Natisni to stran

Iran Air s prvim novim letalom

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
12 Jan 17
Napisal Davor Golec Prebrano 3259 krat
Objavljeno v Novice

Po umiku sankcij s strani Evropske Unije v letu 2016 je včeraj, 11. januarja iranski nacionalni letalski prevoznik Iran Air prevzel prvo novo letalo.

Letalo je prvo v nizu stotih naročenih letal pri evropskem proizvajalcu letal Airbus. Gre za letalo Airbus A321 (reg.EP-IFA). Iranci imajo naročenih 46 ozkotrupnih in 54 širokotrupnih letal. Z njimi bodo prenovili in masovno povečali svojo floto.

Iran Air in Airbus sta ob dobavi prvega novega letala pripravila v Toulouseu večjo slovesnost. Prisotni so bili vsi pomembni ljudje s strani proizvajalca letal in letalske družbe.

Notranjost letala A321
  Notranjost letala A321

”Ta pomemben mejnih označuje prvi korak Iran Air-a k prenovi flote in njegovo večjo prisotnost v mednarodnem civilnem letalstvu. Potniki, ki bodo potovali bodisi iz Irana, bodisi v Iran, so in bodo lahko ponosni, da bodo potovali na najmodernejšem ozkotrupnem tipu letala. Iran Air je navdušen nad prvim dobavljenim letalom in se hkrati zahvaljuje vsem, ki so nam to omogočili,” je dejal Farhard Parvaresh, predsednik uprave in generalni direktor letalske družbe Iran Air.

Predsednik sektorja komercialnih letal in glavni izvršni direktor družbe Airbus, Fabrice Bregier, je ob tem slavnostnem trenutku povedal: ”Po mnogo letih lahko Iran Air-u ponovno čestitamo za prevzem novega letala. V Airbusu smo pripravljeni na nadaljnjo sodelovanje in modernizacijo flote prevoznika.” in dodal, da 80 milijonska iranska populacija potrebuje najnovejša potniška letala, da se bo lahko soočila z velikim domačim in mednarodnim povpraševanjem po letih iz in v Iran, ter na notranjih letih.

Iran Air je napovedal, da bo potreboval med 400 in 500 novih letal. S tem bo moderniziral floto in omogočil rast potniškega prometa, saj zaznavajo veliko povpraševanje tako na domačih kot mednarodnih linijah. Z novimi letali, ki so varčnejša in učinkovitejša, bodo v svojo mrežo rednih letov dodali mnogo novih destinacij in novih trgov. Tu ciljajo predvsem na lete proti Severni in Južni Ameriki ter na Daljni Vzhod, kjer trenutno še ne morejo biti prisotni zaradi stare flote letal, ki ne omogoča tako dolgih letov.

Iranair A300 EP-IBA
  Iran Air A300 EP-IBA

Po več letih sankcij proti Iranu, so v Airbusu povedali, da je dobava prvega letala potekala v skladu z vsemi ustreznimi mednarodnimi zakoni. Letalo bo v Iran dobavljeno danes na letu iz Toulouse-a v Teheran. Prvi komercialni let pa bo opravil v soboto 14. januarja. Letos naj bi Iran Air prejel še do sedem novih Airbusovih letal, od tega zagotovo tri do marca 2017, med njimi širokotrupnega Airbusa A330. Naročili pa so tudi večje število letal tipa ATR, katerih dobava se bo začela letos (od 5 do 8 bi jih naj bilo dostavljenih letos).

Iran Air je vse do konca januarja 2016 več let redno pristajal na brniškem letališču. Z letali Airbus A300 in A310 so opravili tehnične postanka na katerih so oskrbeli letala z gorivom, saj zaradi sankcij v določenih evropskih državah niso dobiligoriva.

Fotografije: Davor Golec in Iran Air

 

Nazadnje urejano na Sreda, 11 Januar 2017 23:35