Pošljite nam besedila, fotografije in posnetke z letalskimi motivi na info@sierra5.net

Na Ministrstvu za infrastrukturo zahtevajo pojasnila iz Maribora

Oceni ta prispevek
(6 glasov)
01 Dec 17
Napisal Prebrano 3479 krat
Objavljeno v Novice

V začetku tedna je iz Budimpešte, preko mariborske občine, odjeknila novica, da je prišlo do podpisa sporazuma med China State Construction Engineering Corporation in SHS Aviation Group v (nepredstavljivi) vrednosti 660 milijonov evrov.

Denar bi naj bil namenjen za razvoj Letališča Edvarda Rusjana Maribor, katerega lastnik je Republika Slovenija, podjetje Aerodrom Maribor d.o.o. pa samo njen najemnik, ki mesečno plačuje 95 tisoč evrov za uporabo te infrastrukture. Prav zaradi tega razmerja, so vsakršne kakršnekoli investicije in druge infrastrukturne aktivnosti na območju letališča, brez odobritve države, prepovedane. Ker o omenjenem podpisu, država Republika Slovenija, ni bila obveščena preko običajnih bilateralnih konzultacij, ampak samo iz medijev, je država, oziroma zato pristojno Ministrstvo za infrastrukturo, zahtevalo dodatna pojasnila s strani podjetja Aerodrom Maribor, ki upravlja z letališčem.

VLM Fokker 50
  VLM Fokker 50

Družba SHS Aviation Group, lastnica Aerodroma Maribor, želi na območju letališča postaviti nov potniški terminal (obstoječi bi naj bil namenjen samo generalni aviaciji), posebni center za manipulacijo s tovorom, nove prostore za zemeljsko oskrbo letal in za letališko kontrolo zračnega prometa, garažne in nastanitvene kapacitete, hangarske kapacitete za popravilo in vzdrževanje letal ter ostalo, tudi podaljšanje vzletno pristajalne steze, kjer bi se TODA (Take Off Distance Available) povečala iz sedanjih 2500 metrov na 3300 metrov, medtem ko bi LDA (Landing Distance Available) ostal na sedanji dolžini 2500 metrov.

Generalni direktor Direktorata za letalski in pomorski promet mag. Mirko Komac je za Slovenski letalski portal Sierra5.net povedal, da o dogovoru med SHS Aviation Group in China State Construction Engineering Corporation na Ministrstvu za infrastrukturo in direktoratu niso bili uradno seznanjeni in dejal: “Za podpis sporazuma smo izvedli iz medijev. Glede na to, da je država lastnik infrastrukture in Aerodrom Maribor, ki je sicer v lasti SHS Aviation Group najemnik je to nekoliko neobičajna praksa. Zato smo od Aerodroma Maribor že zahtevali, da nas uradno seznanijo o podpisu in vsebini sporazuma med SHS Aviation Group in China State Construction Engineering Corporation."

Potniški terminal
  Potniški terminal

Mariborsko letališče se letos ni moglo in ne more pohvaliti z nobeno redno ali čartersko povezavo letalsko povezavo, večino letalskega prometa je bilo predvsem zaradi dobrih rezultatov mariborskega nogometnega kluba v evropskih pokalih, ki v sredo igra še zadnjo tekmo v letošnji ligi prvakov, proti španski Sevilli. Potnikov je precej manj kot lani (neuradno jih letos ne bo več kot šest tisoč), ko jih je bilo 8890. Zakaj ob obstoječi infrastrukturi lastnik najemnika letališča, ne more privabiti in vzpostaviti rednega prometa z mariborskega prometa ni znano nikomur. Investicije opravičujejo z neposrednimi leti iz Kitajske, ampak kakor se sedaj razvijajo dogodki, so te izjave bolj iz trte zvite. Marsikatera evropska letališča s krajšimi vzletno-pristajalnimi in veliko slabšo infrastrukturo najdejo rešitve za lete do ostalih evropskih ter ostalih turistočno zanimivih destinacij, brez nepotrebnih podaljševanj stez. Tudi letala Fokker 50, ki jih ima v lasti letalska družbe VLM Airlines, in bi bila idealna ob pričetku vzpostavitev rednih povezav, katere lastnik je tudi SHS Aviation Group, ne potrebuje tako dolgih vzletno-pristajalnih stez, vendar kljub temu ne letijo ali vsaj poskušajo vzpostavit letov iz mariborskega letališča, večino letal je samo parkiranih v belgijskem Antverpnu, ko ne letijo na redni povezavi med Antverpnom in Londonom. Tudi sedaj, ko so po stečaju letalske družbe Thomas Cook Airlines Belgium, pridobili v last dve letali Airbus A320, ta letala (še) ne letijo.

Spomnimo, VLM Airlines ima v tem trenutku tri spričevala letalskega prevoznika, enega v Sloveniji, dva pa v Belgiji. V začetku tedna, pa so iz VLM Airlines tudi sporočili, da so na mesto novega glavnega izvršnega direktorja imenovali Karla Rickarda, ki je v izjavi za javnost omenil, da se že veseli tudi sodelovanja z osebjem na mariborskem letališču, do česa je bil njegov predhodnih precej konzervativen.

Lani je preko MBX potovalo manj kot 10.000 potnikov
  Lani je preko MBX potovalo manj kot 10.000 potnikov

Generalni direktor Direktorata za letalski in pomorski promet mag. Mirko Komac, je za naš portal še dodal: "Zahtevali smo tudi podatke o številu potnikov in tovora na Aerodromu Maribor v letu 2017. Glede na obljube v preteklosti nas zanima realizacija Poslovnega načrta za leto 2017 in obveznosti, ki izhajajo iz najemne pogodbe. Ministrstvo je zelo aktivno pri pripravi državnega prostorskega načrta, ki še ni sprejet, kar pa ne more biti razlog za to, da se iz mariborskega letališča ne bi odvijal redni linijski promet. Izpolnjeni so vsi pogoji, da lahko kateri koli evropski letalski prevoznik, prevoznik iz tretje države s katero ima Republika Slovenija podpisan bilateralni sporazum, med drugim tudi kitajski, prične z letenjem preko Letališča Edvarda Rusjana Maribor."

Kakor smo izvedli iz ministrstva, odgovora in podatku o številu potnikov in tovora v letu 2017 s strani Aerodroma Maribor, po več kot tednu dni, še niso prejeli.

Besedilo: Borut Podgoršek

Nazadnje urejano na Petek, 01 December 2017 11:59

Koledar objav

« Februar 2023 »
Pon Tor Sre Čet Pet Sob Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28