Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

V Libanon tudi tri obnovljena vozila hummer

Oceni ta prispevek
(5 glasov)
07 Avg 17
Napisal Prebrano 3005 krat
Objavljeno v Novice

Slovenska vojska je v operaciji Unifila v Libanonu od decembra 2006, v tem času pa se je zamenjalo 22 kontingentov in le malo vozil.

Na proslavah pogosto slišimo, da so poleg usposobljenih vojakov za dobro opravljeno nalogo pomembna tudi tehnična sredstva in da tudi najboljša tehnična sredstva brez vojakov niso vredna veliko. Oboje je res, je povedala poveljujoča slovenskemu kontingentu v Unifilu majorka Nina Raduha in dodala: »Priprave na Unifil 22 so se začele januarja. V njihovem okviru je bil tudi obisk predhodnega kontingenta v Libanonu, kjer smo se seznanili z varnostnimi razmerami, nalogami in stanjem vozil v tej državi. Iz poročil in pregleda je bilo razvidno, da je stanje vozil zaskrbljujoče. Postopki zamenjave so se z veliko vnemo in prizadevanji vseh sodelujočih začeli, tako da so bila prej kot v dveh mesecih vozila ustrezno nadgrajena ter pripravljena za premik na območje delovanja.« Naloge pripadnikov kontingenta so nadzor območja odgovornosti, vključno z nadzorom razmejitvene črte med Libanonom in Izraelom ter vseh vstopnih točk v južni Libanon, poleg tega tudi pomoč libanonski vojski pri reševanju nestabilnih razmer in opravljanje štabnih nalog v poveljstvu sektorja Zahod. Da bi te naloge lahko opravljali nemoteno, majorka Nina Raduha potrebuje tudi zanesljiva tehnična sredstva. Poveljevanje odličnemu kontingentu ji pomeni velik osebni in profesionalni izziv ter izjemno odgovornost.

Priprava novih vozil
  V delavnici sta hkrati potekali mehanična priprava in vgradnja motilcev ter radijskih postaj.

Od izrabljenih do obnovljenih in nadgrajenih hummerjev

Slovenska vojska ima v Libanonu štiri LKOV hummer HMMWV. Z menjavo 22 kontingenta so zamenjali tudi tri najbolj izrabljena vozila. Dve izmed vozil, ki sta bili zamenjani, sta bili v Libanonu od novembra 2011, tretje vozilo pa je svojo pot v to državo začelo pred skoraj desetimi leti, in sicer novembra 2007, torej v tretji rotaciji slovenskih kontingentov misije Unifila, je povedal višji častnik za vzdrževanje materialnih sredstev podpolkovnik Branislav Kocijan, ki je v imenu GŠSV vse aktivnosti zamenjave vozil tudi usmerjal.

Zaradi posebnega terena in velike mase vozil so zelo obremenjeni zavorni elementi, precej pa je tudi odpovedi menjalnikov. Prav tako so obremenjeni motorji, ki poganjajo skoraj sedem ton težko vozilo, zato je redno vzdrževanje nujno, je povedal specialist za bojna in specialna vozila višji vojaški uslužbenec XI. razreda Damijan Košmrlj in dodal: »Okvare so se tako stopnjevale, da kontingent kmalu ne bi bil več operativen. Kljub vztrajnemu delu mehanikov so se vozila izrabila in preostala je le še zamenjava vozil. Glede na število prevoženih kilometrov in izrabljenost vozil bi jih bilo treba menjavati vsaj na štiri do šest let. Po ogledu vozil HMMWV na misij Unifila smo Generalštabu SV predlagali zamenjavo vozil, saj so bili hummerji na misij izrabljeni in bi potrebovali večja popravila.« Vozila so se sicer za libanonske ceste izkazala kot primerna.

