Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Na Brniku bo zrasla Fraportova letalska akademija

Oceni ta prispevek
(7 glasov)
21 Feb 17
Napisal Prebrano 10022 krat
Objavljeno v Novice

Kmalu bomo dočakali prvo večjo investicijo nemškega Fraporta na ljubljanskem letališču.

Ta je pred dvema letoma in pol kupil Aerodrom Ljubljana, z investicijo v izgradnjo vadbenega centra, ki bo deloval pod okriljem na novo ustanovljene Fraportove letalske akademije pa sporoča, da je dolgoročni strateški vlagatelj. Fraport upravlja deset letališč po svetu. Največje med njimi je frankfurtsko najmanjše pa ljubljansko. Marca bo v upravljanje vzel še 14 regionalnih grških letališč. Letališča pa za nemoteno delovanje potrebujejo tudi usposobljene kadre.

Maketa vadbenega centra Fraportove letalske akademije
  Maketa vadbenega centra Fraportove letalske akademije

Poslovodni direktor Aerodroma Ljubljana Zmago Skobir je investicijo pospremil z naslednjimi besedami: »Fraportova letalska akademija sodi med pomembnejše projekte in večje investicije Aerodroma Ljubljana v tem in prihodnjem letu. S tem širimo svojo osnovno dejavnost tudi na izobraževalno področje in izkoriščamo nišno priložnost, ki je v tem delu Evrope še ni nihče. Projekt je po eni strani pomemben za pridobivanje novih poslovnih prihodkov, po drugi pa z njim utrjujemo svojo prepoznavnost in ugled v mednarodnem prostoru. V Sloveniji imamo vrhunske strokovnjake z različnih področij letalstva. Dolgoročna ambicija akademije je to znanje integrirati, ga povezati z uveljavljenimi izobraževalnimi institucijami in ga seveda tudi uspešno tržiti.«

An Interview with Thomas Uihlein, director of the Fraport Aviation Academy

Letalska akademija bo sprva ponujala usposabljanja s področja zemeljske oskrbe, varnosti in zdravja pri delu, varstva pred živalmi in številna usposabljanja za gasilce - od najosnovnejših, ki jih bodo izvajali skupaj s Centrom za zaščito in reševanje na Igu do kompleksnejših tečajev za letališke gasilce, ki jih bodo izvajali v sodelovanju s Fraportovim gasilskim centrom. Udeleženci usposabljanj bodo lahko poleg osnovnih gasilskih znanj pridobili še znanja s področja upravljanja z nevarnimi snovmi, vleke in dviga poškodovanega letala ter spopadanja s kriznimi situacijami. Thomas Uihlein, direktor Fraportove letalske akademije je ekskluzivno za Slovenski letalski portal povedal, da so sodelovanje z letalsko akademijo že potrdili - Uprava RS za zaščito in reševanje, Kontrola zračnega prometa Slovenije in Fakulteta za organizacijske vede. Skupaj bodo pripravili različne programe usposabljanj.

Del usposabljanj bo potekal v prostorih URSZR na Igu pri LJubljani
  Del usposabljanj bo potekal v prostorih URSZR na Igu pri LJubljani

Fraport se je zaradi velikega povpraševanja po usposobljenih gasilcih odločil, da na Brniku zgradi nov vadbeni center. Fraport sicer že ima podoben vadbeni poligon v Frankfurtu. Vadbeni center bodo v prvi polovici leta začeli graditi v bližini Centra splošnega letalstva. Poligon bo meril 16000m2. Znotraj poligona bo tudi 500m2 veliko poslopje z učilnicami in pisarnami. Projekt so v sodelovanju z inženiringom Aerodroma Ljubljana pripravili v družbi ID-Interier Design, ki se ukvarja z projektiranjem arhitekture in ambientov notranje opreme. Na vadbenem poligonu bosta postavljeni maketi letala A320 in transportnega helikopterja. Maketa A320 bo gasilcem omogočala prikaz gašenja tako požarov znotraj kot tudi zunaj letala. Poleg tega bo na poligonu mogoča izvedba t. i. »hot fire treninga« in usposabljanja za izvleko letala v primeru zdrsa s steze.

Thomas Uihlein, direktor Fraportove letalske akademije
  Thomas Uihlein, direktor Fraportove letalske akademije

Na poligonu bodo lahko sočasno potekala 3-4 usposabljanja, na katerih bo skupaj prisotnih do 60 udeležencev. Usposabljanja bodo trajala od nekaj ur do štirih tednov - odvisno od programa iz zahtev naročnika. Thomas Uihlein je povedal, da prihajajo njihove ciljne stranke s celotnega področja aviacije in naftne industrije, kjer je potreba po usposobljenih gasilcih največja ter dodal: »Nedavno smo svoje storitve predstavili arabskemu trgu na sejmu Intersec v Dubaju. Arabci radi delajo z Nemci in dobro poznajo Fraport. Iz tega razloga smo se odločili, da bomo akademijo v prihodnje tržili pod Fraportovo blagovno znamko. Ugotovili smo, da si Arabci želijo celovito storitev. Od programa usposabljanja, do nastanitve, kulinarike, turistične ponudbe in primernega okolja. Slovenija je v tem pogledu zanje najboljša možna izbira. Stranke si obetamo tudi iz Evrope in Južne Amerike.«

Svoje storitve so predstavili arabskemu trgu na sejmu Intersec v Dubaju
  Svoje storitve so predstavili arabskemu trgu na sejmu Intersec v Dubaju

Na leto bodo lahko, inštruktorji iz letališke gasilske službe na Brniku in njihovi kolegi iz skupine Fraport, usposobili približno 700 gasilcev. Fraportova letalska akademija bo opremljena z najsodobnejšo opremo in bo zagotavljala standarde, ki jih zahtevajo ICAO, EASA in NFPA. Projekt je ocenjen na 3,45 milijonov evrov in bo predvidoma končan v prvi polovici leta 2018.

Fraportov vadbeni center na letališču v Frankfurtu
  Fraportov vadbeni center na letališču v Frankfurtu

Do konca leta bo zaključena tudi gradnja obvozne ceste ob letališču, ki omogoča nadaljnji razvoj in širjenje obletališke dejavnosti. Cilj v letošnjem letu je tudi pridobitev investitorja za poslovno-logistično cono Aeropolis. Prvi objekt PLC je bil namreč zgrajen in je tudi uspešno v uporabi že izpred časa gospodarske krize - tj. distribucijski center DHL. V ta del lahko na nek način štejemo tudi Adriino poslovno stavbo in pa center za usposabljanje FAA, ki bo začel nastajati letos.

Vadbeni center bo najsodobnejši v Evropi
  Vadbeni center bo najsodobnejši v Evropi

Oživljajo oz. nastajajo tudi nekateri projekti na zemljiščih, ki niso v lasti Aerodroma Ljubljana, so pa del drugih PLC con ob letališču oz. nastajajo na zemlji, ki ni v lasti Aerodroma Ljubljana (projekta Kuehne und Nagel ter Cargo Partner).

Fotografije: Aerodrom Ljubljana in Borut Podgoršek

 

Nazadnje urejano na Torek, 21 Februar 2017 07:36

Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31