Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Pave Hawk bo sodeloval na festivalu vojaške zgodovine v Pivki

Oceni ta prispevek
(3 glasov)
14 Sep 17
Napisal Slovenska vojska Prebrano 2358 krat
Objavljeno v Novice

V petek, 15. septembra, bo v dopoldanskih urah iz letalske baze v Avianu priletel helikopter Oboroženih sil ZDA Pave Hawk HH-60G in pristal na vojaškem delu brniškega letališča. Helikopter bo v nedeljo, 17. septembra, sodeloval na tradicionalnem festivalu vojaške zgodovine v Parku vojaške zgodovine v Pivki.

Park vojaške zgodovine je muzejsko središče, nastalo na območju starih italijanskih vojašnic v Pivki. Skladno z bogato vojaškozgodovinsko dediščino območja ponuja izobraževalno in raziskovalno dejavnost ter ohranja vojaško dediščino na Slovenskem. V muzeju je poleg ostalih stalnih razstav od 9. junija odprta tudi stalna razstava Do pekla in nazaj. Razstava je spomenik zavezništvu med Republiko Slovenijo in ZDA. Korenine zavezništva segajo v čas druge svetovne vojne in so aktualne v sodelovanju partnerskih držav znotraj zavezništva. Razstavo sta odprla predsednik Vlade Republike Slovenije Miro Cerar in upokojeni general ameriških zračnih sil Frank Gorenc. Ameriška stran je v neposrednih pogovorih z vodstvom parka vojaške zgodovine izrazila pripravljenost na sodelovanje zračnih sil ZDA v Evropi (angl. USAFE) na XI. tradicionalnem festivalu vojaške zgodovine, ki se odvija med 11. in 17. septembrom v Pivki. V letu 2017 se je iz oporišča Lakenheat (Velika Britanija) v italijansko oporišče Aviano preselila enota vojaškega letalstva ZDA, namenjena iskanju in reševanju posadk. Gre za ugledno enoto vojaškega letalstva ZDA v Evropi, ki smiselno neguje prav tradicijo reševanja sestreljenih posadk zračnih sil, tako zračnih sil Oboroženih sil ZDA kot tudi morebitnih sestreljenih posadk zavezniških držav.

V ponedeljek, 18. septembra, bo helikopter Pave Hawk z Brnika poletel na postojnsko območje, kjer se mu bo pridružil še en tovrstni helikopter, ki bo priletel iz Aviana. Oba helikopterja bosta podprla usposabljanje Slovenske vojske na osrednjem vadišču v Postojni.

 

Nazadnje urejano na Četrtek, 14 September 2017 21:26

Koledar objav

« September 2022 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30