Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Dirka usodnih (pre)obratov

Oceni ta prispevek
(0 glasov)
04 Sep 17
Napisal Tina Torelli, Red Bull Prebrano 2112 krat
Objavljeno v Novice

Martin Šonka se iz Porta vrača domov z drugo zmago v sezoni, Peter Podlunšek z dvema novima točkama.

Štirje fantastični ... finalisti

S svojo zmago v Portu se je Šonka, edini pilot med štirimi finalisti, ki v Portu še nikoli ni letel, zavihtel tudi na vrh lestvice v skupnem seštevku. Kanadčan Pete McLeod se je še tretjič zapored v sezoni povzpel na drugo najvišjo stopničko in to po tem, ko je še četrtič po vrsti dobil kvalifikacije. Vojaški pilot Matt Hall je bil na koncu napete dirke tretji - Avstralec ima na Porto lepo spomine, saj je tu pred leti prvič okusil šampanjsko prho. Kirby Chambliss je v finalu odletel impresivni najhitrejši čas (1:07.229), a je z dvema sekundama kazenskega pribitka zaradi prehitrega vzpenjanja v obrat na široko odprl vrata Šonki - tako na dirki kot v prvenstvu. Dirko nad prelepo reko Duoro so v skladu z znanjem in srečo odločili navpični obrati in fascinantni preobrati.

Pete McLeod, foto: Andreas Schaad
  Pete McLeod, foto: Andreas Schaad

Druga mesta McLeoda in Podlunškov potencial

Pete McLeod, ki letos leti izjemno, predvsem pa zelo konsistentno, se je z današnjim rezultatom prebil na drugo mesto lestvice skupnega seštevka, na kateri se tretjega mesta še vedno drži neuničljivi veteran Chambliss. "V Portu se vse vrti okrog strasti, te atmosfere ni mogoče čutiti nikjer drugje," je povedal Kanadčan, ki je že dolgo pripravljen na zmago, a se mu ta vztrajno izmika ... za las. Peter Podlunšek z dvema novima točkama za solidno deveto mesto ostaja trdno na 11. mestu, a dve dirki do konca sezone - prva v Lausitzu že čez 12 dni in zadnja v Indianapolisu sredi oktobra, lahko slovenskega asa še vedno odkatapultirata po lestvici navzgor, sploh če upoštevamo, da odličnega Podlunškovega časa na prvem prostem treningu cel dirkaški vikend ni presegel prav nihče.

Deveto mesto za Slovenijo

Peter Podlunšek, ki ima za sabo precej razburkano sezono, je po najhitrejših časih na petkovih treningih na ritmični progi nad reko Duoro pričakoval boljši rezultat. "Seveda sem nekoliko razočaran, saj je bil let čist in brez napak. Za boj z Muroyo sem bil za spoznanje prepočasen, a takšen je format dirke: če ti ne uspe preboj v naslednji krog, si z dokazovanjem, da si sposoben vrhunskega rezultata, hitro opravil. Deveto mesto seveda ni ne slabo ne dobro, a jasno je, da smo si po petku v ekipi obetali bistveno boljši rezultat," je povedal slovenski pilot iz Murske Sobote in dodal, da je bilo letenje v Portu sicer čisti užitek.

PP37 nad gladino reke Duoro foto: Joerg Mitter
  PP37 nad gladino reke Duoro foto: Joerg Mitter

Najbolj nepredvidljiv faktor: sreča

Češki pilot Martin Šonka, ki se v skupnem seštevku preteklih sezon ni povzpel višje kot do četrtega mesta, je z današnjo zmago postal eden od favoritov za lovoriko, a ostal z nogami trdno na tleh. "Pet pilotov je, ki še vedno lahko posežejo po najvišjem mestu. Vi so zelo hitri in konsistentni, zato bi bila vsaka napoved v tem trenutku preuranjena. Vsi vemo, kako nepredvidljiva je dirka na izpadanje, kjer poleg hitrosti in pilotovega znanja izjemno veliko vlogo odigra tudi sreča." je svoj pogled na trenutno situacijo Šonka orisal na tiskovni konferenci po dirki.

Rezultati Red Bull Air Race Porto 2017:

1. Martin Šonka (CZE), 2. Pete McLeod (CAN), 3. Matt Hall (AUS), 4. Kirby Chambliss (USA), 5. Mikaël Brageot (FRA), 6. Yoshihide Muroya (JPN), 7. Petr Kopfstein (CZE), 8. Matthias Dolderer (GER), 9. Peter Podlunšek (SLO), 10. Michael Goulian (USA), 11. Nicolas Ivanoff (FRA), 12. Cristian Bolton (CHI), 13. François Le Vot (FRA), 14. Juan Velarde (ESP)

Točke skupnega seštevka po šestih od osmih dirk:

1. Martin Šonka (CZE) 54 točk, 2. Pete McLeod (CAN) 50 točk, 3. Kirby Chambliss (USA) 47 točk, 4. Yoshihide Muroya (JPN) 44 točk, 5. Petr Kopfstein (CZE) 34 točk, 6. Matthias Dolderer (GER) 27 točk, 7. Matt Hall (AUS) 25 točk, 8. Michael Goulian (USA) 24 točk, 9. Juan Velarde (ESP) 21 točk, 10. Mikaël Brageot (FRA) 15 točk, 11. Peter Podlunšek (SLO) 14 točk, 12. Nicolas Ivanoff (FRA) 14 točk, 13. François Le Vot (FRA) 8 točk, 14. Cristian Bolton (CHI) 7 točk

Besedilo: Tina Torelli, Red Bull

Foto: Red Bull Content Pool


Koledar objav

« Januar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31