Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Emirates prihaja v Zagreb

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
13 Jan 17
Napisal Davor Golec Prebrano 4442 krat
Objavljeno v Novice

Letalski prevoznik iz Združenih arabskih emiratov, Emirates, nadaljuje s povečevanjem števila destinacij v Evropi.

Tokrat so se odločili, da s poletjem prihajajo v nam bližnji Zagreb, od koder bodo leteli vsak dan od 1. junija dalje z modernim širokotrupnim letalom Boeing 777-300, ki ima kapaciteto 364 sedežev, v treh različnih potovalnih razredih (12 v prvem, 42 v poslovnem in 310 v ekonomskem razredu). S tem bo v tednu dni na razpolago več kot pet tisoč sedežev v obe smeri.

Emirates Dubai - Zagreb
  Emirates Dubai - Zagreb

”Emirates je na Hrvaškem tržno prisoten že vse od leta 2003, torej je začetek neposrednih letov v to državo naslednji logičen korak v razvoju tega trga. Z vzpostavitvijo te povezave se zavzemamo za povečanje trgovinske in turistične (iz)menjave med Dubajem in Hrvaško. Prav tako, pa želimo preko našega huba približati potnikom iz Zagreba Srednji Vzhod, Azijo in azijsko-pacifiški svet, potnikom od tu, pa Hrvaško,” je ob javnem razkritju nove povezave povedal gospod Thierry Antinori, izvršni podpredsednik in vodja komerciale pri Emiratesu.

Hrvaška postaja vse bolj zanimiva destinacija za poslovni in počitniški turizem za turiste iz vsega sveta. Največjo rast beleži pri številu prihodov turistov iz Daljnega Vzhoda, prednjačijo gostje iz Južne Koreje, od koder od spomladi do jeseni z rednimi čarterskimi leti v Zagreb leti s širokotrupnim Airbusom A330 (občasno tudi z večjim Boeingom 747-400, bolj znanim pod imenom ”Jumbo Jet”) korejski letalski prevoznik Korean Air. Korejcem sledijo Japonci, Tajvanci in Singapurci, vedno več pa je tudi Avstralcev, ki večinoma priletijo na Hrvaško s Qatar Airwaysom iz Dohe.

Kot že rečeno, nova povezava Emiratesa z Zagrebom, ne bo novo tržišče za zagrebške potnike, kakor bi to bilo za ljubljanske. Že vse od oktobra 2014 lahko redno letijo neposredno na Bližnji Vzhod, natančneje v Doho, s Qatar Airwaysom (od maja 2012 do oktobra 2014 je bila povezava preko Budimpešte). Za poletje 2017 nameravajo še povečati kapacitete na tej povezavi, na liniji bi naj namesto manjšega Airbusa A320 leteli večji Airbusi A321.

Emirates leti tudi na Dunaj in v Benetke
  Emirates leti tudi na Dunaj in v Benetke

Qatar Airways na omenjeni liniji beleži zelo visoko rast števila potnikov (v prvih devetih mesecih 2016 je na tej liniji potovalo 61% več potnikov kot v enakem obdobju 2015), medtem ko je zasedenost nekaj več kot 75 odstotna. Skupaj so v letu 2015 na liniji med Zagrebom in Doho prepeljali 67.924 potnikov.

Prav tako pa tudi Dubaj ni nova destinacija iz hrvaške prestolnice. Od decembra 2014 je redne lete petkrat do šestkrat tedensko na tej liniji upravljala še ena letalska družba iz Združenih arabskih emiratov, tako imenovana ”hibridna” družba Fly Dubai z ozkotrupnimi letali Boeing 737-800. Z leti so prenehali novembra 2016, navedli so razlog, da zaradi operativnih zadev. Izguba nizkocenovnika z največjim vozliščem na Bližnjem Vzhodu je bila za Zagreb velika izguba (a v vrhu zagrebškega letališča verjetno ni bilo nobene ”panike”, ker so vedeli, da prihaja še boljša alternativa), monopol je prevzel katarski Qatar Airways in delno Turkish Airlines s prestopanjem v (nemirnem) Istanbulu. Prej kot za slednjega, so se prav zaradi varnostnih razmer v Istanbulu v zadnjem letu, potniki raje odločali za potovanja preko Dohe. Pri nas pa se je, kot je že v navadi, hitro začelo govoriti, da je odhod Fly Dubai-a iz Zagreba, napoved prihoda tega prevoznika v Ljubljano. Čakal se je dan, ko bodo to tudi javno razkrili, a ta dan še ni prišel.

”Fly Dubai je imel v prvih devetih mesecih leta 2016, 52 odstotno zasedenost letal na letih med Zagrebom in Dubajem, v tem času so prepeljali nekaj več kot 21 tisoč potnikov.”

V Emiratesu so v sporočilu za javnost ob objavi nove destinacije še zapisali, da nova povezava ni samo prednost za potnike iz Hrvaške, ampak tudi iz bližnje Slovenije in tudi iz južnih regij Madžarske in Avstrije.

S časovnico letov, letalo bo iz Dubaja poletelo ob 8.uri in 15 minut in pristalo v Zagrebu dvajset minut čez poldne, povratni let bo iz Zagreba poletel ob 15.uri in 35 minut ter bo v Dubaju pristal nekaj minut po 23.uri, bodo vsem potnikom omogočali zelo kratke transferne čase za prestopanje v Dubaju. Tako bodo potniki za Šanghaj, Peking, Bangkok, Kuala Lumpur, Sydney, Melbourne, Maldive, Sejšele in Šri Lanko, lahko pot nadaljevali v manj kot štirih urah po pristanku v Dubaju.

Fotografije: Miha Žnidar

 

 

Nazadnje urejano na Četrtek, 12 Januar 2017 21:22

Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31