Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Gasilce seznanili s tveganji ob nesreči PC-9M

Oceni ta prispevek
(7 glasov)
30 Avg 17
Napisal Prebrano 2794 krat
Objavljeno v Novice

Pripadniki 152. letalske eskadrilje in 153. letalsko-tehnične eskadrilje so v začetku julija za gasilce gasilsko reševalne službe Fraporta Slovenija pripravili informativno usposabljanje o ravnanju z oborožitvenimi sistemi, katapultnim sedežem in morebitnimi nevarnostmi okrog letala PC-9M. Usposabljanje so izvedli, da bi gasilce seznanili z ravnanjem ob letalski nesreči. Also in English

Poveljnik gasilsko reševalne službe Fraporta Slovenija Milan Dubravac je povedal, da vaje, ki omogočajo seznanitev z različnimi tipi vojaških letal in njihovimi oborožitvenimi sistemi, prispevajo k pravilnejšemu posredovanju letaliških gasilcev v izrednih razmerah ter predvsem k večji varnosti vključenih v intervencijo, zato si prizadevajo, da bi bila podobna usposabljanja čim pogostejša in obsežnejša.

Vrteča se elisa je smrtno nevarna.
  Vrteča se elisa je smrtno nevarna.

Morebitne nevarnosti

Letalo pilatus PC-9M lahko prepelje 1050 kilogramov bojnega tovora, oborožijo pa ga lahko z bombami Mk-81 in Mk-82, mitraljezom 12,7 mm, nevodljivimi raketami, vabami in drugim. Med letom je mitraljez v položaju, da lahko pilot z njim strelja, je povedal letalski tehnik in orožar štabni vodnik Damjan Ržen iz 153. LETEHESK in dodal, da mora pilot poskrbeti, da po pristanku letala nabojev ni v cevi. To naredi tako, da s stikalom poskrbi, da ostane mitraljez v tako imenovanem zadnjem položaju. Ob nesreči morajo biti gasilci pozorni na tri sklope, in sicer oborožitev, sisteme na letalu ter pilotsko kabino s katapultnima sedežema.

Mitraljez 12,7 mm
  Mitraljez 12,7 mm

Glede prvega sklopa je povedal, da naj gasilci nikakor ne hodijo pred cevmi mitraljeza, zabojnikom z vabami ali pred lanserji raket. Če je letalo oboroženo z raketami, naj ne hodijo niti za lanserji.

Motorski sklop letala in rezervoar goriva za akrobatsko letenje
  Motorski sklop letala in rezervoar goriva za akrobatsko letenje

Pri drugem sklopu je Ržen opozoril na nevarnosti ob vrtečem se propelerju in vročih delih motorja, na možnosti požara ob iztekajočem gorivu iz rezervoarjev s prostornino 2 x 246 litrov v krilu. Nevarnost požara je tudi ob akrobatskem rezervoarju, ki omogoča delovanje motorja med izvajanjem akrobacij, ter ob akumulatorju in jeklenki z dušikom, ki je pod tlakom 207 bar in je namenjena zasilnemu spuščanju pristajalnega podvozja.

Katapultni sedež
  Katapultni sedež

Glede tretjega sklopa, torej pilotske kabine s katapultnima sedežema, je štabni vodnik Ržen gasilcem najprej pokazal, kako naj pravilno odprejo pokrov kabine, da bi lahko prišli do pilota. Temu je sledil prikaz zavarovanja ročice za katapultiranje s posebnim zatičem, ki preprečuje aktivacijo katapultnega sedeža in tako neizbežne poškodbe gasilca med reševanjem pilota. Poleg zatiča v ročici za odpiranje kabine je na levi strani ob sedežu v posebni škatli še komplet zatičev na traku, vsi pa ustrezajo v odprtino za zavarovanje ročice katapultnega sedeža. Ko je sedež zavarovan, morajo gasilci izključiti dotok goriva v motor in prekiniti električno napajanje sistemov na letalu. To naredijo s premikom ročice shut-off na levi strani ob katapultnem sedežu. Zelo pomembno je zavedanje, da katapultni sedež deluje neodvisno od drugih sistemov, je povedal Ržen in dodal: »Od trenutka, ko potegneš ročko, do takrat, ko se odpre padalo, mine 2,65 sekunde. Na sedežu so noži in sedež s pilotom vrže skozi steklo kabine. Sedež martin-baker MkCH11A je 0/60, kar pomeni, da se na višini nič pri hitrosti 60 vozlov oziroma 111 km/h pilot lahko uspešno katapultira. Ob tem na telo delujejo pospeški od 17 do 22 g. Za poteg ročice za katapultiranje je potrebnih od sedem do 15 kilogramov, kar je zelo malo.« Na koncu je Ržen pokazal tudi pravilno odpenjanje pilota s sedeža in način izvleke pilota.

Položaj akumulatorja v letalu PC-9M
  Položaj akumulatorja v letalu PC-9M

Med letališkimi gasilci, ki so se udeležili informativnega usposabljanja, je bil tudi vodja gasilske izmene Bine Perič. Izrazil je zadovoljstvo, da so gasilci ponovno dobili priložnost obnoviti in dopolniti svoje znanje o letalu pilatus PC-9M, ob tem pa je dodal: »V okviru vaje smo se seznanili s specifikacijami tovrstnega letala in omejitvami gibanja v njegovi neposredni bližini ter pridobili natančnejše znanje o delovanju katapultnega sedeža. Vaja je bila koristna predvsem za vse nove letališke gasilce, ki se takega usposabljanja še niso udeležili. Glavni namen je bil predstaviti nevarnosti, s katerimi se gasilec lahko sreča pri svojem delu, in informacije o najbolj varnem načinu pristopa do tovrstnega letala. Vsak gasilec hoče med intervencijo poskrbeti tudi za svojo varnost in mislim, da ni treba posebej poudarjati, da si prav zato želimo še več takih vaj.«

Štabni vodnik Ržen prikazuje globino rezervoarja za gorivo.
  Štabni vodnik Ržen prikazuje globino rezervoarja za gorivo.

Poveljnik 152. LEESK podpolkovnik Janez Gaube je povedal, da bi z letalom delovali le ob resni grožnji, ko bi neidentificirano letalo vstopilo v slovenski zračni prostor, ali pa se pilot ne bi javljal kontroli letenja. Oba primera sta zelo redka, vendar sta se že zgodila. Naloga vojaškega pilota je, da prestreženo letalo pospremi do najbližjega ustreznega letališča, na katerem mora pristati.

Rdeč trak, na katerem so rezervni zatiči
  Rdeč trak, na katerem so rezervni zatiči

 

Besedilo in fotografije: Borut Podgoršek

 

 

 

 

Nazadnje urejano na Sreda, 30 Avgust 2017 15:54

Koledar objav

« Avgust 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31