Natisni to stran

HNMP v Mariboru prejšnji vikend ni delovala

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
25 Feb 17
Napisal Prebrano 3223 krat
Objavljeno v Novice

Prejšnji konec tedna je bila vzhodna polovica Slovenije znova drugorazredna.

Helikopterska nujna medicinska pomoč iz Letališča Edvarda Rusjana Maribor je bila namreč dva dni neaktivna. Zakaj je prišlo do začasne prekinitve delovanja pomoči smo se obrnili na pristojne organizacije.

Agusta Bell AB-212 S5-HPB
  Agusta Bell AB-212 S5-HPB

V nedeljo 19. februarja je bralec na naše uredništvo naslovil vprašanje ali vemo kaj več o tem, da v soboto, 18. februarja ni delovala Helikopterska nujna medicinska pomoč iz Letališča Edvarda Rusjana Maribor. Po navedbah bralca, je ekipa na kraju dogodka, kjer je bralec prisostvoval, klicala helikoptersko pomoč za prevoz osebe v Univerzitetni klinični center Maribor, vendar neuspešno. Za prevoz niso poklicali niti katero izmed ekip z Brnika. Za več informacij smo se obrnili na pristojno Ministrstvo za zdravje, ki financira delovanje HNMP v Sloveniji, na Policijo in na Zdravstveni doma Adolfa Drolca Maribor, ki zagotavlja medicinski del ekipe. Skozi odgovore smo ugotovili, da HNMP Maribor ni bila aktivna celoten konec tedna in ne samo v soboto.

Še najbolj konkreten odgovor so nam poslali iz Policije, kjer je tudi prišlo do težav in navajajo, da se operacije HNMP Maribor v teh dveh dneh niso izvajale, ker Letalska policijska enota ni mogla zagotoviti posadke za helikopter Agusta Westland AW109 (reg. S5-HPG). Uradni razlog, ki so ga navedli, je nenadno povečanje števila obolelih pilotov. Nedelovanje HNMP Maribor v tem koncu tedna bi naj bil usklajen s preostalimi člani ekipa, torej medicinskim delom iz Zdravstvenega doma Adolfa Drolca, kjer pa so nam potrdili, da so bili s strani Policije res obveščeni o nedelovanju, vendar komaj v petek, 17. februarja popoldan. Tudi ministrstvo je bilo obveščeno o tem, vendar niso vedeli za razloge, ali pa jih le ti niso zanimali.

Agusta-Bell A 109E Power S5-HPG
  Agusta-Bell A 109E Power S5-HPG

V teh dveh dneh sta bila, po navedbah Policije, dva klica za prevoz s helikopterjem baziranega na Letališču Edvarda Rusjana Maribor in oba sočasno, tako bi lahko opravili zgolj enega, če bi ekipa bila prisotna. So pa še dodali, da sta bili na Brniku v pripravljenosti ekipi Slovenske vojske in Letalske policijske enote za področje celotne Slovenije, vendar se jih ni poslužilo za nobenega izmed teh dveh klicev. Zakaj, ne vedo.

Policija je v odgovoru še dodala, da v Mariboru trenutno poteka pilotski projekt in da bo potrebno za nadaljevanje tega projekta potrebno upoštevati tudi takšne situacije, ki so se tokrat pojavile prvič.

Ekipa HNMP Maribor je ponovno normalno začela delovati v ponedeljek 22. februarja.

Fotografije: Davor GOLEC

 

Nazadnje urejano na Petek, 24 Februar 2017 22:33