Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Direktorat za letalski in pomorski promet v letu 2016

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
09 Feb 17
Napisal Mirko Komac Prebrano 3104 krat
Objavljeno v Novice

V Direktoratu za letalski in pomorski promet smo v letu 2016 veliko napora vložili v sprejem številnih abstraktnih pravnih norm s področja letalstva.

 

Tako smo sprejeli kar šest pravilnikov, dve uredbi in niz drugih aktov, ki sicer nimajo statusa podzakonskih predpisov. Vsi sprejeti predpisi pomembno vplivajo na varno izvajanje civilnega letalstva. Med njimi je posebej potrebno izpostaviti Uredbo o sistemih brezpilotnih zrakoplovov. To področje je bilo iz naslova urejanja civilnega letalstva novo, zato smo temu posvetili veliko časa tudi v obliki posvetovanj z zainteresiranimi posamezniki, državnimi organi in drugimi potencialno vpletenimi akterji. Zaradi bliskovitega razvoja področja brezpilotnih zrakoplovov tudi ni bilo uporabnih praks v tujini. Te se še vedno oblikujejo tudi s pomočjo izkušenj v naši državi.

Zelo aktivni smo bili tudi na mednarodnem področju. Poleg rednega aktivnega sodelovanja v EC (European Comision), ICAO (International Civil Aviation Organization), ECAC (European Civil Aviation Conference), EASA (European Aviation Safety Agency), EUROCONTORL, FABCE (FuncTional Airspace Blocks) in CERG (Central European Rotation Group) smo vodili več aktivnosti v okviru sklepanja sporazumov o zračnem prevozu. Sklenjen je bil sporazum s Kitajsko, ki je dobrodošel predvsem za slovensko letalsko industrijo, prav tako pa so bili postavljeni temelji za vzpostavitev rednih letalskih povezav. Sklenjen je bil tudi sporazum z Združenimi arabskimi emirati v sklopu katerega si Slovenija prizadeva vzpostaviti neposredne letalske povezave z zalivskimi državami. Na mednarodnem področju je ministrstvo zelo aktivno sodelovalo tudi pri odpravi neskladij, ki jih je v preteklosti ugotovila EASA na področju plovnosti. Do konca leta so bila odpravljena vsa glavna neskladja.

S področja domačih zadev smo na ministrstvu izvajali več aktivnosti v smislu upravljanja s finančnim in stvarnim premoženjem države. Pri tem je potrebno izpostaviti Pogodbo o ustanovitvi stvarne služnosti za postavitev protihrupne bariere na letališču Jožeta Pučnika Ljubljana. Osnovni namen te pogodbe je bila ustanovitev neodplačne služnostne pravice v korist Aerodroma Ljubljana d.o.o. za zasaditev in vzdrževanje gozdne protihrupne bariere na določenih delih zemljišč, ki so v upravljanju ministrstva, zaradi zmanjševanja hrupa, ki ga v okolici povzroča letališče. S pozitivnim pristopom in reševanjem letalskih aktivnosti v bližini naselij Cerklje na Gorenjskem in Šenčur smo dodatno pripomogli k razumevanju in strpnosti okoliških prebivalcev do letališča. Zelo pomemben korak je bil storjen tudi glede letališča Edvarda Rusjana maribor. V letu 2016 je ministrstvo zaključilo projekt posodobitve letališke infrastrukture na letališču Maribor, ki je bil sofinanciran tudi iz naslova evropskih finančnih sredstev. Zaradi nujnega bodočega razvoja letališča smo se odločili letališče oddati v dolgoročni najem. V mesecu decembru leta 2016 je bil tako pripravljen poziv za najem letališča in letališke infrastrukture. Poleg upravljanja s finančnim in stvarnim premoženjem države smo se na ministrstvu aktivno posvečali tudi reševanju državnih prostorskih načrtov za vsa tri letališča za mednarodni promet. Še posebej smo bili aktivni pri urejanju zadev državnega prostorskega načrta letališča v Portorožu, ki je zaradi svoje lege, nature 2000, solin in drugih posebnosti občutljivo, vsekakor pa potrebno dodatnih možnosti za razvoj.

V letu 2017 v Direktoratu za letalski in pomorski promet na področju zakonodaje načrtujemo spremembe Zakona o Letalstvu. Spreminjala se bodo skoraj vsa področja, ki so se v tem trenutku izkazala kot neurejena in zastarela. To so področja letališč, področje letalskih operacij (uskladitev z zakonodajo EU), področje plovnosti (uskladitev z zakonodajo EU), področje delovanje Javne agencije za civilno letalstvo Republike Slovenije (kvalifikacije za letalske nadzornike, register zrakoplovov, postopkovne določbe, ki bi nadomestile uporabo Zakona o upravnem postopku itd).

Tudi v letu 2017 bomo sodelovali v vseh mednarodnih organizacijah s področja civilnega letalstva in prioritetno sklepali mednarodne bilateralne sporazume s tretjimi državami s katerimi Evropska unija še nima sklenjenih celostnih sporazumov.

Ministrstvo bo v letu 2017 zaključilo postopke oddaje letališke infrastrukture na letališču Edvarda Rusjana Maribor v dolgoročni najem najboljšemu ponudniku. Prav tako se bodo nadaljevale aktivnosti na področju državnih prostorskih načrtov vseh treh mednarodnih letališč (Ljubljana, Maribor in Portorož).

V letu 2017 bo ministrstvo skupaj z Javno agencijo za civilno letalstvo Republike Slovenije nadaljevalo z vsemi potrebnimi aktivnostmi glede odprave neskladij standardov in priporočenih praks ICAO iz preteklosti. V zvezi s tem bodo potekale konkretne aktivnosti iz naslova sprejetega državnega načrta o varnosti v civilnem letalstvu. Te aktivnosti bodo v bodoče pripomogle k spremljanju izvajanja korektivnih ukrepov na področju civilnega letalstva in še višjemu nivoju zagotavljanja varnosti.

mag. Mirko Komac, generalni direktor Direktorata za letalski in pomorski promet

 

Nazadnje urejano na Sreda, 08 Februar 2017 23:41

Koledar objav

« Januar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31