Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Letališče Edvarda Rusjana Maribor lahko postane pomembno logistično središče

Oceni ta prispevek
(1 glas)
02 Mar 17
Napisal Prebrano 3288 krat
Objavljeno v Novice

Aerodrom Maribor d.o.o. je bil izbran za najemnika letališča z najemnino 95.000,00 evrov brez DDV na mesec za obdobje 15 let (z možnostjo podaljšanja za dodatnih 5 let).

»Verjamem, da se bo z današnjim podpisom pogodbe med Ministrstvom za infrastrukturo in Aerodromom Maribor pričel nov razvojni cikel Letališča Edvarda Rusjana Maribor (LERM), ki ima s svojo lokacijo potencial, da postane pomembno logistično središče, saj se tu stikajo letališka, cestna in železniška infrastruktura. K temu bo nedvomno pripomogel tudi prihod Magne,« je dejal minister dr. Peter Gašperšič po današnjem podpisu pogodbe za najem nepremičnin in opreme Letališča Edvarda Rusjana Maribor med Ministrstvom za infrastrukturo in Aerodromom Maribor. Pogodbena kazen v primeru neplačila najemnine in posledično odstopa od pogodbe je 100.000 evrov.

Bo tudi sedaj ostalo le pri velikih besedah?
  Bo tudi sedaj ostalo le pri velikih načrtih in besedah?

Pogodba so danes na letališču podpisali minister dr. Peter Gašperšič in direktorja Aerodroma Maribor Ladimir Brolih in Boris Bobek. Aerodrom Maribor d.o.o. je bil v javnemu zbiranju ponudb za oddajo nepremičnin in opreme na letališču Edvarda Rusjana Maribor v najem izbran za najemnika letališča z najemnino 95.000,00 evrov brez DDV na mesec za obdobje 15 let (z možnostjo podaljšanja za dodatnih 5 let). Minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič je v petek podpisal sklep o oddaji nepremičnin in opreme, ki predstavlja stvarno premoženje Republike Slovenije na letališču Edvarda Rusjana Maribor.

Novi lastnik je napovedal vlaganja v vrednosti 300 milijonov evrov in 3000 novih delovnih mest. Podaljšali naj bi VPS, zgradili hotel, logistični center, delavnice, ... Na letališču pa naj bi že letos baziralo 27 letal, ki bodo Maribor povezala z Beogradom, Barcelono, Londonom, Berlinom, Hamburgom, Zurichom, Splitom, ... in celo Kitajsko. Preko letališča pa naj bi potovalo milijon in pol potnikov letno. S to ševilko se ne more pohvaliti niti Aerodrom Ljubljana, ki je glavno slovensko letališče.

Minister je izpostavil, da je že zgrajena letališka infrastruktura velika komparativna prednost pred regijami, ki take infrastrukture nimajo, predvsem glede na predvideno veliko rast potniškega in tovornega prometa v Evropi in svetu nasploh. Ima multiplikativne učinke na gospodarske subjekte v regiji, na industrijo, transportno dejavnost, logistiko ... tudi na t.i. "mehke" dejavnosti, predvsem turizem.

V letih 2007–2013 je Ministrstvo za infrastrukturo, tudi z EU sredstvi, dogradilo in prenovilo potniški terminal letališča vključno z opremo, opravljen je bil nakup opreme za sprejem in odpravo letal, obnovljeni letališki objekti. V okviru projekta Posodobitev letališke infrastrukture na letališču Maribor 2007-2013 je bil v letu 2011 izdelan glavni načrt letališča Edvarda Rusjana Maribor oz. t.i. Masterplan, ki je določil koncept razvoja letališča do leta 2040.

Aerodrom Maribor ima velik potencial. Ga bodo znali izkoristiti?
  Aerodrom Maribor ima velik potencial. Ga bodo znali izkoristiti?

V letu 2014 je bil obnovljen in dograjen potniški terminal. S tem so izpolnjene nove varnostne in Schengenskih zahteve glede vodenja potnikov in prtljage. Izvedene so bile spremembe postavitve prijavnih pultov, vodenja prtljage od prijave do sortirnice, spremembe pri ločevanju potnikov v prihodu in odhodu. Na letališču je bilo potrebno zagotoviti ustrezne prostore glede na kategorijo potnikov ter pripraviti pogoje za nadaljnje spremembe v letalskem prometu, torej omogočiti fleksibilno zasnovo letališkega potniškega terminala.

V letu 2015 je bila zaključena obnova tehničnega trakta/gasilskega objekta, garaž ter hangarja. V okviru obnove so bile sanirane strehe, zamenjana strojna in električna inštalacija ter kanalizacija in stavbno pohištvo. Prav tako so bile v leta 2015 sklenjene pogodbe za nakup reševalnega vozila, vozila za razledenitev letal, potniških stopnic, agregata, in letalske nakladalne ploščadi. Planiran pa je še nakup gasilskega vozila ter zračnega starterja.

Minister je še poudaril, da bo ministrstvo podprlo razvojne načrte Lerm z DPN-jem, ki je v pripravi, in tako omogočilo razvoj VPS in dovoznih poti, uredilo ploščad, posodobilo svetlobne in navigacijske objekte, naprave in sredstva ter objekte, naprave in sredstva za nadzor zračnega prometa, posodobilo potniški terminal, objekte in naprave za zagotavljanje zemeljskega transporta, notranje prometne tokove in parkirišča, določila prostor za pomožne objekte, naprave in sredstva, potrebna za obratovanje letališča, zagotovila prostor za zagotavljanje letališkega goriva in maziva.

Foto: MzI in Marko Pigac

 

Nazadnje urejano na Četrtek, 02 Marec 2017 19:47

Koledar objav

« Januar 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31