Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Fraport Slovenija najavil širitev potniškega terminala

Oceni ta prispevek
(9 glasov)
20 Apr 17
Napisal Prebrano 4426 krat
Objavljeno v Novice

Aerodrom Ljubljana d.o.o., ki upravlja z ljubljanskim letališčem, se po novem imenuje Fraport Slovenija, d.o.o.

Skupaj z imenom se spreminja tudi celostna grafična podoba blagovne znamke in znano zeleno, zamenjuje temno modra, s prepoznavnim logotipom lastnika. To pa ni edina novost. Ob predstavitvi nove znamke najavljajo širitev obstoječega potniškega terminala, ki bo potnikom in drugim uporabnikom vrata predvidoma odprl pred poletno sezono leta 2020.

Nov terminal bo grajen modularno
  Nov terminal bo grajen modularno

Konec marca je minilo že dve leti, od kar je družba Fraport AG, 100-odstotna lastnica Aerodroma Ljubljana. Preimenovanje firme in sprememba njene podobe v skladu s smernicami Skupine Fraport, predstavlja zadnji pomemben korak v več kot dveletnem procesu integracije v skupino. Z njim se izraža enakopravno članstvo v mednarodni skupini, v katero je združeno 28 letališč oz. letaliških podjetij po celem svetu. Enotna strategija globalne blagovne znamke določa in izraža odnose med podjetji v skupini in krepi njeno moč ter prepoznavnost v mednarodnem okolju.

Christoph Nanke, predsednik Odbora vlagatelja Fraport Slovenija, d.o.o.
  Christoph Nanke, predsednik Odbora vlagatelja Fraport Slovenija, d.o.o.

“Letališka podjetja imajo velik pomen za lokalna okolja, hkrati pa delujejo v konkurenčnem mednarodnem prostoru. Verjamemo, da bo Fraportova znamka pozitivno prispevala k mednarodni prepoznavnosti, ugledu in konkurenčnosti našega hčerinskega podjetja v Sloveniji”, je ob preimenovanju povedal Christoph Nanke, predsednik Odbora vlagatelja Fraport Slovenija, d.o.o.

Gradnja bo končana pomladi 2020
  Gradnja bo končana pomladi 2020

Novo ime s pripadajočim logotipom je v veljavi od 20. aprila 2017, medtem ko je bilo v register vpisano dan pred tem. V dolgi različici se pojavlja kot Fraport Slovenija, upravljanje letališč, d.o.o., v skrajšani pa kot Fraport Slovenija, d.o.o. Vsi drugi podatki o družbi ostajajo nespremenjeni, prav tako se ne bo spremenilo nič v zvezi z razmerji s poslovnimi partnerji. Poimenovanje sledi uveljavljeni praksi skupine, kjer se za odvisne družbe poleg imena matične praviloma uporablja tudi ime države, kjer je sedež odvisne družbe. Dovoljenje za uporabo imena Slovenija v firmi družbe je bilo izdano s sklepom Vlade RS 14. marca 2017. Letališče, kot destnacija, pa se po novem imenuje Ljubljana Airport.

Panoji
  Panoji

Hkrati z razkritjem novega imena in podobe se napoveduje tudi širitev obstoječega potniškega terminala, s katerim bodo odpravili ozka grla, ki nastajajo zaradi naraščajočega števila potnikov (rast števila potnikov je v prvih treh mesecih letošnjega leta 17,5 odstotna) in spremenjene strukture prometa, kateri obstoječa infrastruktura komaj še zadošča, vendar ob nadaljni rasti bodo težave ob konicah vse večje. Ta se zgoščuje v vedno krajših prometnih konicah, ki tranzitnim potnikom omogočajo kratke prestopne čase. Na letih Adrie Airways so le ti večinoma med 35 minutami in manj kot tremi urami.

V družbi Fraport Sloveniija so zbrali več napovedi in kazalnikov dolgoročne rasti letalskega prometa, ki obsega podatke s strani večih organizacij in združenj, kot so Združenje evropskih letališč, Mednarodne organizacije civilnega letalstva, Mednarodnega združenja za zračni transport ter proizvajalcev letal, ter iz zbranih podatkov prišli do zaključka, da bo predvidena ocenjena letna rast ljubljanskega letališča 3,1 odstotna, v naslednjih tridesetih letih, kar opravičuje načrtovano investicijo.

