Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Benjamin Ličer prejemnik kipca Civilne zaščite za življenjsko delo

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
01 Mar 17
Napisal Prebrano 3540 krat
Objavljeno v Novice

V Kongresnem centru na Brdu pri Kranju je bila danes, v sredo, 1. marca, osrednja slovesnost ob dnevu Civilne zaščite.

Na njej so posameznikom in organizacijam podelili priznanja in nagrade za zasluge pri razvijanju in krepitvi pripravljenosti na nesreče, izvajanju zaščite, reševanja in pomoči ter odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč.

Poveljnik CZ Srečko Šestan, ministrica za obrambo Andreja Katič in Benjamin Ličer
  Poveljnik CZ Srečko Šestan, ministrica za obrambo Andreja Katič in Benjamin    Ličer

Najvišje priznanje – kipec Civilne zaščite za življenjsko delo je prejel Benjamin Ličer, ki v sistemu zaščite in reševanja aktivno deluje že 42 let. V štiridesetletni karieri je Benjamin Ličer odkril nešteto požarov v naravnem okolju ter onesnaženj morja, odkril več ljudi, ki so potrebovali pomoč, ter sodeloval v številnih akcijah in vajah v sistemu zaščite, reševanja in pomoči. Benjamin Ličer je leta 1982 prejel Bloudkovo priznanje, leta 2013 pa plaketo Edvarda Rusjana.

Kipec CZ za življenjsko delo je prejel Benjamin Ličer
  Kipec CZ za življenjsko delo je prejel Benjamin Ličer

Prejemnik kipca Civilne zaščite za življenjsko delo Benjamin Ličer je povedal: »Današnja nagrada, ki sem jo prejel je trenutek, ki se v življenju ne bo ponovil. Za menoj je res dolga letalska kariera v kateri sem izšolal veliko jadralnih in motornih pilotov. Bil sem tudi rezervni pilot. To so trenutki, ki za vedno ostanejo v spominu. Da sem pa vse to dosegel sem opravil preko 12.000 ur letenja in preko 29.000 vzletov in pristankov. Bili so vzponi in padci ter zelo nevarne situacije. Ni mi žal da sem opravljal to poslanstvo in ga bom opravljal še naprej. Da sem prišel do tega kipca bi se najprej zahvalil pokojnemu očetu, materi, sestri, hčerki in seveda inštruktorjem terr mojemu matičnemu letalskemu klubu Obalnemu letalskemu centru Portorož. Naš aeroklub je vključen v Sistem zaščite in reševanja. Kar nekajkrat smo sodelovali pri iskanju utopljencev, reševanju surfarjev in brodolomcev na morju, ki smo jih pravočasno odkrili, da so še danes živi. In seveda do odkritih onesnaženj na morju in požarov v naravi, ki so jih kasneje omejili, da ni prišlo do še večje škode. Ponosom sem, da sem poslanstvo letalca izvajal dolgih 40 let. Vse znanje bom prenesel na nove pilote, da bodo to poslanstvo lahko opravljali naprej. Še naprej se bom trudil, da bi dobili letalo za gašenje požarov, ki bo stacionirano na letališču v Portorožu. To je želja in upam, da bo do realizacije nakupa tega letal tudi prišlo.«

Foto: Bruno Toič, MORS

 

Nazadnje urejano na Sreda, 01 Marec 2017 20:57

Koledar objav

« September 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30