Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Helikopterska vaja Fire Blade 2017

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
03 Jul 17
Napisal pripravil Franci Jeraj Prebrano 2641 krat
Objavljeno v Novice

Od 1.-12. maja 2017 je v letalski bazi Pápa na Madžarskem potekala helikopterska vaja Fire Blade 2017.

Sodelovanje držav članic

Helikoptersko vajo je organizirala Evropska obrambna agencija (EDA). Gostila jo je Madžarska, sodelovale pa so še Avstrija, Belgija, Nemčija in Slovenija. Prihodnje leto bo vaja na Portugalskem.

Avstrijski AB 212 in slovenski Bell 412
  Avstrijski AB 212 in slovenski Bell 412EP

Pripadniki 151. helikopterske eskadrilje so sodelovali s helikopterjema Bell-412 in Cougar AS 532AL ter podpornimi elementi 15. polka vojaškega letalstva in Logistične brigade.

Belgijski A-109BA
  Belgijski A-109BA

Izvedba vaje sledi konceptu usposabljanja enot v izvajanju postopkov sestavljenih zračnih operacij (COMAO – Composite Air Operations) za dosego skupnega cilja. V dopoldanskem času je bilo izvedenih več ločenih letov za usposabljanje. Ti so se nadaljevali tudi v popoldanskih in večernih urah. V večernih in nočnih usposabljanjih so piloti uporabljali opremo za nočno vidljivost (Night Vision Goggles).

Madžarski Mil MI-17
  Madžarski Mil MI-17

Poligon Várpalota

Strelske vaje v »živo« so bile izvedene na velikem območju poligona Várpalota. Vsi udeleženci so v devetih letalnih dneh izstrelili več kot 28.000 nabojev in 480 nevodenih raket. Točka "0" na poligonu Várpalota je bila tudi glavna točka za eno izmed najbolj zapletenih vaj COMAO, tokrat s ciljem boja proti terorizmu. Posebne enote, iz več držav udeleženk, so letele na različnih tipih helikopterjev. Težave so se razreševale na različne načine, a z enakim končnim rezultatom je povedal avstrijski pilot in dodal: "Moramo se naučiti zaupati drug drugemu in pridobiti znanje od drugih, da opravimo delo".

Nemški CH-53GA
  Nemški CH-53GA

Vaja JATC

Enota JTAC je poklicala na pomoč letali gripen, ki sta uničili glavni bojni tank T-72, ki je pripadal »bad guysom«. Operacijo so vodili iz dveh belgijskih helikopterjev A-109. Oba A-109 sta bila opremljena z dvema mitraljezoma v vratih. Avstrijski Blackhawk pa je prestregel Jeep z »bad guysi«. Medtem so avstrijski in slovenski helikopter Bell in madžarski Mi-8 dostavljali vojake na teren. Slovenski helikopterjem Cougar je bil v ozadju v rezervi. Takoj po ustavitvi sovražnikovega ognja, so se helikopterji vrnili za "fazo izvlečenja". Ta je vključevala zajetje »bad guysov««, vrnitev materiala in vojakov ter zdravniško evakuacijo poškodovancev.

Tehnik letalec na slovenskem cougarju
  Tehnik letalec na slovenskem cougarju

Usposabljanje v urbanem okolju

Druga vaja COMAO, na kateri smo bili prisotni, je potekala na poligonu Újdörögd. Poligon, imenovan tudi "mesto ruševin", je sestavljen iz različnih stavb, ki spominjajo na vas in je enkratno prizorišče za usposabljanje v urbanem okolju. Helikopterji lahko pristanejo na strehah stavb. Slovenski helikopter Cougar je pripeljal pripadnike posebne enote. Ti so se izkrcali z nalogo, da v stavbah poiščejo sovražne sile. Medtem sta nemška helikopterja CH-53GA na prizorišče dostavila četo vojakov. Nenadoma se je pojavilo sovražnikovo oklepno vozilo BTR-80, ki je v vaji COMAO povzročalo težave, vendar je vozilo kmalu onesposobilo letalo gripen.

Slovenski cougar in elitne enote
  Slovenski cougar in elitne enote

Vaja je potekala v organizaciji in izvedbi madžarskih zračnih sil in pod mentorstvom Evropske obrambne agencije (EDA) z namenom urjenja helikopterskih enot v poenotenju postopkov delovanja v mednarodnih operacijah, razmerah slabe vidljivosti, letenja v zahtevnejšem okolju ter izvedbi bojnega streljanja v dnevno-nočnem času. Na vaji je sodelovalo 500 pripadnikov in 14 helikopterjev iz petih držav. Skupno so naleteli 250 ur.

Slovenski Bell 412EP in avstrijski AB212
  Slovenski Bell 412EP in avstrijski AB212

Avtorja: Kees  Otten & Wim Das, Dutch Aviation MEDIA (http://www.dutchaviationmedia.com)

Nazadnje urejano na Nedelja, 02 Julij 2017 23:28

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Maj 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31