Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Vse je v naših rokah. Daruj in rešuj življenja!

Oceni ta prispevek
(2 glasov)
06 Mar 17
Napisal Prebrano 4448 krat
Objavljeno v Novice

Na čakalnem spisku za presaditev organov in s tem za novo življenje je bilo 3. januarja 2017 registriranih 181 bolnikov.

58 jih je čakalo na srce, 94 na ledvico, 1 na ledvico in jetra, 28 na jetra, 4 na ledvico in trebušno slinavko in 1 na trebušno slinavko. Pacienti na srce v povprečju čakajo 177 dni, na jetra 77 dni in na ledvico 300 dni. Žal je to pogosto predolgo. Ko pa pride do odločitve, da se bo transplantacija izvedla, je najhitrejši in najzanesljivejši način transporta posebno najeto letalo.

Skupaj z javnim zavodom Republike Slovenije za presaditve organov in tkiv, Slovenija-transplant, smo vam v teh dneh, ko poteka intenzivna medijska obveščevalna kampanija o darovanju in transplantaciji organov, pripravili pregled njihove dejavnosti leta 2016. V Sloveniji so lani odvzeli 149 organov, izmed teh so jih nekaj prišli iskat kirurgi iz tujine prek mednarodne organizacije Eurotransplant, preostale pa so presadili prejemnikom v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (v nadaljevanju: UKC Ljubljana).

Na Aerodromu Maribor so lani opravili 11 ambulantnih letov
  Na Aerodromu Maribor so lani opravili 11 ambulantnih letov

Iz tujine so v Slovenijo pripeljali 63 organov, največ je bilo src in ledvic. Transport organov je večinoma potekal po cesti iz bližnjih urgentnih centrov in bolnišnic v Celovcu, Gradcu, Zagrebu, na Reki in v Budimpešti. 32 prevozov je bilo opravljenih z letali, od tega je bilo 21 posebnih letov, enajst jih je opravil falcon Ministrstva za obrambo RS, deset pa AirArt. Na območje Eurotransplanta so lani oddali tudi 14 pljuč, ker trenutno v Sloveniji še ni usposobljenih kirurških ekip za take vrste posegov, vendar se bo predvidoma tudi to v kratkem spremenilo in že od konca leta 2017 bi lahko te presaditve izvajal tudi v UKC Ljubljana. Trenutno za te namene bolnike iz UKC Ljubljana po pogodbi peljejo na presaditev v klinični center na Dunaj.

»Prav vsak se lahko že jutri sprašuje, ali bo dobil bitko s časom.«

V javnem zavodu Slovenija-transplant so z razpoložljivostjo falcona zelo zadovoljni. Zaposleni v Slovenija-transplant Gorazd Čebulc je ob tem povedal: »Ko smo se dogovarjali za uporabo falcona, sem takrat izjavil, da bo to le še ena telefonska številka, ki jo lahko pokliče transplantacijski koordinator. Danes pa lahko rečem, da imamo v uporabi vrhunsko letalo za transplantacijsko dejavnost. Za nas je kratek čas poletov bistven, ker tako prihranimo res veliko časa, po drugi strani pa lahko gremo iskat organe dlje. Imamo izdelan protokol, po katerem je lahko letalo z ekipo v zraku v dveh urah, kar pomeni, da lahko gremo po vsako srce, če so se zdravniki odločili, da je primerno za bolnika, ki ga zdravijo. Falcon je res zanesljiva in dobro znana pomoč pri prevozu organov. Kadar ga ni, pokličemo AirArt, ki je bil izbran na razpisu in nam pomaga izpeljati prevoze. Tudi z njihovimi storitvami smo zelo zadovoljni.«

Falcon je leta 2016 poletel po organe enajstkrat
  Falcon je leta 2016 poletel po organe enajstkrat

Falcon je leta 2016 poletel po organe štirikrat v Nemčijo, trikrat v Avstrijo in na Madžarsko ter enkrat na Švedsko in skupaj naletel približno 24 ur. Za transport organov z uporabo posebnih letal se odločijo, kadar cestna povezava ali povezava po rednih letalskih povezavah ne bi zadostila časovnim omejitvam transporta določenega organa. Praktično vedno se za posebno letalo odločijo, kadar gre za prevoz srca, kajti ta organ ima najkrajši čas od odvzema do presaditve. Takih prevozov je bilo leta 2016 trinajst, enkrat je šlo za hkratni prevoz srca in jeter, petkrat pa le za prevoz jeter.

V Sloveniji je največ primernih darovalcev in posledično odvzemov v največji zdravstveni ustanovi v Sloveniji, v UKC Ljubljana. Leta 2016 je bilo v Sloveniji 59 primernih darovalcev, torej nekaj več kot eden na teden, od tega v UKC LJ kar 28. To pomeni, da so bili njihovi organi zdravi in primerni za odvzem in presaditev bolniku, hkrati pa se je umrli za časa življenja strinjal z odvzemom oziroma so se o tem po pogovoru s transplantacijskim koordinatorjem odločili svojci. Od vseh primernih se je odvzem opravil le pri 41 mrtvih darovalcih oziroma 69 odstotkih, pri katerih so odvzeli skupaj 149 organov. 71 odstotkov vseh so odvzeli v UKC LJ, sledi Splošna bol nišnica Celje z odvzetimi 19 organi in UKC Maribor ter Splošna bolnišnica Nova Gorica z odvzetimi 9 organi leta 2016. Kljub enemu primernemu darovalcu v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec in Splošni bolnišnici Novo mesto v njih zaradi nasprotovanja svojcev ni prišlo do odvzema.

