Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Predstavili delo dežurnih posadk letalstva Slovenske vojske

Oceni ta prispevek
(4 glasov)
10 Avg 17
Napisal MORS Prebrano 3079 krat
Objavljeno v Novice

Danes, so pripadniki 15. polka vojaškega letalstva na vojaškem delu letališča na Brniku medijem predstavili vključenost letalstva Slovenske vojske v sistemu zaščite, reševanja in pomoči s poudarkom na reševanju v gorah, izvajanju helikopterske nujne medicinske pomoči in sodelovanju pri gašenju.

Poveljnik 151. helikopterske eskadrilje podpolkovnik Igor Lanišnik je s sodelavci predstavnikom medijev predstavil organiziranost, delo in opremo dežurnih helikopterskih posadk, ki so na vojaškem delu letališča na Brniku vsak dan v vidnem delu dneva v 15-minutni pripravljenosti. Poveljnik eskadrilje je med drugim povedal, da se je število helikopterskih reševanj julija v primerjavi z istim mesecem lani povečalo s 54 na 97 in da so 13. junija s kolegi iz UKC Ljubljana uspešno prvič pripeljali inkubator ter do danes izvedli sedem prevozov inkubatorja. Sodelovali so tudi pri gašenju požarov in na pogorišča odvrgli okoli 450 000 litrov vode.

Namestnik direktorja URSZR Branko Dervodel in poveljnik 151. HEESK podpolkovnik Igor Lanišnik
  Namestnik direktorja URSZR Branko Dervodel in poveljnik 151. HEESK podpolkovnik Igor Lanišnik

Namestnik direktorja URSZR Branko Dervodel je povedal, da je bilo letos za helikoptersko reševanje porabljenih okrog pol milijona evrov, in dodal: »Letalski polk je izjemno pomemben del sistema zaščite in reševanja, saj podpirajo dejavnosti ob naravnih in drugih nesrečah. Letošnje leto smo imeli požare na industrijskih objektih in tudi v naravi, kjer so pomagali tako s helikopterji Bell 412 in Cougar kot tudi z letali PC-6 Turboporter. V zadnjih letih smo veliko naredili na preventivi, tako da požare opazimo zelo hitro in jih lahko zato tudi zelo hitro omejimo in pogasimo. Tako je bilo tudi v zadnjih dveh primerih blizu Divače in v Komnu.« V gašenje prej omenjenih požarov pa je bilo vključeno tudi letalo Pilatus PC-6, ki je na pogorišča odvrglo 50 000 litrov vode in pri tem naletelo dobrih 11 ur. Pilot letala PC-6 major Darko Sovič je povedal, da je turbopropelersko letalo pri gašenju požarov zelo učinkovito in da lahko z enim naletom odvržejo okoli 600 litrov vode. Več ...

V ospredju Bell 412 in cougar v ozadju
  V ospredju Bell 412 in cougar v ozadju

Dežurne posadke letalstva Slovenske vojske so letos v reševalnih akcijah posredovale 304-krat, od tega so 195-krat poskrbele za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, 7-krat za prevoz inkubatorja, 85-krat posredovale pri reševanju v gorah in 17-krat sodelovale pri gašenju požarov. Pri tem so prepeljale 303 poškodovane ali obolele, na pogorišča odvrgle 500 000 litrov vode in pri tem naletele 390 ur. Zdravnica letalka Eva Pogačar, dr. med., je povedala, da imajo največ primarnih intervencij, torej prevozov s terena v bolnišnice, in dodala: »Prednost prevozov s helikopterji je hitrost, ni zaviranj, pospeševanj in ovinkov. To je zelo pomembno pri hudi poškodbi glave ali hrbtenice, pri kateri pospeški oziroma pojemki lahko vplivajo na poškodbo in jo poslabšajo.«

PC-6 turboporter
  PC-6 turboporter

Dežurne helikopterske posadke Slovenske vojske so v prvih sedmih mesecih letos poletele na pomoč 286-krat, v enakem obdobju lani 210-krat. Največje povečanje števila reševanj je bilo junija, in sicer z 21 na 66, ter julija, s 54 na 97. Namestnik direktorja URSZR Branko Dervodel je povedal, da je rast števila nesreč povezana tudi s povečanim obiskom turistov v Sloveniji in njihovimi dejavnostmi v naravi.

Zdravnica letalka Eva Pogačar, dr. med.
  Zdravnica letalka Eva Pogačar, dr. med.

Helikoptersko reševanje v gorah zahteva zelo visoko stopnjo izurjenosti tako posadke helikopterja kot tudi reševalcev, saj se nesreče pogosto dogajajo v slabem vremenu in na težko dostopnih predelih, kar še dodatno otežuje reševanje. Vsaka še tako majhna napaka je lahko usodna za celotno ekipo in plovilo, zato daje 151. helikopterska eskadrilja velik poudarek skupnemu usposabljanju z gorskimi reševalci letalci ter drugimi sodelujočimi v akcijah reševanja.

Bell 412 na povratku iz HNMP
  Bell 412 na povratku iz HNMP


Za reševanje se uporablja posebna oprema, ki je izdelana v skladu z določenimi standardi, ki jih zahtevajo velike obremenitve in težki pogoji reševanja. Zelo pomembni sta tudi komunikacija in usklajenost med reševalci ter posadko helikopterja, saj se ob odpovedi radijskih zvez med seboj sporazumevajo s posebnimi znaki z rokami.


Ob koncu so reševalne ekipe poudarile pomembnost ustrezne pripravljenosti in opremljenosti planincev za varno hojo v gorah.

 

 

Nazadnje urejano na Četrtek, 10 Avgust 2017 17:52

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse obvezne podatke, označene z zvezdico (*). HTML koda ni dovoljena.


Koledar objav

« Maj 2021 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31