Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Z laserjem nad helikopter Slovenske policije

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
01 Mar 17
Napisal Prebrano 4318 krat
Objavljeno v Novice

V soboto, 25. februarja 2017, je bila stadionu Ljudski vrt v Mariboru odigrana prvenstvena nogometna tekma med ekipama NK Maribor in NK Olimpija oz. t. i. večni derbi.

Javna prireditev je z vidika varnosti predstavljala dogodek visokega tveganja, kot je že v navadi, pa so že pred tekmo veljali posebni varnostni ukrepi. Kljub temu je bil na stadionu pravi debakel.

Ognjemet na derbiju v Mariboru
  Ognjemet na derbiju v Mariboru

Policija je z neposrednim izvajanjem nalog neposredno na terenu pred, med in po nogometni tekmi vključila pripadnike Posebne policijske enote ter policiste in kriminaliste Policijske uprave Maribor in helikoptersko enoto. Prav pripadniki letalske policijske enote pa so bili že pred tekmo deležni napada z laserjem. Posadka helikopterja je nemudoma izklopila »Anti-collision« luči in v temi nadaljevala opazovanje iz zraka nad Mariborom.

»Policisti so v postopku ugotovili, da sta 25. 2. 2017 ob 19.30 dva otroka, stara 8 in 14 let, z lasersko svetilko nekajkrat posvetila v helikopter slovenske policije (AB-412 - S5 – HPA). Ob tem sta nepremišljeno zaslepila pilota in sopilota, ki sta uporabljala naprave za nočno letenje, kar bi lahko imelo za vso posadko usodne posledice. Ker gre za otroka, bodo policisti sestavili poročilo mariborskemu državnemu tožilstvu (ni pogojev za podajo kazenske ovadbe).« so za sierra5 sporočili s Slovenske policije.

  "Novo leto" na stadionu v Mariboru

V takih primerih gre sicer za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti po 1. odstavku 314. člena kazenskega zakonika (KZ-1), za katerega je zagrožena kazen zapora do 5 let.

Laser je usmerjena svetloba, ki jo človeško oko izostri na mrežnico ali rumeno pego (izostreni vid). Ob zadostni moči laserja ta povzroči začasno oslepitev ali trajne poškodbe očesa. V vsakem primeru je osvetljevanje helikopterja z laserjem motnja pri upravljanju letalnika, ob ustrezni moči laserja pa povzroči onesposobitev člana posadke. Občutek, ko laser pride v oko je pekoč, kot pesek v očeh. Oko se neprestano solzi, vidimo pa vse oranžno (pri zelenem laserju). Solzenje in motnje vida lahko trajajo tudi do 15 minut. V primeru močnejših laserjev pa ta naredi trajne poškodbe očesa, v nekaterih primerih tudi oslepitev.

Taka ravnanja so zelo nevarna, zato do njih preprosto ne sme priti.

 

Nazadnje urejano na Torek, 28 Februar 2017 21:35

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Julij 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31