Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Odkritje spominske plošče ameriškim letalcem v Gradencu

Oceni ta prispevek
(8 glasov)
11 Mar 17
Napisal MORS Prebrano 4044 krat
Objavljeno v Novice

Obeležje ameriškim letalcem bombnika B-17 v Gradencu nosi sporočilo zavezništva med narodi.

V vasi Gradenc pri Žužemberku je v soboto, 11. marca 2017, potekala spominska slovesnost z odkritjem spominske plošče ameriškim letalcem bombnika B-17 Je Reviens, ki je 9. marca 1945 padlo na tem kraju, posadka pa je v celoti preživela in se rešila ob pomoči partizanov in domačinov. Slavnostna govornica na slovesnosti, ki je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in veleposlanika Združenih držav Amerike njegove ekscelence Brenta R. Hartleyja, je bila ministrica za obrambo Andreja Katič. Preko video povezave je dogodek spremljal tudi pilot strmoglavljenega letala Edward F. Logan, ki je spomine popisal v knjigi Skočite, prekleto, skočite. Postavitev obeležja je potekalo v organizaciji Občine Žužemberk, Turističnega društva Suha krajina in vasi Gradenc, idejni vodja postavitve je bil Slavko Mirtič. Dogodka so se udeležili številni pomembni gostje, med njimi poslanci Državnega zbora, predstavniki Urada predsednika republike, župani sosednjih občin, veleposlaništva ZDA v Sloveniji, vladnih in nevladnih organizacij ter drugi, ki so počastili odkritje spominskega obeležja. Postavitev trajnega spomina je spremljala tudi domačinka Julijana Vidmar, ki je bila skupaj s sestro Marijo pred 72 leti priča padcu letala in reševanju posadke. Na njeni domačiji še danes hranijo del krila letala, ki so ga, kot je v šali povedala, uporabljali že za več različnih namenov.

Informativna tabla in spominsko obeležje
  Informativna tabla in spominsko obeležje

Ameriško letalo bombnik B-17 Je Reviens je v bližini vasi Gradenc strmoglavilo 9. marca 1945, po tem ko je bilo močno poškodovano ob napadu na strateško pomembne transportne sisteme nad avstrijskim Gradcem in je tudi zagorelo. Celotni posadki je skupaj s še živečim pilotom uspelo varno izskočiti nad Suho krajino, od koder so se ob pomoči partizanov preko partizanskega letališča v Beli krajini vrnili v bazo v Italiji. Kot so poudarili organizatorji, je obeležje pomemben pomnik naše skupne zgodovine, zavezanosti miru, sožitju in domoljubju, obenem pa simbol želja po svetu brez vojn, nasilja in revščine.

Posadka zrušenega letala
  Posadka zrušenega letala B-17

Tudi slavnostna govornica ministrica za obrambo Andreja Katič je izrazila veselje, da zavest o pomoči zaveznikov slovenskemu narodu med drugo svetovno vojno še vedno živi in da je medsebojna povezanost ostala ter se v vsem tem času še krepila, kar dokazuje tudi odkrito obeležje ameriškim letalcem. V nadaljevanju je povzela dogodke med drugo svetovno vojno, ki so za vedno zaznamovali Žužemberk in okolico. »Koliko krvi je bilo po nepotrebnem prelite v Suhi krajini, pričata spomenik padlim borcem NOB in grobnica na Cviblju, kjer so pokopani posmrtni ostanki 1.440 žrtev NOB v Suhi krajini in Žužemberku. Obe obeležji nas morata spominjati in opominjati na grozote, ki so se dogajale med drugo svetovno vojno. Spominjati nas morata tudi na to, da so tudi nam pomagali tisti, s katerimi smo bili enotni v želji po svetovnem miru in ki so imeli zmogljivosti, močnejše od naših,« je povedala ministrica ter poudarila, da se je že takrat izkazalo, da lahko le skupno prizadevanje in sodelovanje zaveznikov dosežeta svetovno premirje. »Tudi danes lahko le združena mednarodna skupnost pomaga doseči mir in varnost ljudem v tistih delih sveta, kjer po miru še vedno hrepenijo. Del te mednarodne skupnosti, ki pomaga, smo tudi mi,« je še dodala.

