Natisni to stran

Burduš, prvi helikopter, ki je sodeloval pri reševanju v naših gorah

Oceni ta prispevek
(5 glasov)
17 Maj 17
Napisal Uroš Kopavnik Prebrano 4232 krat
Objavljeno v Novice

Helikopter Bell 47, z registrsko številko YU-HAK, je prišel v takratno letalsko enoto milice davnega maja leta 1967.

»Burduš«, kot so ga poimenovali piloti in reševalci, je bil nabavljen z namenom nudenja pomoči in podpore pri rednih policijskih nalogah, a se je zelo hitro pokazalo, da je lahko uporaben tudi v gorah, pri reševanju. Prvo gorsko reševalno akcijo je opravil leta 1968 na Mojstrovko. Arhivski video posnetek burduša iz vaje na Brniku je na koncu članka.

Nalaganje helikopterja na Brniku
  Nalaganje helikopterja na Brniku

Bell 47 je bil prvi helikopter na svetu, ki je dobil vse certifikate za civilno uporabo (8. marec 1946). Poleg Italijanske Aguste in ameriškega Bella so jih izdelovali tudi na Japonskem (Kawasaki) in v Veliki Britaniji (Westland), vse do leta 1974. Skupno je bilo zgrajenih več kot 5600 plovil. Helikopter je letel in služil v skoraj vseh vojskah in policijskih enotah širom sveta, največjo prepoznavnost pa je ta model zagotovo pridobil kot »glavni igralec« v ameriški nadaljevanki M.A.S.H. Skupno je bilo zgrajenih več kot 5600 plovil. Ocenjuje se, da trenutno po svetu leti še okrog 1000 primerkov tega modela, različnih verzij. Z nekaj tehničnimi posegi in stroški, bi bil lahko leteči tudi Slovenski AB 47J, YU-HAK.. zadnjo pot legendarnega Burduša, 50 let starega helikopterja, ki je oral ledino v helikopterskem reševanju. Ogledate si ga lahko v Slovenskem planinskem muzeju.

Burduš je prispel v Mojstrano
  Burduš je prispel v Mojstrano

Muzej je dobil helikopter v upravljanje za pet let z možnostjo podaljšanja še za pet let, ostaja pa v lasti Slovenske Policije.

Vir: Uroš Kopavnik in www.kranjska-gora.si

Fotografije: Slovenski planinski muzej

 

Nazadnje urejano na Četrtek, 18 Maj 2017 13:09

Mediji