Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Policija obuja helikopterski nadzor prometa

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
02 Feb 17
Napisal Prebrano 2488 krat
Objavljeno v Novice

Poleg sekcijske kontrole hitrosti, ki so jo v ponedeljek začeli uporabljati na odseku med Trojanami in Blagovico Policija obuja tudi opazovanje prometa iz zraka.

Kot je pojasnil Robert Vehovec, so policisti za zagotavljanje varnosti, pretočnosti prometa in odkrivanje kršitev cestnoprometnih predpisov vseh udeležencev v prometu v preteklosti že uporabljali helikopter, a so morali ta ukrep opustiti: "V zadnjih dveh letih smo v Policiji zaradi finančnih omejitev nadzor prometa iz zraka s pomočjo helikopterja izvajali le izjemoma oziroma v zelo majhnem obsegu. Nadzore iz zraka nameravamo sedaj okrepiti. Prve observacije bomo izvedli že februarja, marca pa bomo aktivnosti nato še intenzivirali." V zadnjem času je bil tovrstni nadzor omejen tudi zaradi tehničnih posegov na helikopterjih, v tem trenutku pa je večina flote Letalske policijske enote plovna. Po servisnih delih sta sedaj plovna tudi Agusta Westland 109 (S5-HPG) in Agusta Westland Bell 412 (S5-HPA), medtem ko je Eurocopter 135 trenutno na servisu v tujini.

Paradni konj Letalske policijske enote
  Paradni konj Letalske policijske enote

Nadzor prometa poteka tako, da je med to nalogo poleg pilotov v helikopterju prisoten prometni policist - opazovalec, ki policijskim patruljam na tleh posreduje podatke o kršitvah, stanju prometa in podobnem. "Nadzor prometa iz zraka je med pomembnimi segmenti nadzora, preko katerega lahko ugotavljamo hujše kršitve v cestnem prometu, še posebej na avtocestah in drugih cestah, kjer je klasični nadzor prometa otežen. Vozniki lahko v prihodnje pričakujejo, da bodo ponovno pogosteje nadzorovani iz zraka, policisti observerji pa bodo imeli v času observacij zagotovljeno povečano število patrulj na cestah, ki bodo lahko ustavljale morebitne kršitelje," je še poudaril Vehovec in dodal, da je nadzor prometa iz zraka sicer primeren tudi za ugotavljanje morebitnih vzrokov za zastoje, zaradi česar lahko bolje organiziramo delo policijskih patrulj na cestah in tako hitreje odpravljamo tako zastoje kot njihove posledice.

Helkopter S5-HPH je trenutno na popravilu v tujni
  Helikopter S5-HPH je trenutno na popravilu v tujni

 

Nazadnje urejano na Petek, 04 Oktober 2019 08:30

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« September 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30