Prevoz z letali je hiter in zanesljiv
  Prevoz z letali je hiter in zanesljiv

Večja informiranost lahko rešuje življenja

Zagotavljanje zadostnega števila razpoložljivih organov za presaditev je nenehen izziv za zdravstvene sisteme povsod po svetu, Slovenci pa smo podpovprečno opredeljeni pri darovanju organov. Med vzroki za to je tudi slabša informiranost o tej tematiki. »Velikokrat se ljudje za kakšno stvar ne odločimo le zaradi strahu pred neznanim in pomanjkanjem informacij, kar pa v primeru izredno pomembne tematike, kot je darovanje organov in tkiv, ne bi smelo več biti izgovor,« menijo v AV-studiu, ki je pobudnik vseslovenske družbeno odgovorne akcije.

Osnova zdravljenja s presaditvijo je prav podpora široke javnosti pri darovanju organov in tkiv, za strokovni del pa je pri nas že dobro poskrbljeno. »Zdravljenje s presaditvijo je v Sloveniji namreč zelo uspešna metoda zdravljenja pri dokončni odpovedi organa, kadar so drugi pristopi zdravljenja izčrpani. Že peto leto se na primer uvrščamo na prvo mesto na svetu po številu opravljenih presaditev srca na milijon prebivalcev in dosegamo vrhunske rezultate. Toda spoprijemamo se z veliko oviro pri zdravljenju končne odpovedi organov s presaditvijo – s pomanjkanjem organov,« pravi prim. Danica Avsec, dr. med., direktorica Zavoda RS za presaditve organov in tkiv Slovenija-transplant.

Nekateri se na novo rodijo, drugim zmanjka časa

S presaditvijo organov so se na novo rodili, kot se včasih sami izrazijo, tako odrasli kot tudi otroci. Mihi so pri njegovih 37 letih na rednem sistematskem pregledu ugotovili, da je hudo bolan in mu odpoveduje srce. Danes živi, ker ima presajeno srce. In izkoristi vsak trenutek. V Sloveniji imamo zgodbe s srečnim koncem, vendar bi jih lahko bilo še več. Omenimo naj, da vsako leto presaditve srca ne doživi približno pet pacientov v transplantacijskem centru UKC Ljubljana.

Na slovenskih letališčih je bilo leta 2016 skupaj opravljenih 247 ambulantnih letov
  Na slovenskih letališčih je bilo leta 2016 skupaj opravljenih 247 ambulantnih     letov

Kljub že omenjenim in tudi drugim vrhunskim rezultatom se vzporedno s temi uspehi še vedno spoprijemamo z nesorazmerjem med bolnimi, ki potrebujejo zdravljenje s presaditvijo, ter razpoložljivimi organi. Število bolnih, ki čakajo na presaditev, vztrajno narašča, darovalcev po smrti ali za časa življenja je premalo – darovalec je oseba, ki daruje del telesa za namen zdravljenja, ne glede na to, ali do darovanja pride za časa življenja ali po smrti. Slovenija ima že tako razmeroma malo prebivalcev, poleg tega pa smo Slovenci podpovprečno opredeljeni za darovanje organov. Ker ni mogoče v vseh primerih najti tkivno skladnega ter v vseh ozirih ustreznega darovalca za bolnega oz. tudi obratno, ustreznega prejemnika za vse pridobljene organe, je Slovenija priključena mednarodni organizaciji Eurotransplant, ki usklajuje ter organizira izmenjavo organov med transplantacijskimi centri Belgije, Nizozemske, Luksemburga, Nemčije, Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije.

Vse je v naših rokah

»Pravico do zdravljenja s presaditvijo imajo vsi državljani. Vsem bolnikom, ki tako zdravljenje potrebujejo, moramo zagotoviti pravočasno vključitev na čakalni seznam in zagotoviti dovolj organov za presaditev,« je bilo med drugim povedano na strokovnem simpoziju ob praznovanju evropskega dneva darovanja oktobra 2016. Šele ko bolnik postanemo mi, naš otrok ali druga ljubljena oseba, se resnično zavemo, kaj to pomeni. Tega se zavedajo tudi ambasadorji kampanje: raper Trkaj, izjemni paraolimpijski plavalec Darko Đurić, igralki Alida Bevk ter Saša Pavček in športnik Primož Roglič.

Vsi imamo možnost in priložnost nekomu rešiti življenje. Darovanje organov je najvišja oblika pomoči sočloveku. Vse je v naših rokah, le odločiti se moramo. Ne čakajte, postanite darovalec. Za več informacij pojdite na www.daruj.si in dajte življenju priložnost.


Na slovenskih letališčih je bilo leta 2016 skupaj opravljenih 247 ambulantnih letov s posebnimi letali, 236 na Aerodromu Ljubljana, kar je 15 odstotkov več kot leta 2015, in 11 na Aerodromu Maribor, kar je 22 odstotkov več kot leta 2015, na Aerodromu Portorož pa teh podatkov nima.


Poleg obeh Univerzitetnih kliničnih centrov v Ljubljani in Mariboru ima Slovenija-transplant še bolnišnične transplantacijske koordinatorje v Splošnih bolnišnicah Šempeter pri Novi Gorici, Izola, Jesenice, Slovenj Gradec, Murska Sobota, Ptuj, Celje in Novo mesto

 

Nazadnje urejano na Sobota, 17 Marec 2018 14:39

Koledar objav

« September 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30