Natisni to stran

Usoda baze HNMP v Mariboru je še vedno negotova

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
16 Maj 17
Napisal Davor Golec Prebrano 3856 krat
Objavljeno v Novice

Baza HNMP Maribor je bila vzpostavljena 15.11. 2016 z namenom zagotoviti enakomernejšo in hitrejšo dostopnost prebivalcem Republike Slovenije do oblike izvajanja NMP s helikopterjem.

Šestmesečno obdobje se izteče danes vmesni podatki pa kažejo, da je bilo do 30.4.2017 opravljenih 71 letov nekaj intervencij pa zaradi neprimernih vremenskih razmer za polet helikopterja ni bilo izvedenih. Glede na pretekle izkušnje na Ministrstvu za zdravje ocenjujejo, da se bo v prihodnjih mesecih zaradi ugodnejših vremenskih razmer število intervencij povečalo.

Iz Maribora so opravili 71 letov
  Iz Maribora so opravili 71 letov

Pilotni projekt HNMP Maribor je bil podaljšan za en mesec (do 15. junija 2017). »Trenutno intenzivno potekajo medresorska usklajevanja glede ureditve izvajanja dejavnosti HNMP v prihodnje, kar med drugim vključuje tudi odločitev glede nadaljnjega izvajanja HNMP iz letališča Edvarda Rusjana Maribor.« so za slovenski letalski portal sporočili iz Ministrstva za zdravje. MZ krije stroške delovanja zdravstvenega dela ekipe, ki so opredeljeni v pogodbi med Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije in javnim zdravstvenim zavodom, ki dejavnost izvaja. V tem primeru je to Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor. V skladu s standardi znaša strošek na letnem nivoju približno 450.000 € in zajema plačilo ekip ter materialne stroške izvajalca.

Letalska policijska enota je do 30.4.2017 opravila 71 letov, od tega 19 s helikopterjem AB 212, 38 letov s helikopterjem AB 412 in 14 s helikopterjem AW 109. Skupaj je bilo za 71 letov naletenih 92,45 ur letenja. Opravljenih je bilo skupaj 56 HNMP intervencij, 2 sekundarna prevoza bolnikov in 13 prevozov novorojencev v inkubatorjih. V UKC Ljubljana je bilo prepeljanih 15 oseb, v UKC Maribor pa 56 oseb so za sierra5.net povedali na Slovenski Policiji.

Večino pomoči potrebnih so prepeljali v UKC Maribor
  Večino pomoči potrebnih so prepeljali v UKC Maribor

Skupni stroški do konca aprila 2017 so 350.000 EUR, v kar je vštet strošek najema prostorov, stroški letaliških taks na letališču Edvarda Rusjana v Mariboru, stroški prevoza dežurnih posadk in seveda realiziran nalet helikopterjev. Stroški se krijejo iz postavke, ki je dodeljena Letalski policijski enoti za opravljanje dejavnosti HNMP.

Policistom z veliko koordinacije uspe zagotavljati potrebne posadke, saj hkrati zagotavljajo tudi helikopter in posadko za HNMP ali GRS na Brniku. »Vsekakor bi razbremenilo nas in kolege iz Slovenske vojske, če bi bilo potrebno na Brniku za ekipo HNMP zagotavljati le en helikopter in ne dva.« so še sporočili iz Policije.

Helikoptersko reševanje v Sloveniji izvajata Slovenska policija in Slovenska vojska
  Helikoptersko reševanje v Sloveniji izvajata Slovenska policija in vojska

Končna odločitev o usodi baze HNMP v Mariboru še ni sprejeta. Stroka meni, da je bila vzpostavitev baze v Mariboru upravičena in bi se morala dejavnost nadaljevati. Glede organizacije helikopterskih prevozov za potrebe zdravstva potekajo medresorske aktivnosti in bo predvidoma do poletja podan predlog na VRS, ki bo odločila o nadaljnji organizaciji dejavnosti helikopterskih prevozov. V dogovoru z Ministrstvom za notranje zadeve je pilotni projekt podaljšan za en mesec so za sierra5.net sporočili z Minitrstva za zdravje.

Vzpostavitev baze HNMP

Prva HNMP akcija iz Maribora

Nazadnje urejano na Ponedeljek, 15 Maj 2017 21:02

Mediji