Obnovljeno vozilo hummer je pripravljeno na transport
  Obnovljeno vozilo hummer je pripravljeno na transport

Priprava vozil

Vozila je zagotovila logistična brigada, ki je iz sedanjega voznega parka izbrala najbolj primerna. Inženiring je na vozilih obnovil pomembnejše mehanske sklope in jih nadgradil z opremo za delovanje v Libanonu. S projekti modifikacij in nadgradenj na sedanjo opremo imajo v SV kar precej izkušenj, vedno pa se poskušajo čim bolj prilagoditi uporabniku, da bi ta naloge opravljal kar se da varno in učinkovito, je povedal načelnik inženiringa višji vojaški uslužbenec XIII. razreda Jožef Valentinčič. Za delovanje so vozila usposobili v delavnicah 157. LOGP ob pomoči inženiringa in enote za elektronsko bojevanje (EEB), ki je vanje namestila nove motilce.

Vozila se v oklepnem smislu ne razlikujejo od predhodnih, saj gre za enak tip hummmerja, kot je bil do zdaj v Libanonu. Vse šipe so zatemnjene, razen voznikove, kar je nujno zaradi narave dela slovenskega kontingenta. Poleg tega imajo električni sistem vrtenja kupole, klimatsko napravo in centralno polnjenje pnevmatik, treba pa je bilo tudi vgraditi ter prilagoditi opremo. Pomembna sprememba pri novih in za Libanon prilagojenih vozilih je namestitev anten za radijsko postajo VHF in radijskega motilca, je povedal specialist za sisteme C4I višji vojaški uslužbenec XII. razreda Boštjan Hafner. Dodal je, da se je v preteklosti pokazalo, da namestitev anten preblizu skupaj onemogoča učinkovito sporazumevanje po postajah VHF na daljše razdalje, zato je zdaj antena VHF nameščena na sprednji del vozila. Vozila so opremljena tudi z radijsko postajo HF ter priklopom za prenosni računalnik in kamero.

Nalaganje vozil
  Nalaganje vozil

Prava razlika se pokaže šele v notranjosti vozila, saj ima kabina nameščene uporabne nosilce in priključke za polnjene naprav, zato se ni več treba zanašati na zasilne rešitve. Pri pripravi notranjosti so bile upoštevane naučene lekcije predhodnih kontingentov, tako da posadki zagotavljajo čim višjo učinkovitost in obenem varnost moštva ter opreme. Notranjosti vozila zdaj omogoča precej učinkovitejše delo med patruljo in večji nadzor nad razmerami.

Primarna oborožitev na novih vozilih je srednji puškomitraljez FN MAG, nosilec na kupoli pa omogoča tudi namestitev lahkega puškomitraljeza FN minimi.

Pripravo posameznega vozila je usklajeval inženiring, saj sta na vozilu v delavnici hkrati potekali mehanična priprava kot tudi vgradnja motilcev in radijskih postaj. Barvanje vozila, namestitev oznak UN in temnenje stekel je prek 157. LOGP izvedel pogodbeni partner. Priprava vozil je trajala pet tednov.

Prevoz vozil

Za prevoze Slovenske vojske skrbi oddelek za premike in transport (PTRA) iz Poveljstva sil. Višji častnik za premike in transport major Rajko Florjančič je povedal, da v fazi načrtovanja poskušajo racionalizirati število prevozov, tako da je v času ene rotacije misije čim manj prevozov, in dodal: »Pri vsakem prevozu se predhodno upoštevajo trije faktorji, in sicer varnost, ekonomičnost ter čas. To je osnova in abeceda vsakega prevoza. Njegova organizacija je največkrat težja, ko govorimo o manjših tovorih, in precej lažja, ko govorimo o večjih tovorih. Bistvena razlika je predvsem v količini tovora, saj je za oskrbo enot največkrat potreben le prevoz manjših količin tovora, rezervnih delov, streliva in podobnega. Na voljo imamo kar nekaj možnosti pri organizaciji prevoza tako s svojimi zmogljivostmi C-17, turbolet, falcon in helikopterji kot tudi s civilnimi pogodbenimi izvajalci. Slovenska vojska je vključena v mednarodna združenja, ki nam omogočajo gospodarnejšo izrabo prevoznih sredstev in posledično veliko privarčevanega denarja.«

