Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

C-Astral z velikim poslom v Aziji

Oceni ta prispevek
(5 glasov)
07 Mar 17
Napisal vir: MORS Prebrano 3413 krat
Objavljeno v Novice

Ministrica za obrambo Andreja Katič je včeraj, 6. marca, obiskala ajdovsko podjetje C-Astral.

V podjetju C-Astral se je ministrica sestala z vodstvom podjetja in si ogledala proizvodnjo brezpilotnih sistemov. Proizvodnja je rezultat uspešnega raziskovalno-razvojnega projekta, ki ga je na podlagi javnega poziva Ministrstva za obrambo pridobila Politehnika v Novi Gorici in ga uresničila v letih 2006–2008. Razvoj in proizvodnja letalnikov sta vzorčni primer dobrega sodelovanja obrambnega sistema z raziskovalno dejavnostjo, iz katerega je nastalo novo podjetje. Podjetje C-Astral je danes v svetu eden vodilnih proizvajalcev brezpilotnih letalnikov razreda mini (do 5 kg). Zaposluje 27 delavcev in izvaža v 64 držav po svetu. Trenutno podjetje sodeluje z ministrstvom pri razvoju mornariške različice brezpilotnih letalnikov. Za ta projekt se zanima tudi EDA.

Na podlagi javnega naročila je Ministrstvo za obrambo oktobra 2015 s podjetjem C-Astral podpisalo pogodbo za dobavo štirih kompletov brezpilotnih sistemov razreda mini (pet ponudnikov). Prvi komplet, ki vsebuje tri letalnike, je bil dobavljen decembra 2015, cena enega kompleta pa je 302.780 evrov (z vključenim DDV). Skupna vrednost pogodbe je 1.283.637 evrov (z vključenim DDV). Drugi komplet treh letalnikov je bil dobavljen oktobra 2016.

Ogled proizvodnje v C-Astralu
  Ogled proizvodnje v C-Astralu

Po obisku v podjetju C-Astral je ministrica povedala, da je bil njen prvi namen seznaniti se s proizvodnjo odličnih brezpilotnih letal, ki jih je v preteklem letu kupila Slovenska vojska. Poleg tega so jo zanimale tudi izboljšave, ki so jih v podjetju uvedli. Uporaba brezpilotnih sistemov ni pomembna le vojaško, temveč tudi za pomoč ljudem v sistemu zaščite, reševanja in pomoči pri zgodnjem odkrivanju požarov ter iskanju pogrešanih oseb, kar so v ajdovski občini in štabu Civilne zaščite že preizkusili. V teku je tudi dogovor, da bi na večnamenski vojaški ladji Triglav namestili brezpilotno letalo, s čimer bi se možnosti pridobivanja podatkov na ladji precej povečale, kar je načrtovano v prvi polovici letošnjega leta. »Za Ministrstvo za obrambo je pomembno, da sodelujemo z razvojno naravnanimi slovenskimi podjetji, saj bo tako lahko v prihodnje Slovenija sodelovala na razpisih Evropske obrambne agencije in Evropske komisije,« je dejala ministrica. V ta namen je Ministrstvo za obrambo že lani razpisalo razvojna sredstva, pomembno bi bilo tudi še bolj med seboj povezati slovenska podjetja. Ministrica Andreja Katič je izrazila tudi prepričanje, da je treba brezpilotne letalnike čim prej začeti uporabljati tudi v sistemu zaščite, reševanja in pomoči, saj lahko njihova uporaba bistveno pripomore k hitrejšemu reševanju človeških življenj in zaščiti našega premoženja. V ta namen bo ministrica v kratkem sklicala sestanek predstavnikov Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Ministrstva za infrastrukturo, Agencije za civilno letalstvo in Slovenske vojske.

Ogled proizvodnje v C-Astralu
  Ogled proizvodnje v C-Astralu

Direktor podjetja C-Astral Uroš Kravos pa je dodal, da so projekti, povezani s Slovensko vojsko, zanje pomembna referenca. Pomembno je tudi to, da lahko tako preizkušajo svojo opremo v realni situaciji, pridobivajo izkušnje ter nadgrajujejo sistem, da postaja odpornejši na različne vrste delovanja.

C-Astral je v letu 2015 beležil 113% rast prihodkov (2,357mio evrov), lani pa 37% (3,217mio evrov). V Ajdovščini so, kot perspektivno podjetje so od občine Ajdovščina dobili 3600m2 veliko zazidljivo zemljišče, kjer bodo zgradili nove poslovne prostore, saj so njihove trenutne proizvodnje zmogljivosti popolnoma zasedene in ne omogočajo širitve. Nov več milijonov vreden posel so nedavno dobili pri eni od azijskih vojsk. Letos načrtujejo slabih 5 mio evrov prometa.

Foto: MORS

Bramor
  Bramor

 

Nazadnje urejano na Torek, 07 Marec 2017 07:00

Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31