Jelko Kacin, Franc Škufca, Andreja Katič in Brent R. Hartley
  Jelko Kacin, Franc Škufca, Andreja Katič in Brent R. Hartley

Letos zaznamujemo že 20-letnico sodelovanja Slovenije v mednarodnih operacijah in misijah, sodelovanja pri zagotavljanju mednarodnega miru in varnosti. Na 25 različnih operacijah in misijah se je zvrstilo več kot 11 tisoč pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske ter drugih civilnih strokovnjakov z različnih področij, med njimi so tudi pripadniki 15. polka vojaškega letalstva, ki ne samo, da podpirajo delovanje ostalih enot Slovenske vojske, ampak sodelujejo tudi v sistemu zaščite in reševanja z reševanjem v gorah, z nujno helikoptersko medicinsko pomočjo in prevozom organov za presaditev z letalom Falcon. Ministrica za obrambo je še posebej poudarila tudi nesebično pomoč naših letalcev na nalogah v tujini. Ministrica Andreja Katič je na koncu poudarila, da je naša zaveza, da si aktivno prizadevamo za mir, varnost in sožitje med narodi ter njihovo blagostanje in da sodelujemo na mednarodnih mirovnih misijah. »Slovenska vojska je usposobljena za obrambo domovine ter učinkovito ukrepanje ob različnih nevarnostih in grožnjah sodobnega sveta. V Slovenski vojski so v ospredju vrednote pripadnosti domovini in tovarištva. V njene temelje so vgrajena domoljubna izročila preteklih generacij, predvsem borcev generala Maistra, tradicije NOB in partizanskega boja ter osamosvojitvene vojne. Na Ministrstvu za obrambo se zavzemamo, da bi prej omenjene vrednosti približali mladim, kajti le tako bomo lahko skupaj živeli v boljšem, prijaznejšem in predvsem varnejšem okolju,« je sklenila ministrica.

Padalci Slovenske vojske
  Padalec Slovenske vojske

Gostitelj, župan Občine Žužemberk Franc Škufca, je v svojem nagovoru poudaril, da gre za dogodek, ki je za vedno povezal usodi dveh narodov, za tragičen dogodek z veselim koncem, saj je padec letala preživelo vseh deset članov posadke, vključno s pilotom Edwardom F. Loganom. »Obeležje, ki ga danes odkrivamo, ni le pomnik na pretekle dogodke, ampak je tudi opomnik, da se strahote vojne ne bi nikoli ponovile,« je dejal ob odkritju ter spomnil na hude preizkušnje prebivalcev teh krajev med drugo svetovno vojno in na prizadevanja, da se sovraštvo in razdvajanja ne bi ponovila. Veleposlanik Združenih držav Amerike Brent R. Hartley je ob tej priložnosti v svojem nagovoru izpostavil predvsem izreden pogum in človečnost domačinov in partizanov, kateri so povsem neznanim letalcem, ki so dobesedno padli z neba, pomagali na varno. Izrazil je prepričanje, da vse bolj ko se ti dogodki oddaljujejo, tem bolj je pomembno, da jih ohranimo v spominu in se iz njih učimo. V 2. svetovni vojni so se kovali temelji slovensko-ameriškega prijateljstva in vojaškega sodelovanja, ki so se še okrepili z vstopom Slovenije v Nato, tako preko skupnih vojaških vaj kot tudi s sodelovanjem na mednarodnih operacijah in misijah, je poudaril veleposlanik. Veleposlanik Slovenije pri Natu Jelko Kacin je ob odkritju pomnika izpostavil njegov pomen za obuditev in razumevanje pojma zavezništva. Izpostavil je izreden pomen zavezništva med Evropo in Ameriko v prejšnjem stoletju za ohranjanje miru. Spomnil je, da je bilo v času 2. svetovne vojne na naših tleh več takih pristankov ameriških letalcev zato je prav, da ameriškemu veleposlaništvu ponudimo vso podporo pri iskanju še pogrešanih in zbiranju informacij. V imenu zunanjega ministrstva je veleposlanik Kacin poudaril, da je Slovenija verodostojna zaveznica za kar si bo prizadevala tudi v prihodnje.

Skica območja letalske nesreče
  Skica območja letalske nesreče

Slovesnost so v kulturnem programu popestrili Orkester Slovenske vojske, učenci OŠ Žužemberk, Moški pevski zbor Cirila Zajca in The Plut Family iz Bele krajine. Na dogodku so sodelovali tudi 1. spominski partizanski bataljon, organizacije in društva iz občine in izven nje, vaščani vasi Gradenc, Turistično društvo Suha krajina, Občina Žužemberk ter Garda Slovenske vojske. Slovesnost, katere se jo je udeležilo več sto ljudi, se je simbolno začela s preletom letala pilatus ter skokom padalcev Slovenske vojske.

Vir: MORS in knjiga Skočite, prekleto, skočite

Pogled iz letala PC-6 Slovenske vojske
  Pogled iz letala PC-6 Slovenske vojske

 

Pogled iz letala PC-6 Slovenske vojske
Pogled iz letala PC-6 Slovenske vojske
Nazadnje urejano na Sobota, 11 Marec 2017 22:04

Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31