Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Vaja Zlomljeno krilo 2017

Oceni ta prispevek
(6 glasov)
23 Jun 17
Napisal Prebrano 2775 krat
Objavljeno v Novice

V sredo, 21.6. 2017 je na ljubljanskem letališču potekala vaja Zlomljeno krilo 2017, kjer so letališki gasilci, vojaški in civilni preiskovalci letalskih nesreč, policija in URSZR prikazali postopke reševanja v primeru letalske nesreče.

Vajo sta v sodelovanju s Fraportom Slovenija organizirala stalna komisija za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov vojaških zrakoplovov ministrstva za obrambo ter nacionalni forenzični laboratorij ministrstva za notranje zadeve. Predstavili so postopke gašenja razbitin letala, zavarovanja kraja nesreče in dokazov, identifikacije nevarnih predmetov in njihove nevtralizacije, identificiranja žrtev ter preiskave nesreče.

Teren je pregledal tudi robot
  Teren je pregledal tudi robot

Scenarij vaje je predvideval trk vojaškega letala tornado in potniškega letala. Poveljnik gasilsko reševalne službe na ljubljanskem letališču Milan Dubravac je povedal, da bi v primeru letalske nesreče gasilci prišli na kraj dogodka v nekaj minutah in takoj začeli gasiti in reševati. Hkrati bi zavarovali kraj nesreče in obveščali ustrezne službe.

Kraj nesreče so si ogladali tudi policisti
  Kraj nesreče so si ogladali tudi policisti

Ko so gasilci opravili svoje delo so na kraj nesreče prišli vojaški in policijski preiskovalci letalskih nesreč. Območje so pregledali tudi bombni tehniki, saj je bilo vojaško letalo oboroženo. Glavni preiskovalec vojaških letalskih nesreč polkovnik Mihael Klavžar je povedal, da v primeru letalske nesreče najprej zavarujejo širše prizorišče, nato se pristopi k oceni situacije, nevarnosti in se zavaruje še ožje prizorišče in dodal: »Vzpostavi se krizni štab in se uskladi z drugimi službami o metodologiji dela. Letalski preiskovalni organi nikoli ne ugotavljamo krivde. Mi vedno ugotavljamo vzrok in to samo z enim namenom. Da bi predlagali ustrezne ukrepe, da se podobne nesreče nebi več ponovile.«

Vajo si je ogledal tudi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Miloš Bizjak, ki je povedal, da gre za tradicionalno vajo, ki jo pripravljajo že deset let, tokrat pa so jo prvič pripravili na ljubljanskem letališču in dodal: »Njen namen je vaditi postopke koordinacije različnih služb in uskladitev vseh postopkov. Vsaka taka vaja odkrije še nekatere pomanjkljivosti in upamo, da bomo vsako leto boljši.«

Scenarij je predvideval trk dveh letal
  Scenarij je predvideval trk dveh letal

Direktor za skupne in splošne zadeve Fraporta Slovenija Thomas Uihlein je povedal, da je taka vaja izjemno pomembna, saj morajo biti letališki gasilci visoko usposobljeni, kar se je na tej vaji tudi pokazalo. Hkrati pa je pomembno, da se vzpostaviti komunikacija med civilnim in vojaškim delom je dodal Uihlein, ki je povedal, da bo Fraport na Brniku ustanovil Fraportovo letalsko akademijo.

Na vaji je sodelovalo okrog 70 pripadnikov različnih služb. Poleg domače strokovne javnosti pa so si vajo ogledali tudi gostje iz letalskih preiskovalnih organov iz Švice in Nemčije, ter vodja skupine za identifikacijo žrtev nesreč iz Velike Britanije.

Foto: Bruno Toič, MORS

 

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« December 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31