto o čemer smo na sierra5 že pisali. Leto 2016 pa so sklenili z predstavitvijo najnovejše pridobitve – 4200m2 velike poslovne stavbe nekdanjega Primorja, ki so jo kupili 29.12.2016.

Poslovna stavba Pipistrela v Ajdovščini
  Poslovna stavba Pipistrela v Ajdovščini

Nekdanja upravna zgradba Primorja je bila v lasti DUTB, ki jo je kupil na drugi dražbi konec leta 2014 in zanjo plačali 1,7 mio evrov. Andrej Lazar, direktor upravljanja nepremičnin v DUTB je povedal, da stavba takrat ni bila pripravljena na prodajo in dodal: »Veliko stvari je bilo potrebno urediti. V hiši je zamakalo, priklopili smo jo na lasno električno omrežje, uredili smo dostope in odpravil nekatere manjše pomanjkljivosti. S tem smo ji dodali neko vrednost in zaradi tega smo jo lahko prodali za neko realno ceno.« Prodajne cene Lazar ni razkril je pa povedal, da je bilo za nakup stavbe več interesentov in, da je vesel, da so jo na koncu prodali Pipistrelu.

Ivo Boscarol, Andrej Lazar in Tadej Beočanin
  Tadej Beočanin, Andrej Lazar in Ivo Boscarol

Tudi župan občine Ajdovščina Tadej Beočanin je izrazil veliko zadovoljstvo, da je upravna stavba bivšega Primorja dobila novega lastnika, ki bo v njej širil svojo dejavnost in dodal: »Želeli smo, da objekt pride v roke nekoga, ki ga bo dnevno uporabljal in to se sedaj tudi uresničuje.« V občini Ajdovščina sicer po Beočanonivih besedah manjka kapacitet za kongresni turizem za kar tudi iščejo investitorje. Ob stečaju Primorja je bila stopnja brezposelnosti v Ajdovščini okrog 15% v letu 2016 pa je 9,5%. S povečanjem zaposlovanja v Pipistrelu se bo ta še zmanjšala. Konec leta 2015 je bilo v Pipistrelu zaposlenih 78 ljudi, konec leta 2016 že 125 kar je 60% več. V letu 2017 nas bo okrog 200 je napovedal Ivo Boscarol, ki pravi, da so stavbo kupili, ker se Pipistrel zelo širi. Objekt je zasnoval arhitekt Boris Podrecca, ki je pionir postmodernizma.

Pisarne so v štirih etažah
  Pisarne so v štirih etažah

Rast gre predvsem na račun posla s Kitajskimi partnerji. »Širili bomo predvsem naš razvojni inštitut. V naslednjih mesecih bomo zaposlili še 50 razvojnikov. Obstoječa stavba v kateri smo sedaj je bila grajena za 40 ljudi. Sedaj nas je v njej 125 in dejansko poka po šivih. Iskali smo primerno stavbo, kar pa ni bilo enostavno, saj potrebujemo različne tipe pisarn, učilnic, prostorov za usposabljanje itd. Kar nekaj možnosti se nem je pokazalo. Ko smo si zgradbo ogledali smo videli, da je pisana na kožo našim potrebam. Ti prostori so idealni za izobraževanje. Poleg kitajskega programa bodo tu potekale tudi konference, ki jih ima inštitut.« je povedal Boscarol in dodal, da so v DUTB naleteli na zelo pozitiven in hiter odziv. Postopek nakupa so speljali v desetih dneh in to med božično novoletnimi prazniki. Cena je bila poštena za obe strani sta se strinjala Lazar in Boscarol, ki je povedal, da so pogodbo smo podpisali okrog božiča, danes (29.12.2106) pa smo jo dobili podpisano tudi s strani DUTB.

dr. Tine Tomažič in Ivo Boscarol
  dr. Tine Tomažič in Ivo Boscarol

V novi zgradbi bo prostor uprave Skupine Pipistrel, podjetja Pipistrel v Ajdovščini, uprave podjetij Pipistrel po svetu in celoten Inštitut za razvoj in raziskave, ki ga bo vodil dr. Tine Tomažič. Dr. Tine Tomažič je ob tem povedal, da so smernice razvoja Pipistrela jasno začrtane in dodal: »Nadaljujemo tradicijo izjemno energetsko varčnih letal z velikim poudarkom na brez emisijskih pogonih. Električnih, hibridnih, tudi pogonih na vodikove gorivne celice v kar smo zagrizli v lanskem letu. Želimo se povezati z različnimi partnerji in predvsem investirati v program brezpilotnih letalnikov, kajti v tem segmentu smo zaradi logističnih možnosti delovali omejeno.«

Objekt v Ajdovščini ima podzemno garažo za 40 vozil in je energetsko varčno zasnovan.

Fotogalerija: Nova poslovna stavba Pipistrela v Ajdovščini

 

Nazadnje urejano na Nedelja, 08 Januar 2017 23:09