Položj vozil je pomemben zaradi uravnoteženosti letala
  Položj vozil je pomemben zaradi uravnoteženosti letala

Ko so znani podatki o tovoru, torej količina, nevarne snovi, moštvo in drugo, se začnejo aktivnosti glede načina prevoza in pridobivanje ustrezne dokumentacije. Višji podčastnik za koordinacijo premikov in transporta višji štabni vodnik Mirko Mežan je ob tem spomnil, da je večino aktivnosti treba opraviti pred premikom, nalaganje tovora na letalo pa je le pika na i. »Poleg že omenjenih podatkov o tovoru moramo pridobiti dovoljenja za izvoz in uvoz ter certifikate, izbrati najustreznejše prevozno sredstvo, pripraviti potovalno dokumentacijo, načrtovati predajo oziroma prevzem tovora, pripraviti tovor za prevoz, organizirati vse za prihod letala in natovarjanje ter drugo,« je kompleksnost svojega dela opisal Mežan.

Vozila morajo imeti manj kot pol poln rezervoar za gorivo
  Vozila morajo imeti manj kot pol poln rezervoar za gorivo

Pripadniki oddelka PTRA sodelujejo tudi ob natovarjanju ali raztovarjanju letala, saj je naloga zelo zahtevna in kompleksna. Za varnost letenja je zelo pomembno, kako je tovor naložen na letalniku. Na vsakem letalu je ekipa s tako imenovanim load masterjem kot odgovornim za tovor na letalu, saj sprejme ali zavrne tovor, ki je vnaprej pripravljen. Govorimo predvsem o varnostnih ukrepih, da med letom ne bi prišlo do prevračanja, razdrtja, razlitja, eksplozij ali celo poškodbe letala oziroma v skrajnem primeru strmoglavljenja letala. Vsak tovor, na primer palete, vozila in drugo, mora ustrezati nekaterim zahtevam in biti pravilno označen. Tudi postavitev tovora mora biti taka, da ne poruši težišča letala, zato mora biti na določenem območju, da lahko letalo brez težav vzleti, leti in pristane. Vsak večji tovor, in sicer vozila, bojna vozila, tovorna vozila, helikopter in drugo, mora biti predhodno certificiran. Certifikat natančno opredeljuje, kako, kje in pod kakšnimi pogoji se neko vozilo oziroma tovor lahko pelje na določenem tipu letala. Pridobitev ustreznega certifikata lahko traja tudi več mesecev, za helikopter cougar pa so potrebovali skoraj leto dni.

Tokrat so pripadnike 22. kontingenta Unifila, vozila in opremo v Bejrut v Libanon odpeljali s transportnim letalom C-17 in tudi odslužena vozila so v Slovenijo pripeljali z istim letalom. Majorka Nina Raduha kot prva ženska poveljuje kateremu koli kontingentu v Unifilu, izrazila pa je veliko zadovoljstvo in pohvalila pripravljenost vseh, ki so sodelovali pri pripravi vozil in organizaciji prevoza. Ob tem je dodala: »Poskrbeti moram za to, da se vsi varno vrnemo v domovino in hkrati za seboj pustimo profesionalno delo ter dober vtis in tako prispevamo svoj kamenček v mozaiku vzpostavitve varnega, stabilnega ter mirnega južnega Libanona.« Slovenski kontingent, ki je nastanjen v bazi UN P 2-3 Shama v južnem Libanonu, je prevzel dolžnosti 21. maja.

Besedilo in fotografije: Borut Podgoršek

 

 

Nazadnje urejano na Ponedeljek, 07 Avgust 2017 08:06

Koledar objav

« December 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31