Natisni to stran

Slovenska vojska rešuje življenja

Oceni ta prispevek
(1 glas)
26 Jul 17
Napisal Uroš Knez, SV Prebrano 2624 krat
Objavljeno v Novice

Od 26. junija do 23. julija je bila Skupina Slovenske vojske za zračno medicinsko evakuacijo vključena v sistem zaščite in reševanja.

V slabem mesecu so skupaj z ekipami helikopterske nujne medicinske pomoči in 15. polka vojaškega letalstva prepeljali 26 pacientov, od tega 13 primarnih z mesta nezgode, osem sekundarnih medbolnišničnih prevozov tako v Sloveniji kot iz tujine in pet medbolnišničnih prevozov novorojenčkov v inkubatorju. V tem času je nalogo dejavno podpiralo sedem pripadnikov skupine za zračno medicinsko evakuacijo Vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske.

Prepeljali 26 so pacientov
  Prepeljali 26 so pacientov

Poslanstvo skupine za zračno medicinsko evakuacijo je sekundarna strateška evakuacija (stratevac) pripadnikov Slovenske vojske iz tujine v domovino, ob tem pa skupina tudi dejavno sodeluje v sistemu zaščite in reševanja Republike Slovenije, zdravstveno podpira primarne zračne evakuacije pri dejavnostih Slovenske vojske, zdravstveno podpira civilna tekmovanja in prireditve ter sodeluje na mednarodnih vajah oziroma usposabljanjih. Pripadniki skupine imajo opravljena specialistična usposabljanja na področju letalske medicine (angl. course for aeromedical personnell, us army flight medic course, us air force aeromedical evacuation tehnician course ...).

Besedilo in fotografije: Uroš Knez

 

Nazadnje urejano na Sreda, 26 Julij 2017 13:36