Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Ni zadržkov za vzpostavitev redne letalske povezave med Slovenijo in Kitajsko

Oceni ta prispevek
(5 glasov)
30 Okt 17
Napisal vir: MZI Prebrano 2540 krat
Objavljeno v Novice

Državni sekretar Jure Leben se je na delovnem obisku v Pekingu skupaj s člani slovenske delegacije sestal z namestnikom generalnega direktorja kitajskih letalskih oblasti (Civil Aviation Administration of China - CAAC) Wang Zhiqingom. Pogovarjali so se o možnostih čim prejšnje vzpostavitve redne letalske linije med Slovenijo in Kitajsko.

Državni sekretar je v pogovoru predstavil razvojne možnosti Letališča Edvarda Rusjana Maribor, ki je trenutno v upravljanju kitajskega podjetja. Predstavniki CAAC so pozdravili aktivnosti Republike Slovenije k širitvi trga civilnega letalstva v Sloveniji ter zagotovili tehnično pomoč in podporo, ki bi bila potrebna z njihove strani. Pozitivno so se odzvali na pobudo o odprtju nove redne letalske povezave med državama in zagotovili, da ne obstajajo zadrži za vzpostavitev. O vzpostavitvi letalske linije sta se spomladi pogovarjala tudi ministra obeh držav. Državni sekretar Leben je sogovornikom predstavil tudi načrt gradnje tovarne za izgradnjo dveh tipov električnih in hibridnih letal na Kitajskem, kar je v prihodnosti namera slovenskega letalskega podjetja Pipistrel. Ob koncu pogovorov je omenil znanega slovenskega pilota ultra lahkih letal Matevža Lenarčiča, ki bo zaprosil pristojno letalsko oblast na Kitajskem za letenje v njihovem zračnem prostoru.

Delegaciji Slovenije in Kitajske
  Delegaciji Slovenije in Kitajske

Državni sekretar Jure Leben se je nato s člani slovenske delegacije sestal z tudi z Nacionalno komisijo za razvoj in reforme Kitajske (NDRC). Namen obiska je bil krepitev medsebojnih odnosov na razvojnem in infrastrukturnem področju. Izpostavljen je bil memorandum o sodelovanju, s katerim bi državi krepili sodelovanje in izmenjavo izkušenj na infrastrukturnem področju.

Delegacija se je srečala še z vodstvom mesta Jurong. Obe strani sta se strinjali, da obstaja za krepitev sodelovanja še veliko potenciala. Projekt gradnje tovarne ultra lahkih letal in skupnega razvoja novih modelov električnih in hibridnih letal je bil že lani uvrščen med prioritetne projekte dvostranskega sodelovanja med Slovenijo in Kitajsko. Pričakovani podpis sporazuma o lokaciji in gradnji tovarne pa pomeni konkreten rezultat aktivnosti podjetij in obeh držav v zadnjem letu.

Nazadnje urejano na Ponedeljek, 30 Oktober 2017 13:24

Koledar objav

« Januar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31