Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Peter Podlunšek drugi v San Diegu

Oceni ta prispevek
(5 glasov)
17 Apr 17
Napisal Prebrano 6885 krat
Objavljeno v Novice

Na 2. Red Bull Air Race letos je prekmurski as odletel dirko kariere in pristal na zmagovalnem odru.

Letošnja velika noč je za ekipo Peter Podlunšek Racing postala zares velika. Pod toplim kalifornijskim soncem nad zalivom San Diega se je prekmurski letalski as s tremi vrhunskimi predstavami zavihtel na drugo mesto drugega Red Bull Air Race-a v letošnji sezoni. »Takoj na začetku je težko opisati vse občutke. Presrečen sem, zdi se mi, kot da sanjam – realnost še ni prišla čisto za mano.« je po tekmi povedal Peter Podlunšek

Natančen in hiter - Peter v San Diegu
  Natančen in hiter - Peter v San Diegu

Peter je s svojo ekipo prišel v San Diegu že v začetku aprila ter se na dirko skrbno pripravljal, saj v San Diegu še nikoli ni dirkal. S tehničnim delom ekipe, ki ji poveljuje mehanik Dax Wanless, je pripravil nekaj novosti na letalu, ki je že sicer napram lani precej hitrejše (spomnimo, Peter je na prvi dirki sezone v Abu Dhabi-ju dosegal najboljše neto čase voženj), kar kažejo vsi primerjalni časi s prejšnjo sezono. Že tako hiter dirkalnik, pa je ekipa še izpilila ter v dirkaški vikend vstopila pripravljena in osredotočena, da dosežejo izzid sezone.

V prvem paru je izbral odlične linije, bil izjemno hiter in z veliko razliko (+0.743s) premagal Kanadčana Matta Halla. Peter je postavil čas 58.929, ki ga v prvem krogu na izpadanje nato ni premagal več nihče in je bil hkrati edini, ki je postavil čas pod 59 sekundami. Še najmanj je za Petrom zaostal (0.138s) francoz Ivanoff.

Peter je po prvi vožnji povedal, da so z ekipo zelo dobro skovali taktiko za tekmo in načrtovali najboljše linije, ki mu jih je iz taktične zamisli uspelo prenesti tudi na dirko. ”Razmere na progi niso bile lahke, precej piha veter, napram kvalifikacijam. Proga je izjemno zahtevna in res sem užival na njej.”

V drugem krogu na izpadanje se je Peter pomeril z domačinom, Michael Goulian-om, ki je v prvem krogu dosegel čas 1:02.281 in naredil podobno napako kot Peter na kvalifikacijah, da ni letel pri eni izmed kombinacij vrat dovolj horizontalno, znotraj pravil, ki dovoljujejo let na ”horizon level” +- 10 stopinj.

Po izkušnjah članov ekip v elitni seriji, je druga dirka že prelomnica za celotno sezono. Na prvi dirki, ki je bila letos v Abu Dhabi-ju, kjer je zmagal čeh Martin Šonka, je bil Peter (neopravičeno) diskvalificiran, vendar je bil njegov neto čas na dirki med najboljšimi. Že takrat smo vedeli, da bo letos Peter zelo hiter, ter da potrebuje le še nekaj malega sreče, da bo začel posegati po točkah in tudi stopničkah. Spomnimo, lani je drugo dirko, ki je bila v avstrijskem Spielberg-u (letos tega prizorišča ni med gostitelji dirk) dobil nemec Dolderer, ki je ob koncu sezone postal tudi svetovni prvak. Če statistika ne laže, lahko komaj čakamo že naslednjo dirko v začetku junija, v Chibi, na Japonskem.

Prvič v San Diegu in že na stopničkah
Prvič v San Diegu in že na stopničkah

Peter je presenetil že v svojem prvem nastopu, ko je z eno najboljših voženj v krogu štirinajstih opravil z lanskim podprvakom skupnega seštevka Mattom Hallom (Avstralija). Kot je povedal po pristanku je bila že uvrstitev med osem najboljših dosežek. A zakaj bi se ustavil tam? V drugem nastopu dneva je, kot smo že zapisali suvereno opravil z domačinom Michaelom Goulianom in vstopnica za veliki finale najboljših štirih je bila v žepu.

Zmagovalna trojka - Muroya, Podlunšek in Dolderer
    Zmagovalna trojka - Muroya v sredini, Podlunšek levo in Dolderer

 

Na vrsti je bil veliki finale. Postava: Matthias Dolderer, Yoshi Muroya, Peter Podlušek in Kirby Chambliss. V nekaj napetih minutah, ko smo gledalci težko lovili sapo, smo bili priča spektakularni predstavi hitrega letanja, natančnosti, napak in odrezanih pilonov. Rezultat? Najboljši Muroya, najsrečnejši Podlunšek, tretji Dolderer in četrti Kirby Chambliss.

»Brez izjemne ekipe, ki jo imam, danes ne bi bil tu, kjer sem.« Peter Podlunšek

Podlunšek je z 12 točkami v skupnem seštevku na petem mestu.

Foto: Red Bull Content Pool

 

Nazadnje urejano na Ponedeljek, 17 April 2017 09:50

Koledar objav

« Januar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31