Zmago Skobir, poslovodni direktor Fraport Slovenija
  Zmago Skobir, poslovodni direktor Fraport Slovenija

Zmago Skobir, poslovodni direktor Fraport Slovenija, d.o.o., pojasnjuje, »da je predvidena rešitev zasnovana modularno. To pomeni, da omogoča fazno gradnjo, ki se bo na učinkovit in ekonomičen način lahko sproti prilagajala razvoju in potrebam prometa. Hkrati bo omogočala udobje in kakovostno potniško izkušnjo.”

”V primeru, da se bomo v prihodnosti odločili še za dodatno širitev terminala, bomo nadaljevali z modularno gradnjo, katero bomo vpeljali sedaj. Širitve terminalskih kapacitet so predvidene v smeri Šenčurja,” je še dodal Skobir.

Zgradili bodo tudi novo sortirnico
  Zgradili bodo tudi novo sortirnico

V prvi fazi širitve terminala bo zmogljivost povečana z obstoječih 500 na 1280 potnikov na uro v odhodu. V njem bo večja brezcarinska prodajalna (”Duty Free Shop”), nov poslovni salon, prenovljena gostinska ponudba in promocijske površine. Na let se bo mogoče prijaviti na 22 prijavnih okencih (osem več, kot sedaj), varnostni pregled pa bo potekal v petih linijah. Prav slednji je po besedah Skobirja, najbolj ”boleča” točka sedanjega terminala. Obstoječim 700 kvadratnim metrom površin za sortiranje prtljage bo dodana nova sortirnica, ki bo velika 2.000 kvadratnih metrov, večji in zmogljivejši bo tudi prostor za prevzem prtljage. Tukaj bodo skupno trije trakovi za prevzem prtljage, en več kot sedaj.

Obstoječe površine potniškega terminala, ki se sedaj razprostirajo na 13 tisoč kvadratnih metrih, bodo prenovljene in funkcionalno povezane mostično z novim delom. Stari terminal bi naj bil prvenstveno kasneje namenjen potnikom na nizkocenovnih letih ter čarterskemu prometu. Po širitvi, ki se začenja takoj in bo končana spomladi 2020, ko bo terminal predan v uporabo, pa jih bo približno 22 tisoč kvadratnih metrov. Skupaj z novim delom terminala bodo povečali zmogljivosti pretoka potnikov na do 2,5 milijona letno, celotna investicija v nov terminal pa znaša 16 milijonov evrov. Na novem delu terminala ne bo aviomostov, kajti zaenkrat ne zaznavajo ozkih grl na področju vkrcavanja potnikov, ampak v postopkih pred tem (prijava na let, varnostni pregled).

Za odločitev gradnje širitve terminala so se odločili tudi zato, ker zaznavajo trend vse večjega zanimanja tujih gostov za Slovenijo, posledično pa se je povečalo zanimanje tujih letalskih družb, da bi vzpostavile lete z Ljubljano. Poslovodni direktor družbe Fraport Slovenija je namignil, da bi lahko do konca leta Wizzair-u, EasyJetu in Transavii, dodali še do dva dodatna nizkocenovna letalska prevoznika. V letošnjem letu beležijo v prvih treh mesecih 17, 5 odstotno rast števila potnikov, medtem ko predvidevajo, da bo rast števila potnikov v letu 2017 skupaj 8 odstotna. Rast je posledica zelo dobrih polnjenj letal tujih letalskih prevoznikov, kakor tudi letal Adrie Airways.

Zmago Skobir, poslovodni direktor Fraport Slovenija
  Zmago Skobir, poslovodni direktor Fraport Slovenija

Na vprašanje, zakaj so čakali do sedaj za odločitev za gradnjo širitve terminala je Skobir odgovoril, da tudi delno zaradi Adrie Airways, kajti tudi sami niso vedeli, kako se bo razvila zgodba z Adrio v času prodaje in takoj po njej, ampak zaznavajo, da se z Adrio upravlja dobro in da tudi oni beležijo solidno rast prepeljanih potnikov, kar jih navdaja z optimizmom.

Poleg spremembe imena in dograditve terminalskih kapacitet, vzporedno že potekajo dela za prestavitev glavne ceste Kranj – Moste, poteka tudi izgradnja in nadgradnja kanalizacijskega sistema, prav tako pa so v procesu dela tudi graditve vseh internih cest, ki bodo povezovale službe in območja letališča po prestavitvi glavne ceste.

Foto: Fraport Slovenija in Davor Golec

 

Nazadnje urejano na Četrtek, 20 April 2017 22:16

Koledar objav

« Avgust 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31